18 Февруари, 2021 19:55 7 893 34

Поредица от санкции при липсата на технически паспорт

  • технически паспорт-
  • живущи-
  • цена-
  • апартаменти-
  • енергийна ефективност

Той е декември 2022 година

Поредица от санкции при липсата на технически паспорт - 1
Снимка: М. Богданова ©

До 31 декември 2022 г. всички жилищни сгради, построени преди 2007 г. трябва да разполагат с технически паспорт. Изискването е на Европейския съюз, а срокът няма да бъде удължаван, тъй като това вече е сторено три пъти. Липсата на такъв паспорт е 300 лв., което обаче не отменя издаването му, коментират специалисти. Също така, при липсата на такъв документ няма да може да се прави промяна на предназначението на обекта в сградата. Може да се случи единствено при изготвен технически въпрос. Документът ще се изисква и при нотариални сделки.

Документът отразява реалното конструктивно състояние на една сграда, отразява промените, които са извършени в нея, функционирането на всички системи и е една гаранция за безопасност. Това е особено важно, като се има предвид, че в периода от 1993 г. до 2003 г. бяхме свидетели на вълна от преустройства на партерни и първи етажи в жилищните сгради в центъра. Те бяха преустроени в магазини, а не една и две сгради компрометирани.

Създаването на технически паспорт може да отнеме и до една година. Именно заради това е важно процедурата да започне още сега, коментират специалисти. Там, където сградата се състои от няколко входа, се издава документ за цялата постройка, а не за отделен вход.

Друг важен момент е, че в техническия паспорт се предписва какви укрепителни дейности трябва да бъдат извършени на сградата, за да е тя напълно безопасна.

Основният проблем досега повечето сгради да нямат технически паспорти е, че всеки апартамент трябва да заплати за него. Фиксирана цена все още няма, но за жилище от 60 кв.м тя е около 200 лв.

Важно е да се прави разлика между техническо и енергийно обследване на сградата, тъй като в закона за устройство на територията се предвижда и енергийно обследване.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бойко само търси пари от данъци

    108 3 Отговор
    Едно време заптиетата пасти да ядат дето са искали данък за изхабените зъби от ядене...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пловдив

    95 9 Отговор
    Вън от тоя Псевдосъюз по най-бързия начин, преди да са ни накарали да си плащаме и въздуха!
  • 5 Технически паспорт Нови данъци????

    117 2 Отговор
    Тези блокове са правени с Одобрени технически проекти!!! Сега се търси под вола теле!!! Да се свали по още една кожа от гърба на Народа!!! Това е тази Измислица, трябват пари за заплати на Чиновници и всякакъв вид Калинки!! Геноцид на собствения Народ се казва!!

    Коментиран от #25

  • 6 наблюдател

    101 0 Отговор
    А за повечето къщи по селата строени малко след освобождението какви паспорти ще вадим като те са изкарали няколко войни и революции.
  • 7 мечо

    79 1 Отговор
    Пак ли ще живееш в лъжа? Нема такава държава. Пак ли ще търпиш и до кога? Нема такава държава. Няма смисъл от това и последната илюзия умря в тая страна на власт и глупостта. А бе, нема такава държава!

    Коментиран от #16

  • 8 Никой

    68 1 Отговор
    Който иска паспорт - да си го изготви , аз пари нямам
  • 9 еврогеец

    62 2 Отговор
    Значи за техническото обследване какво излиза над 3лв на квадрат, за енергийното и там яко дране, защо бе другари герберасти приели тези неща са такива зверски цени, аааааа, да , пазарен принцип ,ма.м.ицата ви европ.едедали които налагате такива неща

    Коментиран от #15

  • 10 толерантен

    71 0 Отговор
    Бокооо, тее пари на хората да не извират като твоите от шкафа, запри се малко вече, стига с тези увеличения на всякави данъци и такси и подобни глупости....
  • 11 Муаха-ха-ха-ха...

    61 4 Отговор
    На Ви безплатно саниране !
  • 12 Много ми

    77 0 Отговор
    е интересно в циганските гета, ще издават ли технически паспорти, или
    пак ще има двоен стандарт.
  • 13 Антигерб

    65 0 Отговор
    Поредната герберастка простотия за крадене от народа - баба Пена може да им се водят и 3 къщи в Долно нанагорнище но едва ли струват и по 1000 лв обаче герберастите ще им вземат сигурно по 500 лв на къща защото иначе "глоби". И с този паспорт по-здрави и по-енергийно ефективни ли ще станат - поредното събиране на пари от народа за нищо.

    А има къщи които даже и са паднали по селата - какво енергийно и техническо обследване ще им правят. Тези не се наядоха - трябва спешно да иметем тази пасмина. Хунтата герб се мъчи да затрие България в последните си дни - след тях и потоп.
  • 14 Гербав трол

    60 0 Отговор
    Поредната лобистка простотия на герб - гарантирам че някой герберски депутат има фирма която прави тези технически и енергийни обследвания - та някой е решил да забогатява на гърба на народа.
  • 15 Illyrian

    64 1 Отговор

    До коментар #9 от "еврогеец":

    Това е забележителна спекулация и акулите вече се облизват на месо. Слушах ги днес какви цени обсъждат. 200 лв за 60 кв.??Имайте предвид, че в момента цените в сектора започват от 50 ст и стигат да 1 лв. на м2 за технически паспорт. А на търга за обследване на бившия партиен дом/днес народно събрание/ спечели оферта от 2 ст/м2 за обследване. Смятайте за какво крадене и изнудване на хората с апартаментите става дума!

    Коментиран от #17

  • 16 XXXX

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    Браво Мечо, най-накрая се очовечи! Само така приятелю!!!
  • 17 Авторът

    4 13 Отговор

    До коментар #15 от "Illyrian":

    Хм, човече, спри се, от сайт на сайт ходиш и пишеш едно и също за да нажежаваш страстите
  • 18 Джо

    17 0 Отговор
    Пак КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ...!!!! 😁
  • 19 Винету

    48 1 Отговор
    Преди години ни накараха да сменим регистрационните номера на автомобилите , уж по изискване на ЕС. Оказа се , че на ЕС не му дреме с какви номера караме. Въпросът е : Дреме ли му на ЕС за нашите коптори? Или балъците да плащат ,като кълват на гола кука.
  • 20 Строителен инженер

    47 0 Отговор
    Като човек изготвял технически паспорти, ще кажа че това е най-голямата глупост, която съм правила. Чак ме напушва смях, като ги пиша!Това си е чист обир посред бял ден.
  • 21 РЕКЕТ 300

    21 0 Отговор
    БОЙКО ЦЕЦО И ЦЕЦА ИМАТ ЛИ ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТИ НА ИМОТИТЕ СИ ? ОТЛАГАНЕТО НА МЕРОПРИЯТИЕТО ДАЛИ НЕ Е СВЪРЗАНО С ФИРМИТЕ ЗА УСВОЯВАНЕ НА ТЕЗИ РЕКЕТ - ПАРИ ?
  • 22 КРАДОГЕРБ

    26 0 Отговор
    Идвaт нoви 25 млрд. eврo, тeкaт им лигитe зa пoрeднa пoрция мaфиoтcкo плюcкaнe
    ''Вcички ca cвирeпи и вият cрeщу лунaтa oт глaд зa пaри и нaпълнo нeoгрaничeнa и бeзнaкaзaнa влacт'',
  • 23 КРАДЦИ 300

    24 0 Отговор
    Кaтo чoвeк изгoтвял тeхничecки пacпoрти, щe кaжa чe тoвa e нaй-гoлямaтa глупocт, кoятo cъм прaвилa. Чaк мe нaпушвa cмях, кaтo ги пишa!Тoвa cи e чиcт oбир пocрeд бял дeн.
  • 24 Гост

    12 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Създаването на технически паспорт може да отнеме и до една година. >>>>> Хахахахаха, хайде сега да видим, как ще се продадат имотите от обявите, и как това ще се отрази на пазара. Всички продавачи ще разчитат на купувачи-бодали, които не знаят за това изискване.
  • 25 Гост

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "Технически паспорт Нови данъци????":

    Днес технически паспорт за 200 лв. Утре копие от проектодокументацията с детйлни скици за още 2000 лв. След година ще измислят друг документ за още 500 лв. Абе, важното е да се дере. Това показва, че управлението е тоталитарно, пък те нека му викат демократично.
  • 26 Гост

    19 1 Отговор
    По сайтовете има към 100 000 обяви за продажби на жилищни имоти. Колко от тях имат такъв паспорт? Колко нямат и трябва да се юрнат да си го набавят? Кога ще си го набавят, като отнемало до 1 година? Кога ще си продадат имота? Как виждате пазарът тази година?

    Коментиран от #29

  • 27 Май-на-ата му на ЕС

    16 0 Отговор
    М-а-й-н-а-та му на Европейския съюз. !!!
  • 28 Чингиз Хан

    19 0 Отговор
    Факти:
    1. Повечето от сградите в съвременната т. нар. "държава" България, са строени с надлежно издадени от управляващите строителни разрешения, базирани на проверена, одобрена и заверена отново от управляващите проектно-техническа документация по изискване на ЗУТ, като всико това е заплащано от инвеститора.
    В последствие, сградите се въвеждат в експлоатация, чрез поредица нормативни актове - 14, 15, 16 ..., отново по ЗУТ и отново заплащано от инвеститора.
    2. Споменатите в статията "преустройства" на сгради, са одобрявани и разрешавани по същия закон и ред, пак от управляващите. Как са извършени преустройствата е било (или може би все още е) въпрос на контрол по изпълнението, преди въвеждане в експлоатация с променено предназначение. Тези действия безспорно са заплатени или по друг начин "овъзмездени" от инвеститорите.
    3. При горните две обстоятелства, задавам два риторични въпроса към Българите:

    - Кой трябва да плати за новите технически паспорти?
    - Помните ли как дедите ни, воювали по тези земи и дали кръвта си в името на Националните ни интереси, са пердашили наред алчните и безскрупулни "Европейци", вкупом с техните парвенюта, лакеи и протежета?

    Ако не познавате историята от времето на Великите Царе и Ханове, си спомнете Кимон Георгиев - не бе толкова отдавна.

    Ако не познавате историята си и не отстоявате интересите си -
    ще ви управляват "Европейци".
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мммм даааа

    16 0 Отговор
    Преди години една министърка излъга, че ако не спазим директивите на ЕС да си закрием блоковете в АЕЦ "Козлодуй", няма да ни приемат в ЕС. Закрихме ги. В две съседни държави построиха АЕЦ и те започнаха да произвеждат и продават ток вместо нас. Тази министърка стана евродепутатка и еврокомисар и за няколко години стана евромилионерка от заплатите, които получаваше в ЕП.
    Крайно време е подобни лъжци да бъдат изправени пред съд за престъпления срещу Републиката.

    Коментиран от #31

  • 31 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мммм даааа":

    И кой ще ги изправи пред този съд? Де ги българите с кураж? Подскачането на моста, вече 300 дни, не върши работа.
  • 32 123

    6 1 Отговор
    Какво точно е техническия паспорт, как се изготвя и от кой , за какво е нужен и на кой, от написаното до тук се разбира само че едни наши хора трябва да вземат едни пари и за тази цел са пуснали заявка на едни други хора да измисля законен начин да вземат тези пари , на тази територия всички власти са корумпирани и изпълняват основно поръчки за узаконяване на грабежи , това е очевидно дори само като погледнеш измененията на всеки закон отпечатани в заглавната му страница в някои случаи тази страница с изменения и по голяма от самия закон, което говори само за едно ,че всички боклуци на тази територия работят в трите власти, които претендират да са легитимни, а сега идват и избори и се очакват опашки от глупаци да се наредят да гласуват за да може всичко това да е законно, ще попитам само още нещо как всички тези сгради за които до този момент се събират данъци и имат данъчни оценки как без технически паспорт е извършена данъчната оценка и са пуснати в експлоатация и ако тези които са ги пуснали и са събирали данъци за тях без технически паспот защо не са в затвора, питам и не очаквам отговор защото знам отговора а той че не сме държава, а територия управлявана от разбойници.
  • 33 Конник

    11 0 Отговор
    Такова задължително Изискване на Европейския съюз няма! Има препоръка за енергиен паспорт при покупко-продажба на имот. Лъжат ни както си искат. Че срокът бил продължаван два пъти. Гладни кучета имат лоби в парламента и те ни продават. Гогол с Мъртви души е все още на мода.
  • 34 Петър

    0 0 Отговор
    В Италия се изисква такъв паспорт само за извършени подобрения, а не за цялата сграда. Това ново ограбване е същото като номерата на автомобилите.