Отидете към основна версия

5 386 10

Откриха уникално съоръжение (СНИМКИ)

  • мост-
  • инфраструктура-
  • китай-
  • хонг конг-
  • макао

Инфраструктура

Снимки: АР/БТА

Откриха най-дългия мост в света. Дължината му е 55 км и свързва китайския град Джухай с Хонг Конг и Макао. Разстоянието за предвижване от Джухай до Хонг Конг се намалява от 3 часа на 30 минути. Плановете са към 2030 г. по моста да преминават над 29 000 транспортни средства и над 120 000 души на ден. Очаква се новото съоръжение да спомогне за икономическата интеграция и развитие на трите населени пункта, както и за развитието на туризма на Хонг Конг и Макао.

Предвижда се също така да бъдат пуснати и денонощни автобуси, които ще свързват трите града.

Конструкцията на моста

Мостът се състои от няколко надводни части с обща дължина 22.9 км. Подводният тунел е дълъг 6.7 км. Има и няколко изкуствени острови, както и специален граничен пункт между континентален Китай, Хонг Конг и Макао. Тежестта на моста е 400 000 тона. Гаранцията на съоръжението е 120 години. Конструкцията му е направена така, че да издържа на урагани със скорост на вятъра 300 км/ч, както и на земетресения с магнитуд 8 по скаралата на Рихтер.

История на строителството

Идеята за съединяването на Хонг Конг с Джухай датира от края на 80-те години на миналия век. През 2003-а китайското правителство нарежда да се пристъпи към изработването на предварителни разчети и разработване на проекта. Към него са привлечени стотици научноизследователски организации.

Хонг Конг и Макао са специални административни райони, които стават част от Китай, съответно през 1997 и 1999 гг. на принципа „една държава – две системи”. Всяко от трите правителства се съгласява да бъде построен моста от своя страна, но дълго време не успяват да стигнат до консенсус относно финансирането на основната част от съоръжението.

Строителните работи започват през декември 2009 г. и по предварителни планове трябва да приключи през 2016-а. Откриването се отлагаше заради корупционни скандали, преразглеждане на бюджета, аварии, нещастни случаи и неблагоприятни метеорологични условия.

Освен това проектът търпи и критиките на еколози, най-вече заради намаляването на популацията на китайските бели делфини – символът на Хонг Конг.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини