Last news in Fakti

6 Декември, 2018 15:03 4 809 5

Строят изкуствен остров за 60 млрд. USD

  • хонг конг-
  • остров-
  • строителство-
  • земя

Нови жилища за 1.1 милион души

Строят изкуствен остров за 60 млрд. USD - 1
Снимка: Shutterstock

Дефицитът на земя е сред основните проблеми за редица големи градове. В най-голяма степен това се отнася за островни територии, където от географска гл.т. няма накъде да се разширяват. Единственият начин за „набавянето” на повече площ е чрез изкуствени острови. Именно това е и идеята на властите в Хонг Конг. Плановете са да бъдат изградени няколко изкуствени острова в Южнокитайско море, в близост до най-големия остров – Лaнтay. Общата им площ ще бъде 1700 хектара. Върху тях трябва да бъдат построени жилища, в които да живеят до 1.1 милиона души.

Първоначалните разчети са, че инвестицията ще струва 60 млрд. USD, което е близо 50% от фискалния резерв на Хонг Конг.

Привържениците на проекта са на мнение, че той ще е в помощ на бизнеса и ще подобри инфраструктурата. Не липсват обаче и противници, които са на мнение, че негативите ще бъдат повече от ползите. „Паричните резерви са трупани поколения наред. Не мисля, че ще има някой, който ще иска половината от тях да бъдат вложени в един единствен проект”, коментира Джepъми Taм oт мecтнaтa oпoзициoннa пapтия Сіvіс Раrtу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо

    7 0 Отговор
    Да им имаме проблемите!
  • 2 прогнозата

    21 2 Отговор
    И така един ден ще ни населят прекрасната българска земя с чуждоземци, щото геноцидът на който българите са подложени ги намалява все повече и повече

    Коментиран от #4

  • 3 симо

    1 0 Отговор
    Да купят от руснаците

    Коментиран от #5

  • 4 И тиквата ше строи изсуствен остров

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "прогнозата":

    И тиквата ше строи изкуствен остров щото изкупи сички съществуващи
  • 5 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "симо":

    Реален супер актив срещу виртуални хартишки а?