Last news in Fakti

6 Август, 2019 16:17 3 630 7

Повишен риск от имотни измами

  • имотни измами-
  • данни-
  • нап-
  • информация-
  • опасност

Тревожното е, че никой досега не е информиран каква точно информация включват изтеклите данни от НАП

Повишен риск от имотни измами - 1
Снимка: Shutterstock

Големият проблем е, че до момента никой не е информиран каква точно информация включват изтеклите данни от НАП. Респективно и рискът от имотни измами е завишен, предупреждават юристи. „Публичното оповестяване на ЕГН не е риск за собственика му, но ако изтеклите лични данни съдържат информация за имотното състояние, има голяма опасността от имотни измами”, обяснява адвокат Десислава Кръстева от Фондация „Право и интернет”, цитирана от БНР, коментира Десислава Кръстева. „От моя гледна точка най-големият риск за изтеклите данни не е толкова в това, че някой ни е узнал ЕГН-то, защото по принцип идеята на ЕГН-то не е да е тайна, въпреки твърденията на множество институции. Неговата идея е да ни идентифицира по уникален начин, за да не объркат една Десислава с друга Десислава. Нито един от нас в този момент не е информиран какво включват изтеклите данни и това всъщност е по-големият проблем“, допълва адвокатът.

Ако изтеклите в интернет лични данни съдържат информация за имотното ни състояние, тогава е необходим контрол върху дейността на нотариусите, защото е голяма опасността от имотни измами. „Ако недобросъвестни лица научат данни за имотното ни състояние, това може да е първа стъпка да се провокира престъпна дейност към лица, които разполагат с повече средства”, уточни Кръстева.

Хората няма от какво да се притесняват във връзка с теча на данни, тъй като нотариусът прави задължителни справки при сделките с недвижими имоти, коментират от Камарата на нотариусите. „Нотариусът влиза в масивите на МВР, но тези справки се съхраняват, съхраняват се доказателства защо е влизал, така че никой не може да злоупотреби с друга лична карта или с други лични данни. Това няма как да стане през нотариус“, обяснява Димитър Танев, председател на Дисциплинарната комисия към Камарата.

„За да се извърши имотна измама, е нужно да е налице престъпно съдействие на лице, което действа като нотариус. Контролът върху дейността на нотариусите може да предпази от измами", уточнява адвокат Кръстева.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данъкоплатец

    29 2 Отговор
    Докъде ни докара некадърната и некомпетентна държавна администрация, на която плащаме заплати и премии с данъците си. Неадекватната реакция на институциите ни, може да съсипе живота на хиляди български граждани.
  • 2 Вярващ

    20 1 Отговор
    Ще използват данните за избори пак едни и същи докато унищожат дуржавата напълно.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А В СЪДА КОГА

    22 0 Отговор
    А кога ще се появи контролът върху дейността на съдиите ? ? Контролът върху дейността на съдиите може да предпази от действащата съдебна практика която има одобрение на само пет процента от народа ни !!!
  • 5 Диамантената ръка

    13 1 Отговор
    Кръстева, каква адвокатка си ти, данните за имотите са достъпни онлайн свободно в Имотния регистър. И какъв контрол ще правиш на нотариусите, като те по закон имат достъп до личните данни отпреди теча от НАП? Аман от пишман юристи дето само плашат хората, които и без това са стресирани от какно ли не...

    Коментиран от #7

  • 6 балон

    9 1 Отговор
    Наду се балон от алчни брокери, банки, строители, хакери и сега ще чакам да се спука да си купя реална площ панел в Младост до метрото и да го мина на данъчна оценка
  • 7 Пишеш глупости защото не си ощипан

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Диамантената ръка":

    Цигани преди 3 години стават собственици на апартамент,чрез дарение, на мой първи братовчед- висшист,инженер без наследници. Намерили го негови колеги умрял на балкона след като 5 месеца не ходил на работа. На последния етаж на блока в квартал Захарна фабрика. Ще хванеш ми казват на босия цървулите..