Отидете към основна версия

3 644 7

Повишен риск от имотни измами

  • имотни измами-
  • данни-
  • нап-
  • информация-
  • опасност

Тревожното е, че никой досега не е информиран каква точно информация включват изтеклите данни от НАП

Снимка: Shutterstock

Големият проблем е, че до момента никой не е информиран каква точно информация включват изтеклите данни от НАП. Респективно и рискът от имотни измами е завишен, предупреждават юристи. „Публичното оповестяване на ЕГН не е риск за собственика му, но ако изтеклите лични данни съдържат информация за имотното състояние, има голяма опасността от имотни измами”, обяснява адвокат Десислава Кръстева от Фондация „Право и интернет”, цитирана от БНР, коментира Десислава Кръстева. „От моя гледна точка най-големият риск за изтеклите данни не е толкова в това, че някой ни е узнал ЕГН-то, защото по принцип идеята на ЕГН-то не е да е тайна, въпреки твърденията на множество институции. Неговата идея е да ни идентифицира по уникален начин, за да не объркат една Десислава с друга Десислава. Нито един от нас в този момент не е информиран какво включват изтеклите данни и това всъщност е по-големият проблем“, допълва адвокатът.

Ако изтеклите в интернет лични данни съдържат информация за имотното ни състояние, тогава е необходим контрол върху дейността на нотариусите, защото е голяма опасността от имотни измами. „Ако недобросъвестни лица научат данни за имотното ни състояние, това може да е първа стъпка да се провокира престъпна дейност към лица, които разполагат с повече средства”, уточни Кръстева.

Хората няма от какво да се притесняват във връзка с теча на данни, тъй като нотариусът прави задължителни справки при сделките с недвижими имоти, коментират от Камарата на нотариусите. „Нотариусът влиза в масивите на МВР, но тези справки се съхраняват, съхраняват се доказателства защо е влизал, така че никой не може да злоупотреби с друга лична карта или с други лични данни. Това няма как да стане през нотариус“, обяснява Димитър Танев, председател на Дисциплинарната комисия към Камарата.

„За да се извърши имотна измама, е нужно да е налице престъпно съдействие на лице, което действа като нотариус. Контролът върху дейността на нотариусите може да предпази от измами", уточнява адвокат Кръстева.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Голям теч на данни в Еквадор

    Голям теч на лични данни беше регистриран в Еквадор, съобщи РИА Новости. Данните са били открити в облак на Amazon. Той е достъпен за почти всеки. ...
    16.09.2019
    1 172
    8