ФАКТИ.БГ

Какво става, ако не се спази срокът за изготвяне на технически паспорт на сградата

Предвижда се създаването на единен публичен регистър за всички актове към МРРБ

Публикувана: 4 Март, 2021 17:36
64 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10429
Какво става, ако не се спази срокът за изготвяне на технически паспорт на сградата
Снимка: МРРБ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31 декември 2022 година. Съгласно Наредба 5 за техническите паспорти на строежите, която е в сила от 2007 г., такива трябва да имат всички сгради в страната. В техническите паспорти влизат няколко основни изисквания: механично съпротивление, устойчивост, безопасност при пожар, хигиена, здраве, околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, защита от шум, икономия на енергия и топлосъхранение, устойчиво използване на природните ресурси.

След изтичане на срока за изготвяне на техническите паспорти, за сградите, за които не са съставени, кметът на общината трябва да възлага изработването им, като това ще става също за сметка на собствениците, предвижда още Наредба 5. За извършените разходи общината ще си събира вземанията от стопаните на имотите.

„Сградите, строени след 2007 г. вече имат изготвени технически паспорти, тъй като това е изискване за тяхното въвеждане в експлоатация. Това се отнася и за санираните сгради, тъй като при тях паспортите са изготвени във връзка с проектно-сметната документация.“, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев в интервю за БНР.

Той съобщи, че се предвижда към министъра на регионалното развитие и благоустройството да се създаде единен публичен регистър за всички актове, в това число и техническите паспорти на строежите.

Нормалният срок, в който може да се работи спокойно за съставянето на качествен технически паспорт, е между 15 и 30 дни, поясни инж. Огнян Атанасов, заместник-председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. За съществуващи сгради, започнати след 1 септември 1999 г., въведени в експлоатация, може да се състави технически паспорт без извършване на обследване на строежа.

Сумите са различни в хипотезите, когато се прави технически паспорт и има архитектурно заснемане на сградата, когато няма такова заснемане и когато няма енергийно обследване, за да се издаде сертификат за енергийни характеристики. Ако собственикът на сградата може да осигури копие от архитектурния и конструктивен проект от общината, това ще намали цената на техническия паспорт. За еднофамилни и двуфамилни сгради до 250 кв. м. няма да се наложи енергийно обследване и издаване на енергиен сертификат.

Пазарната цена на енергийното обследване се движи между 1 и 2.50 лв. на квадратен метър, като при големите сгради цената пада. Цената на архитектурното заснемане също варира в зависимост от квадратурата от 1 до 2 лева на квадратен метър. Съставянето на самия технически паспорт, който е комплексен и включва архитект, конструктор, ВиК и специалист по електроинсталациите, експерт по пожарна безопасност, ще струва около 3 лева на квадрат.

Така при запазен, наличен архитектурен проект на сградата, изготвянето на техническият паспорт ще излезе около 5 лева на квадратен метър. Ако няма такъв архитектурен проект, цената ще скочи с лев или два, допълни Огнян Атанасов.

„В голяма част от общините в архивите се пазят чертежи и те могат да бъдат поръчани, да бъдат преснимани – цените са символични.“

„При около 14 000 инженери и 6000 архитекти не може да се говори за монопол и картел при предстоящото изготвянето на техническите паспорти на сградите, изтъкна Атанасов. Ако обаче възложителите изчакат например до юни 2022 година, няма да се справим“, подчерта той.

При масовите къщи до 250 кв. м. Огнян Атанасов очаква техническият паспорт да струва около 1500 лева с архитектурно заснемане и около 1000-1200 лева без такова заснемане. Ако сградата е отделена на фуга може технически паспорт да се издава и на отделен вход, защото имаме отделни конструкции със самостоятелни инсталации, обясни той.

Коментираните цени се формират на база разгърната застроена площ, посочи инж. Ангелов. При регистрирани отклонения на техническите характеристики с нормативните изисквания в техническия паспорт ще бъдат отправяни препоръки, каза още Атанас Ангелов. „Най-големите проблеми могат да възникнат там, където са правени преустройства.“ Техническите паспорти трябва да дадат картина на състоянието на сградния фонд, обобщи той.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
цеко
1 Отговор
Ако това нещо е нужно на държавата, да плаща за него. На мен не ми трябва.

Оценка:
-3 +195

бжхйж
2 Отговор
Не участвам.

Оценка:
-3 +139

Оня
3 Отговор
Пари за глупости нямам, ама и да имам, пак не бих дал.

Оценка:
-2 +148

Наблюдател
4 Отговор
Как пък не, знаят само пари да искат.
Никой да не плаща!

Оценка:
-1 +133

Софиянец
5 Отговор
Тези не са добре, това са огромни пари на вятъра

Оценка:
-1 +133

ей сега
6 Отговор
Общината да плаща, пък ще има да взима.

Оценка:
-1 +108

жбжцб
7 Отговор
В момента точно тая глупост ми липсва. Ще ви дам едни паспорти...

Оценка:
-2 +126

Хахх
8 Отговор
Предният собственик ако си е избил кухнята към терасата...аз да зидам по проект както е било ли?

Коментиран от #28


Оценка:
-4 +80

хехе
9 Отговор
Ще се отлага ,докато се отмени.
Нормални ли са тия, кой ще им се върже да дава луди пари за едно нищо.

Оценка:
-1 +111

мммм
10 Отговор
Може...ама друг път.

Оценка:
-1 +78

ха ха ха
11 Отговор
Циркаджии, ще има да взимате.

Оценка:
-1 +83

Колбасо от Батановци
12 Отговор
Бойко се чуди как и с какво от народа да искара пари! Интересно все действат срещу хората, а малцинствата от махалите не ги закачат за нищо.

Оценка:
-1 +104

АМЕРИКАНЦИТЕ
13 Отговор
КАЦНАХА НА МАРС БЕЗ ПАСПОРТ А НАШИТЕ ТУРУЦИ ЗА ВСИЧКО ИСКАТ ПАСПОРТ😬😡

Оценка:
-1 +73

Отговор
14 Отговор
С една дума какво ще стане, ано не се спази срока : НИЩО.
Просто ще бъдат принудени да го удължат, както са правили много пъти досега. Тая наредба е от около 10г и срокът е променян няколко пъти. Целта е да се уплашат хората и който се излъже, да бъде набутан яко за нещо, което е безмислено и да напълни шкафчетата на определени фирми за строителен надзор

Коментиран от #52


Оценка:
-2 +102

Тервел
15 Отговор
Що тормозите хората по всякъкъв начин?

Оценка:
-1 +87

Свирчо
16 Отговор
Не, благодаря!
Живея нормално и без такъв паспорт.

Оценка:
-1 +87

Кака Мара
17 Отговор
Така значи. На санираните с наши пари панелки паспортите вървят безплатно със стиропора, а останалите балъци в държавата трябва да приготвят доста пари за същите тези паспорти. Нещо ми намирисва на дискриминация и опит за поредното щавене.

Оценка:
-1 +95

Яснооо
18 Отговор
На някой много му се иска да прилапа едни пари.
Даже плащат на медиите да напомнят.
Е, няма да стане.

Оценка:
-1 +80

МИСЛЕТЕ
19 Отговор
Когато Държавата е продавала панелката на Софиянеца ,
тя не е написала в Договора колко години е годността на сградата :)))
........ ............. ................. кОЕТО ПРАВИ Договора неиздържан
................ ................. А сега Държавата иска да АБДИКИРА и въвежда Закон за Техническите Паспорти КОЙТО да се прави от гражданите
...................... .................... НИЩО ЛИЧНО - ПОКАЗВАМ КАК ДЪРЖАВАТА НА МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ АБДИКРА

Оценка:
-1 +63

20
Този коментар е премахнат от модератор.
експертъ
21 Отговор
Около 5 лв. на квадрат е само бе хора. Ще мина лично да ги събера и ще ви издам паспорт ама друг път. Плащайте пари за глупости защото хазната е много на минус.

Оценка:
-1 +62

Преминаващ оттук
22 Отговор
Модераторчо що ми триеш коментара.
Кажи ми бе умен по селата как ще се процедира с външните тоалетни.

Оценка:
-0 +54

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Паспорти на Сградите?? Чудат се как,
24 Отговор
Да дерат още кожи от гърба на хората,?като строи, има позволителен билет, узаконени, заверени скици заверени Проекти, съчиняват чиновниците все нови и нови Схеми на Грабеж!! Някой съд трябва да Отмени поредната чиновническа Измислица за скубане на пари от народа!!!

Оценка:
-0 +64

Аз и пак аз
25 Отговор
И мене изтри
То истината боли

Оценка:
-0 +34

Аз и пак аз
26 Отговор
Сган проклета

Оценка:
-0 +44

Русенец
27 Отговор
А в Столипиново, Селеметя, Максуда и други подобни, да ги наречем "жилищни квартали", ще се изискват ли такива паспорти?

Оценка:
-0 +56

Русенец
28 Отговор

До коментар #8 от "Хахх":


Ти да видиш, колко домове ще бъдат обявени за незаконно усвоени, пристроени и т.н. 70% от собствениците на жилища няма просто да минат с едни 300 лв за паспорт, а ще плащат хиляди левове за узаконяване или връщане на конструкцията към вида й по проект.

Оценка:
-5 +41

Аз и пак аз
29 Отговор
Те циганите имат имунитет и короната не ги лови
Трябва да гласуват ББ

Оценка:
-1 +18

Митьо
30 Отговор
А талон, преглед и данък на колелото, гражданска на количката на детето, крачкомер на всеки човек по 2ст. на крачка, л@йн0м€р от зад..... на края ше гризне сопата някой

Коментиран от #43


Оценка:
-0 +49

Няма Начин
31 Отговор
1500лв. за къща?! Хората по селата как ще се справят с тази сума? Не че в градО са много богати, но пък по селата положението е плачевно.

Оценка:
-1 +47

chi
32 Отговор
Рекет и заплахи от управляващата хунта! Боже, какви нищожества!

Оценка:
-1 +39

Бай Шиле
33 Отговор
Гласувайте за "Републиканци за България"! Г-н Цветанов ще отмени тази глупава Наредба.

Оценка:
-30 +5

адвокат
34 Отговор
Всичко Мара втаса,само паспорти на къщите липсват.

Коментиран от #42


Оценка:
-0 +38

By ::) b
35 Отговор
Що лъжат-планове на блоковете от соца няма и ще пада яко дранье,знам от опит!!!

Оценка:
-1 +30

Петко
36 Отговор
Гнусари колко още кръв ще пиете бе еничари не наяли се

Оценка:
-0 +34

Стефан Петров
37 Отговор
Ако това стане ще е най-голямото дране на народа след т.н. "промени".Софийските фирми ще се налапат и бъдете сигурни, че в София ще се появят доста нови милионери и коли за по 100-200 000 лв. В Северозападна България по селата има стотици къщи, на които собствениците не са известни и , които не са ходили да ги видят дори от десетки години. Вчера говорих с архитект. Ако цената за апартамент от 60-70 квадрата ще е около 400 лв. то за селските къщи ще е над 1500лв., тъй като много от тях са двуетажни.

Оценка:
-0 +31

гост
38 Отговор
Всичко е един буламач.Всеки бута стени,зида балкони и прави какво ли не в продължение на 30 години и сега се сетиха да правят технически паспорт.Половината от собствениците на старите кофтори в панелките нямат кьорав лев ,кой ще плаща?!Ще има яки междусъседски конфликти.

Коментиран от #41


Оценка:
-2 +32

ABV
39 Отговор
Кожодерите измислиха още 1 начин да одерат кожата на народа !Мръсници ,за една къща на село 2 етажа по 110 кв.м + гараж трябва да платиш окол 2 ,000лв. Народе , не трябва да позволим да стане това !! На марзеливите граждани им санират блоковете без пари , за да гласуват за ГЕРБ и сега ще си съберат парите от нас.

Оценка:
-0 +34

Frankk
40 Отговор
Панелките са направени от железобетон. Над 100 години живот. Ще ви надживеят. Зорът е, че българите са 90% собственици на жилищата си.

Оценка:
-0 +33

Гост
41 Отговор

До коментар #38 от "гост":


Ако бяха накарали хората да си платят узаконяването навремето, щяха да им капнат по някой лев на месец - нищо приход. Сега, всичкото накуп, им иде направо дюшеш.

Оценка:
-2 +14

Гост
42 Отговор

До коментар #34 от "адвокат":


Пари липсват. Пари за кебапчита по кампаниите. Паспортите са само оправдание.

Оценка:
-1 +18

Гост
43 Отговор

До коментар #30 от "Митьо":


Ние ще гризем сопата. Винаги е така. Овчи народ. Все чакаме някой да ни освободи.

Оценка:
-2 +18

Иван
44 Отговор
Зa блoкoвeтe, кoитo ce caнирaхa c пaри oт бюджeтa, тeхничecкитe пacпoрти бяхa бeзплaтни, a зa вcички ocтaнaли щe иcкaт дa cи плaщaт тeзи пacпoрти и нa вcичкoтo oтгoрe нямa дa пoлучaт и cтoтинкa пoд фoрмaтa нa caнирaнe или другa държaвнa пoдкрeпa... Тoвa минaвa вcякaкви грaници!

Оценка:
-0 +31

Ivanka Evankova
45 Отговор
Целта е да нямате собственост щото много ядосвате запада. :D:D:D

Оценка:
-3 +29

злобар
46 Отговор
За друго нищо не стават освен да измислят нови стратегии за мошенничества,кражби и кожодерства от хората .

Оценка:
-0 +21

Пиниза
47 Отговор
С тия пинизи целта е да изкарат мангизи.

Оценка:
-0 +23

Това
48 Отговор
Е номер на Бойко. Сега великодушно ще отмени или отложи тази глупост за да печели точки за изборите. Не му се връзвайте. Знаете го какъв подъл мръсни е!

Оценка:
-0 +21

Гост
49 Отговор
Ето това чакат любимите строители, уговорили са вече с кметовете, кои фирми къде ще и кои сгради не трябва да получат паспорти за годност. След което ще се разтичат послушковци от ДНСК да изселват живущите. Добрите строители що им предложат жилища, които хората не могат да купят. Планът е готов отдавна

Оценка:
-1 +16

ХАН КРУМ
50 Отговор
ОЩЕ 2014–2015Г ТЕЗИ СХЕМИ СА ПРОИГРАНИ.ПРЕДИ ДА СЕ ВКЮЧИ СГРАДА В СПИСЪЦИТЕ ЗА САНИРЕНЕ СЕ ПРАВЕШЕ ОБСЛЕДВАНЕ, ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ, КАКТО КОНСТРУКТИВНО ,ТАКА И В ЧАСТ АРХИТЕКТУРА,ЕЛ ,В иК ,ОВ САМО С ВЪНШЕШ ОГЛЕД.СХЕМИТЕ СА СЪЩИТЕ, КАТО ПРИ САНИРАНЕТО. СЛУЧВАЛО СЕ В ЕДНА ДОКУМЕНТ ЦИЯ ЗА ДАДЕН БЛОК, СЛЕД ПОЛОВИНАТА ДА ПОЧНЕШ ДА ,ЧЕТЕШ ЗА ДРУГ БЛОК С ДРУГА НОМЕРАЦИЯ. ВСИЧКО КОПИПЕЙС, А ТИ СИ ПЛАЩАЙ.МОЖЕ И ДА НЕ ДОЙДАТ НА ОГЛЕД, ОБАЧЕ ПАСПОРТ ЩЕ ИМАТЕ.

Оценка:
-0 +12

Пенсионер
51 Отговор
Щегласувам за партия, която отмени това безумно решение - рекет!

Оценка:
-0 +18

По добре
52 Отговор

До коментар #14 от "Отговор":


Какво да стане? Ще има бити и пребити чиновници и общинЕри - марокански скакалци. Ама по-добре сега на изборите да ги убием с вестник.

Оценка:
-0 +17

Иван
53 Отговор
Гласувайте отново за кожодерите и не се оплаквайте. Това заслужавате овце - да ви стрижат, да ви доят и накрая да ви заколят! То не са технически паспорти, то не са нови уреди за дистанционно отчитане на дялово разпределение на парното, то не са нови водомери за дистанционно отчитане, въпреки че единствените търговски уреди са топломера в абонатната станция и общия водомер, които са собственост на топлофикация и ВиК, но тях няма да ги сменят, то не са нови стикери по колите, електронни рецепти за смартфоните на баба Гицка от с. Горно нанадолнище, то не е чудо!

Оценка:
-0 +10

аьььь
54 Отговор
Кметовете са герберски и това е прехвърляне на милиарди към тях...
А няма ли да има и ПАСПОРТ НА ПАСПОРТИТЕ, че много паспорти се събраха и ред трябва и при тях...
Ще играе гьостерицата...

Оценка:
-0 +8

Долу БКП!
55 Отговор
ДоРазвиват ВСИЧКИ елементи на "развития наци-възродителен милиционер-социализъм" до "дoрaзвит БКП-мутрo-милициoнeрски БЗНС-фатмашки ДC-ченгесаpски нaци-корупционен циг@ньоp-бълг@pщинизъм c eлeмeнти нa кaзaрмeн aлкoхoлeн кoмунизъм" (доброволни казарми, домашни карантинни концлагери, .... , ежедневно лъжене, некадърно и некачествено свършена работа във ВСИЧКИ области, но с криминално PAЗГEПВАНЕ по няколко пъти на обществени и частни ресурси и активи) и с идол правешкия влашки м@нгo Тато! През 1948-1953 дедите и бащите на БКП-ШАЙКАТА с ДС-патриотарстващата м@нг0-CГAH със закон ОДЪРЖАВИХА без възмездяване собствеността на хората! Сега трябва да изперат и "узаконят" криминално разгепените милиарди! И ще извършват това с НОВО ОДЪРЖАВЯВАНЕ и незабавно последващо ПРИВАТИЗИРАНЕ за себе си чрез "законово" ЗАДЪЛЖАВАНЕ по партийно-чиновническо-мутренски за нови паспорти, проекти, обследвания, предписания, регистри, GSM-топломери и водомери, ..... по "европейски" изисквания чрез изкупуване за жълти стотинки на дългове със съучастието на партийно-чиновнически корумпета и мутро-ЧСИ-та!

Оценка:
-1 +6

ДолуБКП-ГЕРБ
56 Отговор
При заснемането и обследването на 8 еднакви един над-друг апартаменти по 80 кв.м всеки не взимат "таблично минимални" цени за заснемане само на 80 кв.м а на 8 х 80 = 640 кв.м, въпреки че се извършва работа само по 80 кв.м, а за останалите се копира и постават данните (copy-paste) от единственото заснемане?!
Ако проектантите УМИШЛЕНО не отразят реалното състояние за да вземат нови пари за дооправяне на некадърната си работа (като при ремонтите на БОКо и Фандък-ханъм), ще трябва ли да се съдиме с наемане адвокати (с "таблично-минимални" "пазарни" хонорари като процент (4%) от цената на оценката), ВЕЩИ ЛИЦА от същата проектанска КАСТА, които за проверката на обследването и пишман-паспорта ще си поискат пак по 3-4 лв./кв.м "таблично-минимално" "пазарно" възнаграждение за да констатират "изправността" на колегите си от кастата!

Оценка:
-0 +3

ДолуДС-МВРо
57 Отговор
После ще трябва да се бъркаме с други едни ДЕСЕТКИ хиляди левове за препоръчаните ремонти, ненужна подмяна на елементи и инсталации или за нови таклива (гръмотводни, GSM-отчитани водомери, топломери, ..... с допълнителни мес.такси към GSM-операторите по 5G-технологията!!!)! Отделно е непрекъснатото високо-честотно облъчване за хорта!!!
И още Паспорта и обследването се превръщат в ОБЩА ЧАСТ на етажната собственост - как ще се плаща за изработването им: по закон разходите за ощите части се поемат пропорционално на притежаваните ид.ч. от общите части?! Тези ид.ч. не са пропорционални на квадратурата на дадения обект и ще настъпи една КАРАНИЦА между съкооператорите, което е и целта на сега "управляващата" до 04-04-2021г. БКП-ГЕРБ–мутро-ШАЙКА и ДС-патриотарстващата м@нг0-CГAH!!!
Въобще нещата са направени така че да се "отбие номера" и се РАЗГЕПАТ едни милиарди, както и да се направят длъжници на държавата собствениците за да им се отнеме собствеността и после да се приватизира на безценица с изпиране корупционните пачки и кюлчетата от чекмеджетата!

Оценка:
-0 +5

баба Гина
58 Отговор
В таз държава нали има съдии? А и те нали имат къщи, апартаменти? Господа съдии, бъдете така добри и защитете интересите си, а и нашите, премахнете този противозаконен обир! Вие можете!

Оценка:
-0 +6

Гилотината
59 Отговор
От нас зависи дали КРАЙНИЯТ СРОК за КРАДЕНЕ, МАРОДЕРСТВАНЕ и ЛУКСОЗНО ПРЕСТОЯВАНЕ във властта за свръх-висока пенсия на тоя уяден нагъл арогантен БКП–ГЕРБ+БСП+ДС-МВРо-ДПС партиен чиновник, както и на БКП-ГЕРБ-ШАЙКАТА с ДС-патриотарстващата CГAH, ще е 04-04-2021!!! Дерзайте и с гласуването ги НАКАЖЕТЕ и ЛИШЕТЕ и от партийната бюджетна субсидия (ако получат 1% от гласовете)!!!

Оценка:
-0 +5

куку
60 Отговор
Освен да го напсуваш на майка тоя , какво друго ...?!

Оценка:
-0 +6

ВМРО
61 Отговор
Продаваме паспорти всекакви! €2000 пачето! За записване и заплащане: 088-8312832 и 088-8214411

Оценка:
-0 +4

Тропчо
62 Отговор
Хайде да видим кой- кого?! Наредби ще ми вменяват задължения да плащам нещо, поръчано от друг! С ЧСИ ще ме плашат! Айде де! Кога на общинските имоти и на циганските махали ще им направят "паспорти"!? Циганите, които ще гласуват за тея, знаят ли тези наредби?!

Оценка:
-0 +2

олеся
63 Отговор
Разрешението за ползване( АКТ 16). И АКТ 16 върви в комплект с нотариалният акт.- това трябва да важи за технически паспорт.

Оценка:
-0 +1

Чуторан
64 Отговор
Ако и този път не се вдигнем, значи дме робско пюеме. Тиквата не в затвора, а направо на бесилото. Изпиха ни кръвта тия мръсни гадове. Не се диша вече.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Порша Симпсън – Милър
Премиерът на Ямайка Порша Симпсън – Милър изключва личностния елемент в желанието на страната й да стане република, отнемайки от британския монарх правото да е президент на Ямайка
Не става дума да се отървем от кралицата. Кой би могъл да се отърве от нея? Толкова прекрасна, чудесна дама"

Още бисери
ТОП 5