Отидете към основна версия

4 861 26

Темпът на поскъпване на жилищата се забавя

  • жилища-
  • софия-
  • българия-
  • цени-
  • поскъпване

От 2013 г. досега натрупаният ръст за София е 62%

Снимка: М. Богданова ©

Темпът на поскъпване на цените на жилищата в София и големите български градове се забавя през първото полугодие на текущата година. Според анализатори пикът е бил през 2018 г. „През 2018 г. се постигна рекорден годишен растеж от 7.2% средно за страната и приблизително 20% от 2015 г. насам, когато цените на имотите започнаха да растат за първи път след кризата. През първото шестмесечие на 2019 г. цените на национално ниво се увеличават с 6.5% на годишна база, като очакванията ни са темпът на растеж да продължи да се забавя през следващите няколко години“, казва Георги Георгиев, началник отдел „Управление на обезпеченията“ в Райфайзенбанк. Според анализ на банката направен съвместно с агенция Bulgarian Properties средната цена на квадратен метър жилищна площ в столицата през първото полугодие е 1117 EUR, спрямо 1105 EUR/кв.м през 2018 г. Натрупаният ръст от 2013 г. насам е 62%.

Значителен ръст през последните 3 години се наблюдава в Пловдив – 33%. Причината до голяма степен е наличието на много нови и в етап на строеж жилищни сгради. Средната цена към средата на текущата година е 765 EUR/кв.м.

Най-плавно се променят цените на апартаментите във Варна. Към днешна дата следната стойност е 837 EUR/кв.м. За последните 3 години ръстът е 7.6%.

В другия голям морски град – Бургас, цените на жилищата са се увеличили за разглеждания период с 19.5%. Средната цена на квадратен метър вече е 863 EUR.

„Еуфорията се разпростира и към Русе, Ст. Загора, Плевен и Враца, като в големите областни градове все по-често наблюдаваме сделки „на зелено”, които се сключват далеч преди достигане на етап груб строеж“, казва Георгиев.

Що се касае до темпът на продажба, то той бележи ръст от 4.4% през второто тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. В Агенцията по вписвания са вписани 7600 сделки. Акцентът остават 2-стайните жилища, като те се купуват предимно за лично ползване.

Ръст при цените на жилища има, но той далеч не е този, който се наблюдаваше преди кризата. Поради тази причина не е уместно да се говори за образуването на балон на пазара на недвижими имоти, коментират анализатори. Коефициентът на достъпност – квадратните метри жилищна площ, които могат да се купят с една средна заплата, към момента е 1.23 за София и 0.84 за страната.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.

Свързани новини