4 Март, 2021 17:36 13 367 65

Какво става, ако не се спази срокът за изготвяне на технически паспорт на сградата

  • технически паспорт-
  • инж. валентин йовев-
  • срокове-
  • информация-
  • подробности

Предвижда се създаването на единен публичен регистър за всички актове към МРРБ

Какво става, ако не се спази срокът за изготвяне на технически паспорт на сградата - 1
Снимка: МРРБ

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31 декември 2022 година. Съгласно Наредба 5 за техническите паспорти на строежите, която е в сила от 2007 г., такива трябва да имат всички сгради в страната. В техническите паспорти влизат няколко основни изисквания: механично съпротивление, устойчивост, безопасност при пожар, хигиена, здраве, околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, защита от шум, икономия на енергия и топлосъхранение, устойчиво използване на природните ресурси.

След изтичане на срока за изготвяне на техническите паспорти, за сградите, за които не са съставени, кметът на общината трябва да възлага изработването им, като това ще става също за сметка на собствениците, предвижда още Наредба 5. За извършените разходи общината ще си събира вземанията от стопаните на имотите.

„Сградите, строени след 2007 г. вече имат изготвени технически паспорти, тъй като това е изискване за тяхното въвеждане в експлоатация. Това се отнася и за санираните сгради, тъй като при тях паспортите са изготвени във връзка с проектно-сметната документация.“, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев в интервю за БНР.

Той съобщи, че се предвижда към министъра на регионалното развитие и благоустройството да се създаде единен публичен регистър за всички актове, в това число и техническите паспорти на строежите.

Нормалният срок, в който може да се работи спокойно за съставянето на качествен технически паспорт, е между 15 и 30 дни, поясни инж. Огнян Атанасов, заместник-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. За съществуващи сгради, започнати след 1 септември 1999 г., въведени в експлоатация, може да се състави технически паспорт без извършване на обследване на строежа.

Сумите са различни в хипотезите, когато се прави технически паспорт и има архитектурно заснемане на сградата, когато няма такова заснемане и когато няма енергийно обследване, за да се издаде сертификат за енергийни характеристики. Ако собственикът на сградата може да осигури копие от архитектурния и конструктивен проект от общината, това ще намали цената на техническия паспорт. За еднофамилни и двуфамилни сгради до 250 кв. м. няма да се наложи енергийно обследване и издаване на енергиен сертификат.

Пазарната цена на енергийното обследване се движи между 1 и 2.50 лв. на квадратен метър, като при големите сгради цената пада. Цената на архитектурното заснемане също варира в зависимост от квадратурата от 1 до 2 лева на квадратен метър. Съставянето на самия технически паспорт, който е комплексен и включва архитект, конструктор, ВиК и специалист по електроинсталациите, експерт по пожарна безопасност, ще струва около 3 лева на квадрат.

Така при запазен, наличен архитектурен проект на сградата, изготвянето на техническият паспорт ще излезе около 5 лева на квадратен метър. Ако няма такъв архитектурен проект, цената ще скочи с лев или два, допълни Огнян Атанасов.

„В голяма част от общините в архивите се пазят чертежи и те могат да бъдат поръчани, да бъдат преснимани – цените са символични.“

„При около 14 000 инженери и 6000 архитекти не може да се говори за монопол и картел при предстоящото изготвянето на техническите паспорти на сградите, изтъкна Атанасов. Ако обаче възложителите изчакат например до юни 2022 година, няма да се справим“, подчерта той.

При масовите къщи до 250 кв. м. Огнян Атанасов очаква техническият паспорт да струва около 1500 лева с архитектурно заснемане и около 1000-1200 лева без такова заснемане. Ако сградата е отделена на фуга може технически паспорт да се издава и на отделен вход, защото имаме отделни конструкции със самостоятелни инсталации, обясни той.

Коментираните цени се формират на база разгърната застроена площ, посочи инж. Ангелов. При регистрирани отклонения на техническите характеристики с нормативните изисквания в техническия паспорт ще бъдат отправяни препоръки, каза още Атанас Ангелов. „Най-големите проблеми могат да възникнат там, където са правени преустройства.“ Техническите паспорти трябва да дадат картина на състоянието на сградния фонд, обобщи той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цеко

    197 3 Отговор
    Ако това нещо е нужно на държавата, да плаща за него. На мен не ми трябва.
  • 2 бжхйж

    139 3 Отговор
    Не участвам.
  • 3 Оня

    149 2 Отговор
    Пари за глупости нямам, ама и да имам, пак не бих дал.
  • 4 Наблюдател

    134 1 Отговор
    Как пък не, знаят само пари да искат.
    Никой да не плаща!
  • 5 Софиянец

    133 1 Отговор
    Тези не са добре, това са огромни пари на вятъра
  • 6 ей сега

    108 1 Отговор
    Общината да плаща, пък ще има да взима.
  • 7 жбжцб

    126 2 Отговор
    В момента точно тая глупост ми липсва. Ще ви дам едни паспорти...
  • 8 Хахх

    80 4 Отговор
    Предният собственик ако си е избил кухнята към терасата...аз да зидам по проект както е било ли?

    Коментиран от #28

  • 9 хехе

    111 1 Отговор
    Ще се отлага ,докато се отмени.
    Нормални ли са тия, кой ще им се върже да дава луди пари за едно нищо.
  • 10 мммм

    78 1 Отговор
    Може...ама друг път.
  • 11 ха ха ха

    83 1 Отговор
    Циркаджии, ще има да взимате.
  • 12 Колбасо от Батановци

    104 1 Отговор
    Бойко се чуди как и с какво от народа да искара пари! Интересно все действат срещу хората, а малцинствата от махалите не ги закачат за нищо.
  • 13 АМЕРИКАНЦИТЕ

    73 1 Отговор
    КАЦНАХА НА МАРС БЕЗ ПАСПОРТ А НАШИТЕ ТУРУЦИ ЗА ВСИЧКО ИСКАТ ПАСПОРТ😬😡
  • 14 Отговор

    102 2 Отговор
    С една дума какво ще стане, ано не се спази срока : НИЩО.
    Просто ще бъдат принудени да го удължат, както са правили много пъти досега. Тая наредба е от около 10г и срокът е променян няколко пъти. Целта е да се уплашат хората и който се излъже, да бъде набутан яко за нещо, което е безмислено и да напълни шкафчетата на определени фирми за строителен надзор

    Коментиран от #52

  • 15 Тервел

    87 1 Отговор
    Що тормозите хората по всякъкъв начин?
  • 16 Свирчо

    87 1 Отговор
    Не, благодаря!
    Живея нормално и без такъв паспорт.
  • 17 Кака Мара

    95 1 Отговор
    Така значи. На санираните с наши пари панелки паспортите вървят безплатно със стиропора, а останалите балъци в държавата трябва да приготвят доста пари за същите тези паспорти. Нещо ми намирисва на дискриминация и опит за поредното щавене.
  • 18 Яснооо

    81 1 Отговор
    На някой много му се иска да прилапа едни пари.
    Даже плащат на медиите да напомнят.
    Е, няма да стане.
  • 19 МИСЛЕТЕ

    63 1 Отговор
    Когато Държавата е продавала панелката на Софиянеца ,
    тя не е написала в Договора колко години е годността на сградата :)))
    ........ ............. ................. кОЕТО ПРАВИ Договора неиздържан
    ................ ................. А сега Държавата иска да АБДИКИРА и въвежда Закон за Техническите Паспорти КОЙТО да се прави от гражданите
    ...................... .................... НИЩО ЛИЧНО - ПОКАЗВАМ КАК ДЪРЖАВАТА НА МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ АБДИКРА
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 експертъ

    62 1 Отговор
    Около 5 лв. на квадрат е само бе хора. Ще мина лично да ги събера и ще ви издам паспорт ама друг път. Плащайте пари за глупости защото хазната е много на минус.
  • 22 Преминаващ оттук

    55 0 Отговор
    Модераторчо що ми триеш коментара.
    Кажи ми бе умен по селата как ще се процедира с външните тоалетни.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Паспорти на Сградите?? Чудат се как,

    65 0 Отговор
    Да дерат още кожи от гърба на хората,?като строи, има позволителен билет, узаконени, заверени скици заверени Проекти, съчиняват чиновниците все нови и нови Схеми на Грабеж!! Някой съд трябва да Отмени поредната чиновническа Измислица за скубане на пари от народа!!!
  • 25 Аз и пак аз

    34 0 Отговор
    И мене изтри
    То истината боли
  • 26 Аз и пак аз

    44 0 Отговор
    Сган проклета
  • 27 Русенец

    56 0 Отговор
    А в Столипиново, Селеметя, Максуда и други подобни, да ги наречем "жилищни квартали", ще се изискват ли такива паспорти?
  • 28 Русенец

    41 5 Отговор

    До коментар #8 от "Хахх":

    Ти да видиш, колко домове ще бъдат обявени за незаконно усвоени, пристроени и т.н. 70% от собствениците на жилища няма просто да минат с едни 300 лв за паспорт, а ще плащат хиляди левове за узаконяване или връщане на конструкцията към вида й по проект.
  • 29 Аз и пак аз

    18 1 Отговор
    Те циганите имат имунитет и короната не ги лови
    Трябва да гласуват ББ
  • 30 Митьо

    49 0 Отговор
    А талон, преглед и данък на колелото, гражданска на количката на детето, крачкомер на всеки човек по 2ст. на крачка, л@йн0м€р от зад..... на края ше гризне сопата някой

    Коментиран от #43

  • 31 Няма Начин

    47 1 Отговор
    1500лв. за къща?! Хората по селата как ще се справят с тази сума? Не че в градО са много богати, но пък по селата положението е плачевно.
  • 32 chi

    39 1 Отговор
    Рекет и заплахи от управляващата хунта! Боже, какви нищожества!
  • 33 Бай Шиле

    5 30 Отговор
    Гласувайте за "Републиканци за България"! Г-н Цветанов ще отмени тази глупава Наредба.
  • 34 адвокат

    38 0 Отговор
    Всичко Мара втаса,само паспорти на къщите липсват.

    Коментиран от #42

  • 35 By ::) b

    30 1 Отговор
    Що лъжат-планове на блоковете от соца няма и ще пада яко дранье,знам от опит!!!
  • 36 Петко

    34 0 Отговор
    Гнусари колко още кръв ще пиете бе еничари не наяли се
  • 37 Стефан Петров

    32 0 Отговор
    Ако това стане ще е най-голямото дране на народа след т.н. "промени".Софийските фирми ще се налапат и бъдете сигурни, че в София ще се появят доста нови милионери и коли за по 100-200 000 лв. В Северозападна България по селата има стотици къщи, на които собствениците не са известни и , които не са ходили да ги видят дори от десетки години. Вчера говорих с архитект. Ако цената за апартамент от 60-70 квадрата ще е около 400 лв. то за селските къщи ще е над 1500лв., тъй като много от тях са двуетажни.
  • 38 гост

    32 2 Отговор
    Всичко е един буламач.Всеки бута стени,зида балкони и прави какво ли не в продължение на 30 години и сега се сетиха да правят технически паспорт.Половината от собствениците на старите кофтори в панелките нямат кьорав лев ,кой ще плаща?!Ще има яки междусъседски конфликти.

    Коментиран от #41

  • 39 ABV

    34 0 Отговор
    Кожодерите измислиха още 1 начин да одерат кожата на народа !Мръсници ,за една къща на село 2 етажа по 110 кв.м + гараж трябва да платиш окол 2 ,000лв. Народе , не трябва да позволим да стане това !! На марзеливите граждани им санират блоковете без пари , за да гласуват за ГЕРБ и сега ще си съберат парите от нас.
  • 40 Frankk

    34 0 Отговор
    Панелките са направени от железобетон. Над 100 години живот. Ще ви надживеят. Зорът е, че българите са 90% собственици на жилищата си.
  • 41 Гост

    14 2 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Ако бяха накарали хората да си платят узаконяването навремето, щяха да им капнат по някой лев на месец - нищо приход. Сега, всичкото накуп, им иде направо дюшеш.
  • 42 Гост

    18 1 Отговор

    До коментар #34 от "адвокат":

    Пари липсват. Пари за кебапчита по кампаниите. Паспортите са само оправдание.
  • 43 Гост

    18 2 Отговор

    До коментар #30 от "Митьо":

    Ние ще гризем сопата. Винаги е така. Овчи народ. Все чакаме някой да ни освободи.
  • 44 Иван

    31 0 Отговор
    Зa блoкoвeтe, кoитo ce caнирaхa c пaри oт бюджeтa, тeхничecкитe пacпoрти бяхa бeзплaтни, a зa вcички ocтaнaли щe иcкaт дa cи плaщaт тeзи пacпoрти и нa вcичкoтo oтгoрe нямa дa пoлучaт и cтoтинкa пoд фoрмaтa нa caнирaнe или другa държaвнa пoдкрeпa... Тoвa минaвa вcякaкви грaници!
  • 45 Ivanka Evankova

    30 3 Отговор
    Целта е да нямате собственост щото много ядосвате запада. :D:D:D
  • 46 злобар

    22 0 Отговор
    За друго нищо не стават освен да измислят нови стратегии за мошенничества,кражби и кожодерства от хората .
  • 47 Пиниза

    23 0 Отговор
    С тия пинизи целта е да изкарат мангизи.
  • 48 Това

    22 0 Отговор
    Е номер на Бойко. Сега великодушно ще отмени или отложи тази глупост за да печели точки за изборите. Не му се връзвайте. Знаете го какъв подъл мръсни е!
  • 49 Гост

    17 1 Отговор
    Ето това чакат любимите строители, уговорили са вече с кметовете, кои фирми къде ще и кои сгради не трябва да получат паспорти за годност. След което ще се разтичат послушковци от ДНСК да изселват живущите. Добрите строители що им предложат жилища, които хората не могат да купят. Планът е готов отдавна
  • 50 ХАН КРУМ

    12 0 Отговор
    ОЩЕ 2014–2015Г ТЕЗИ СХЕМИ СА ПРОИГРАНИ.ПРЕДИ ДА СЕ ВКЮЧИ СГРАДА В СПИСЪЦИТЕ ЗА САНИРЕНЕ СЕ ПРАВЕШЕ ОБСЛЕДВАНЕ, ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ, КАКТО КОНСТРУКТИВНО ,ТАКА И В ЧАСТ АРХИТЕКТУРА,ЕЛ ,В иК ,ОВ САМО С ВЪНШЕШ ОГЛЕД.СХЕМИТЕ СА СЪЩИТЕ, КАТО ПРИ САНИРАНЕТО. СЛУЧВАЛО СЕ В ЕДНА ДОКУМЕНТ ЦИЯ ЗА ДАДЕН БЛОК, СЛЕД ПОЛОВИНАТА ДА ПОЧНЕШ ДА ,ЧЕТЕШ ЗА ДРУГ БЛОК С ДРУГА НОМЕРАЦИЯ. ВСИЧКО КОПИПЕЙС, А ТИ СИ ПЛАЩАЙ.МОЖЕ И ДА НЕ ДОЙДАТ НА ОГЛЕД, ОБАЧЕ ПАСПОРТ ЩЕ ИМАТЕ.
  • 51 Пенсионер

    18 0 Отговор
    Щегласувам за партия, която отмени това безумно решение - рекет!
  • 52 По добре

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Отговор":

    Какво да стане? Ще има бити и пребити чиновници и общинЕри - марокански скакалци. Ама по-добре сега на изборите да ги убием с вестник.
  • 53 Иван

    10 0 Отговор
    Гласувайте отново за кожодерите и не се оплаквайте. Това заслужавате овце - да ви стрижат, да ви доят и накрая да ви заколят! То не са технически паспорти, то не са нови уреди за дистанционно отчитане на дялово разпределение на парното, то не са нови водомери за дистанционно отчитане, въпреки че единствените търговски уреди са топломера в абонатната станция и общия водомер, които са собственост на топлофикация и ВиК, но тях няма да ги сменят, то не са нови стикери по колите, електронни рецепти за смартфоните на баба Гицка от с. Горно нанадолнище, то не е чудо!
  • 54 аьььь

    8 0 Отговор
    Кметовете са герберски и това е прехвърляне на милиарди към тях...
    А няма ли да има и ПАСПОРТ НА ПАСПОРТИТЕ, че много паспорти се събраха и ред трябва и при тях...
    Ще играе гьостерицата...
  • 55 Долу БКП!

    6 1 Отговор
    ДоРазвиват ВСИЧКИ елементи на "развития наци-възродителен милиционер-социализъм" до "дoрaзвит БКП-мутрo-милициoнeрски БЗНС-фатмашки ДC-ченгесаpски нaци-корупционен циг@ньоp-бълг@pщинизъм c eлeмeнти нa кaзaрмeн aлкoхoлeн кoмунизъм" (доброволни казарми, домашни карантинни концлагери, .... , ежедневно лъжене, некадърно и некачествено свършена работа във ВСИЧКИ области, но с криминално PAЗГEПВАНЕ по няколко пъти на обществени и частни ресурси и активи) и с идол правешкия влашки м@нгo Тато! През 1948-1953 дедите и бащите на БКП-ШАЙКАТА с ДС-патриотарстващата м@нг0-CГAH със закон ОДЪРЖАВИХА без възмездяване собствеността на хората! Сега трябва да изперат и "узаконят" криминално разгепените милиарди! И ще извършват това с НОВО ОДЪРЖАВЯВАНЕ и незабавно последващо ПРИВАТИЗИРАНЕ за себе си чрез "законово" ЗАДЪЛЖАВАНЕ по партийно-чиновническо-мутренски за нови паспорти, проекти, обследвания, предписания, регистри, GSM-топломери и водомери, ..... по "европейски" изисквания чрез изкупуване за жълти стотинки на дългове със съучастието на партийно-чиновнически корумпета и мутро-ЧСИ-та!
  • 56 ДолуБКП-ГЕРБ

    3 0 Отговор
    При заснемането и обследването на 8 еднакви един над-друг апартаменти по 80 кв.м всеки не взимат "таблично минимални" цени за заснемане само на 80 кв.м а на 8 х 80 = 640 кв.м, въпреки че се извършва работа само по 80 кв.м, а за останалите се копира и постават данните (copy-paste) от единственото заснемане?!
    Ако проектантите УМИШЛЕНО не отразят реалното състояние за да вземат нови пари за дооправяне на некадърната си работа (като при ремонтите на БОКо и Фандък-ханъм), ще трябва ли да се съдиме с наемане адвокати (с "таблично-минимални" "пазарни" хонорари като процент (4%) от цената на оценката), ВЕЩИ ЛИЦА от същата проектанска КАСТА, които за проверката на обследването и пишман-паспорта ще си поискат пак по 3-4 лв./кв.м "таблично-минимално" "пазарно" възнаграждение за да констатират "изправността" на колегите си от кастата!
  • 57 ДолуДС-МВРо

    5 0 Отговор
    После ще трябва да се бъркаме с други едни ДЕСЕТКИ хиляди левове за препоръчаните ремонти, ненужна подмяна на елементи и инсталации или за нови таклива (гръмотводни, GSM-отчитани водомери, топломери, ..... с допълнителни мес.такси към GSM-операторите по 5G-технологията!!!)! Отделно е непрекъснатото високо-честотно облъчване за хорта!!!
    И още Паспорта и обследването се превръщат в ОБЩА ЧАСТ на етажната собственост - как ще се плаща за изработването им: по закон разходите за ощите части се поемат пропорционално на притежаваните ид.ч. от общите части?! Тези ид.ч. не са пропорционални на квадратурата на дадения обект и ще настъпи една КАРАНИЦА между съкооператорите, което е и целта на сега "управляващата" до 04-04-2021г. БКП-ГЕРБ–мутро-ШАЙКА и ДС-патриотарстващата м@нг0-CГAH!!!
    Въобще нещата са направени така че да се "отбие номера" и се РАЗГЕПАТ едни милиарди, както и да се направят длъжници на държавата собствениците за да им се отнеме собствеността и после да се приватизира на безценица с изпиране корупционните пачки и кюлчетата от чекмеджетата!
  • 58 баба Гина

    6 0 Отговор
    В таз държава нали има съдии? А и те нали имат къщи, апартаменти? Господа съдии, бъдете така добри и защитете интересите си, а и нашите, премахнете този противозаконен обир! Вие можете!
  • 59 Гилотината

    5 0 Отговор
    От нас зависи дали КРАЙНИЯТ СРОК за КРАДЕНЕ, МАРОДЕРСТВАНЕ и ЛУКСОЗНО ПРЕСТОЯВАНЕ във властта за свръх-висока пенсия на тоя уяден нагъл арогантен БКП–ГЕРБ+БСП+ДС-МВРо-ДПС партиен чиновник, както и на БКП-ГЕРБ-ШАЙКАТА с ДС-патриотарстващата CГAH, ще е 04-04-2021!!! Дерзайте и с гласуването ги НАКАЖЕТЕ и ЛИШЕТЕ и от партийната бюджетна субсидия (ако получат 1% от гласовете)!!!
  • 60 куку

    6 0 Отговор
    Освен да го напсуваш на майка тоя , какво друго ...?!
  • 61 ВМРО

    4 0 Отговор
    Продаваме паспорти всекакви! €2000 пачето! За записване и заплащане: 088-8312832 и 088-8214411
  • 62 Тропчо

    2 0 Отговор
    Хайде да видим кой- кого?! Наредби ще ми вменяват задължения да плащам нещо, поръчано от друг! С ЧСИ ще ме плашат! Айде де! Кога на общинските имоти и на циганските махали ще им направят "паспорти"!? Циганите, които ще гласуват за тея, знаят ли тези наредби?!
  • 63 олеся

    1 0 Отговор
    Разрешението за ползване( АКТ 16). И АКТ 16 върви в комплект с нотариалният акт.- това трябва да важи за технически паспорт.
  • 64 Чуторан

    1 0 Отговор
    Ако и този път не се вдигнем, значи дме робско пюеме. Тиквата не в затвора, а направо на бесилото. Изпиха ни кръвта тия мръсни гадове. Не се диша вече.
  • 65 Пир по време на чума--технически

    1 0 Отговор
    Паспорти!!! Каква е тази Мафия, която иска да вземе от Народа3-4 милиарда лева за някаква Идиотщина, Тогава ще Излезат та Улиците и Плащадите толкова много хора, колко то нее Имало никой друг път!!! Нито Едно правителство няма да Устои на Народния Гняв!!! Тогава тази Мафия ЩЕ Види Какво гняв!!! Нямали Кой да спре Това Безумие на Някаква Шайка която гое Замислила!!!! Мислете Политици, не допускайте най Голямия Рекет, който са замислили някой, После може дае Късно!!!