Last news in Fakti

8 Януари, 2019 11:07 2 688 1

Китай: По-малко ограничения при продажба на жилище

  • китай-
  • жилища-
  • ограничения

Целта е стабилизиране на пазара

Китай: По-малко ограничения при продажба на жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Гуанджоу, един от най-големите китайски градове, отмени 21-месечна забрана за продажба на жилища на частни лица. Според анализаторите, обаче тази стъпка е била по-скоро калибриране на пазара, а не крайна мярка, която да доведе до съществени промени. От Комисията по градско и селско развитие, обявиха, че жилищата в строеж, които са купени до 30 март 2017 г., когато е въведена забраната, може да се продават на физически лица. Проектите купени след тази дата могат да се придобиват само от фирми.

Решението влезе в сила само ден след като Хезе (малък град в източен Китай) свали забраната за препродажба на жилища, за да стане първия град в страната, който в рамките на две години първи облекчава ограниченията за придобиване на жилища. По думите на анализатора от Guotai Junan Securities Се Хаою, и в Хезе, и в Гуанджоу мерките са предприети с цел повишаване ликвидността на имотите. Идеята е да се стабилизира пазарът в средносрочен план, а не да се стимулира ръстът на цените в краткосрочен. Редица експерти очакват въвеждането на по-смекчаващи мерки, с цел забавяне на икономическия спад на фона на намаляващите продажби на жилища.

По думите на независимия анализатор Ден Хаочжи, след въвеждането на забраната много от предприемачите, които са били в процес на реализация на жилищни проекти, са изпаднали в „безтегловност”. Строителството е било спряно по средата, а финансирането - рязко орязано. Търсенето е отчело значителен спад, тъй като индивидуалните инвеститори са избягвали покупката на имоти. Цените са се понижили с до 40%.

Другите китайски градове от първо ниво – Пекин, Шанхай и Шънджън

– също са с ограничения, касаещи продажбата на жилища, които бяха в сила в периода от март до май 2017 г. Сега експертите изчакват да видят дали това ще се случи и с Гуанчжоу.

Политиката в Пекин е толкова строга, колкото и в Гуанчжоу. Жилищата, които са били в етап на проект до въвеждане на ограниченията, могат да бъдат купени само от фирми, но не и от физически лица. При това общата площ на имотите не могат да бъдат по-малко от 500 кв.м., което ще доведе до загуба на интерес към придобиване дори и от юридически лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ang

    3 0 Отговор
    Чугунени глави.....