Отидете към основна версия

7 936 34

Поредица от санкции при липсата на технически паспорт

  • технически паспорт-
  • живущи-
  • цена-
  • апартаменти-
  • енергийна ефективност

Той е декември 2022 година

Снимка: М. Богданова ©

До 31 декември 2022 г. всички жилищни сгради, построени преди 2007 г. трябва да разполагат с технически паспорт. Изискването е на Европейския съюз, а срокът няма да бъде удължаван, тъй като това вече е сторено три пъти. Липсата на такъв паспорт е 300 лв., което обаче не отменя издаването му, коментират специалисти. Също така, при липсата на такъв документ няма да може да се прави промяна на предназначението на обекта в сградата. Може да се случи единствено при изготвен технически въпрос. Документът ще се изисква и при нотариални сделки.

Документът отразява реалното конструктивно състояние на една сграда, отразява промените, които са извършени в нея, функционирането на всички системи и е една гаранция за безопасност. Това е особено важно, като се има предвид, че в периода от 1993 г. до 2003 г. бяхме свидетели на вълна от преустройства на партерни и първи етажи в жилищните сгради в центъра. Те бяха преустроени в магазини, а не една и две сгради компрометирани.

Създаването на технически паспорт може да отнеме и до една година. Именно заради това е важно процедурата да започне още сега, коментират специалисти. Там, където сградата се състои от няколко входа, се издава документ за цялата постройка, а не за отделен вход.

Друг важен момент е, че в техническия паспорт се предписва какви укрепителни дейности трябва да бъдат извършени на сградата, за да е тя напълно безопасна.

Основният проблем досега повечето сгради да нямат технически паспорти е, че всеки апартамент трябва да заплати за него. Фиксирана цена все още няма, но за жилище от 60 кв.м тя е около 200 лв.

Важно е да се прави разлика между техническо и енергийно обследване на сградата, тъй като в закона за устройство на територията се предвижда и енергийно обследване.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 23 гласа.

Свързани новини