Отидете към основна версия

3 760 14

Незаконно застрояване на чужди имоти

  • столипиново-
  • пловдив-
  • земя-
  • незаконно строителство-
  • роми

Собствениците на завзетите от ромите терени си плащат всяка година данъците без да могат за ползват имотите си

Снимка: БГНЕС

В пловдивския квартал „Столипиново” незаконното строителство се извършва не само върху общински терени, но и върху частни такива. Един от най-шокиращите случаи е на ул. „Шумен”. Там десетки декари земя е урегулирана още през 90-те години на миналия век, припомня Marica.bg. Съответно и наследниците разполагат с нотариални актове за имотите си и всяка година им се начисляват данъци и такси.

Проблемът е, че години наред собствениците не могат да влязат във владение на бащините си земи, тъй като те са застроени незаконно от малцинствата. Споделят, че многократно са искали намесата на Община Пловдив, но молбите останали глас в пустиня. „Три молби за съдействие съм внесъл при кмета на общината - отговор няма. Няколко пъти се опитах да отида в приемния му ден. Записват ме, но никога не ми идва редът”, разказа един от наследниците на имот на ул. „Шумен” Димитър Гешев.

Кметът на „Източен” Николай Чунчуков твърди, че има заповеди за събаряне на няколко сгради на тази улица, а през миналото лято дори премахнали една от тях. „Поискахме от собствениците да посочат границите на имотите, защото те не са определени точно, тъй като навремето са били със статут на земеделска земя”, обясни Чунчуков.

Истината е, че нито един кмет не иска да си навлича гнева на махалата, тръгвайки с багерите срещу незаконните строежи. Едно е да сринеш малко павилионче, в което продават баници или чорапи, но съвсем друго е да събориш къща с многобройна челяд. Първо, безимотните роми, турци или българи (няма значение) трябва да бъдат настанени в общинско жилище, въпреки че според Закона за устройство на територията се водят стопроцентови нарушители. Това условие е мисия невъзможна, защото Община Пловдив няма толкова много свободни жилища.

Второ, публична тайна е, че всяка власт разчита на малцинствата като на сигурен потенциал за изборите. Практиката сочи, че те вървят към урните под строй и гласуват както им е наредено от неформалните лидери.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Продават над 100 ведомствени жилища

    Общо 9 608 450 лв. се очаква да бъдат приходите от продажба и отдаване под наем на общински имоти в община Пловдив за текущата година. От тях 6.6 млн. ...
    24.01.2019
    4 449
    8