22 Януари, 2019 09:37 3 733 14

Незаконно застрояване на чужди имоти

  • столипиново-
  • пловдив-
  • земя-
  • незаконно строителство-
  • роми

Собствениците на завзетите от ромите терени си плащат всяка година данъците без да могат за ползват имотите си

Незаконно застрояване на чужди имоти - 1
Снимка: БГНЕС

В пловдивския квартал „Столипиново” незаконното строителство се извършва не само върху общински терени, но и върху частни такива. Един от най-шокиращите случаи е на ул. „Шумен”. Там десетки декари земя е урегулирана още през 90-те години на миналия век, припомня Marica.bg. Съответно и наследниците разполагат с нотариални актове за имотите си и всяка година им се начисляват данъци и такси.

Проблемът е, че години наред собствениците не могат да влязат във владение на бащините си земи, тъй като те са застроени незаконно от малцинствата. Споделят, че многократно са искали намесата на Община Пловдив, но молбите останали глас в пустиня. „Три молби за съдействие съм внесъл при кмета на общината - отговор няма. Няколко пъти се опитах да отида в приемния му ден. Записват ме, но никога не ми идва редът”, разказа един от наследниците на имот на ул. „Шумен” Димитър Гешев.

Кметът на „Източен” Николай Чунчуков твърди, че има заповеди за събаряне на няколко сгради на тази улица, а през миналото лято дори премахнали една от тях. „Поискахме от собствениците да посочат границите на имотите, защото те не са определени точно, тъй като навремето са били със статут на земеделска земя”, обясни Чунчуков.

Истината е, че нито един кмет не иска да си навлича гнева на махалата, тръгвайки с багерите срещу незаконните строежи. Едно е да сринеш малко павилионче, в което продават баници или чорапи, но съвсем друго е да събориш къща с многобройна челяд. Първо, безимотните роми, турци или българи (няма значение) трябва да бъдат настанени в общинско жилище, въпреки че според Закона за устройство на територията се водят стопроцентови нарушители. Това условие е мисия невъзможна, защото Община Пловдив няма толкова много свободни жилища.

Второ, публична тайна е, че всяка власт разчита на малцинствата като на сигурен потенциал за изборите. Практиката сочи, че те вървят към урните под строй и гласуват както им е наредено от неформалните лидери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдател

    10 4 Отговор
    виновни са банките, алчните строители и брокерите, които надуха нов имотен балон, който от 2016 го чакаме да се спука да си купим за по 1 евро квадрата

    Коментиран от #6

  • 2 Силвето

    23 1 Отговор
    Няма живот с толко много роми в тая държава! И по зле ще става! сори
  • 3 ванката

    16 1 Отговор
    е как тие примати имат права в тази държава ние кои сме да им държим сметка някво си малцинство което не гласува за герб и плаща данаци за д може гербо-помазаните подчовеци да живеят добре...
  • 4 моко

    17 0 Отговор
    Ми то няма какво да направиш ако някой ти е построил вече нещо в имота. Може да погледнете няколко решения на съда в Русе - там съседите на един дето от 10години живее в Канада са му разделили имота в селото, помежду си и са го лишили от собственост - КАК? Ами по същия начин - човека си плаща данъците по банкова сметка и миналата година като се върнал - ХОП, същата работа като в статията! Съда уважил това, че не поддържал имота и затова му построили 3 къщи на мястото, а оня направил снимки на църквата, училището, банята и т.н. които би трябвало да се поддържат от Общината, а там ДЖУНГЛА и боклуци, та човека попитал - може ли да си построя къща на мястото на банята, че и без това е разрушена, обрасла и се ползва за сметище ))) Няма оправия в тая държава щом ти взимат имота легално и официално, докато те няма... Ужас е това законодателство!

    Коментиран от #11

  • 5 гост

    12 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Кметът на „Източен” Николай Чунчуков твърди, че има заповеди за събаряне на няколко сгради на тази улица, а през миналото лято дори премахнали една от тях. - ами да им ръкопляскаме, че дори една са бутнали след години наред. Това нагледно показва как с бездействието на държавните органи ескалира напрежението и те са отговрни за това. Защото за циганите няма закони, а българите трябва да си плащат данъците, ами не плащайте и заведете дело срещу общината, това е моят съвет, защото общината трябва да ти осигури достъп до имота, от който иска данъци, другото е подсъдимо и незаконно.
  • 6 гост на госта

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдател":

    ей разбирач
  • 7 Tiffff

    0 0 Отговор
    Скучно е без вода !
  • 8 Брокер

    3 3 Отговор
    Изчакайте още 15,20г. тогава може жилищата да им падне цената,дотогава само драскайте и дерзайте
  • 9 купувач

    4 1 Отговор
    сега като удари кризата ще си купя един 2-стаен в Столипиново, тая криза откога я чакам да си накупя при циганите, там брокерите нямат достъп и балона не са го надули
  • 10 xyz

    4 1 Отговор
    Балонът се надува, надува,надува-и накрая - ПУК!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Патриот

    1 0 Отговор
    Никога не продавайте имота си на цигани, афганци, негри .. и т.н. небели хора. Само на бели хора продавайте. Другото е предателство.
    Циганите си имат Индия. Много голяма държава, може там да си ходят ако не им харесват реда в България.
    И да почнат да връзват тръбите на всички циганки в детеродна възраст. Време е да им се помогне с тази безконтролна и опасна раждаемост.
  • 13 Патриот

    1 1 Отговор
    ........да връзват тръбите на всички циганки в детеродна възраст. Време е да им се помогне с тази безконтролна и опасна раждаемост.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.