Отидете към основна версия

7 288 25

Влизането в еврозоната влияе и на купувачите на имоти, и на строителите

  • пловдив-
  • imot.bg-
  • жилища-
  • пазар-
  • имотека-
  • мариета гаргова

Жилищното строителство в Пловдив ще се развива на юг и на запад

Снимка: М. Богданова ©

Пловдив, който е втория по големина град в България, привлича все повече и повече жители. Пандемията, която доведе до редица ограничения преориентира населението от централните градски части към периферията. Там могат да се купят къщи с дворове, което от 13 март 2020 г. се превърна в първостепенен фактор. Какво се случва обаче с цените на жилищата в градове? Какви апартаменти и как предпочитат да платят купувачите? Към кои райони се насочват купувачите на къщи?. Отговор на тези въпроси дава в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Мариета Гаргова, регионален мениджър на аг. „Имотека“ в Пловдив.

Какво се случи на пазара на жилища в Пловдив през първата година от пандемията?

В началото на първия локдаун през миналата година наблюдавахме замръзване на пазара – продавачите не допускаха огледи в жилищата си, купувачите също избягваха срещи, а и бяха в очакване за спад на цените. Към края на този локдаун се появи не просто раздвижване, но и видим ръст в активността. Спадът така и не се случи.

Към края на април и началото на май именно в Пловдив наблюдавахме изключително силна активност не само на пазара на къщи, но и на останалите видове жилищни имоти. Противно на очакванията цените на имотите се увеличиха с над 10%. Към момента активността продължава да е факт, а строителството е в подем. Хората търсят вложение на парите си, инвеститорите отговарят на очакванията им, като повечето купувачи, търсещи ново строителство, са инвестиционно настроени. Къщите във всички сегменти се радват на интерес – както в по-високия, в селата в Родопската яка, така и тези в равнинната част в близост до града.

Данните на imot.bg показват, че поскъпването за разглеждания период при 2-стайните жилища е умерено – около 3%. На какво се дължи това, както и ръстът от 6-7% в Южен, Каменица 1 и Кършиака?

По време на пандемията масово се търсят 2-стайни жилища с цел отдаване под наем. Градът се разраства много бързо към южната част, съответно в район Южен има по-голям дял на ново строителство, което предлага по-голям брой 2-стайни жилища. Каменица 1 и Кършиака са централни и предпочитани райони, с добър благоустройствен план и държат по-високи цени от другите квартали.

Защо наблюдаваме поевтиняване при гарсониерите в повечето квартали на Пловдив?

При сключените сделки отчитаме ръст в цените от около 4-5%. Откривам причината в стремежа на хората да вложат парите си в имот като сигурна стъпка. Съответно, когато разполагат с по-малка сума, достатъчна за гарсониера, но не желаят да пристъпят към външно финансиране за по-голям имот, избират този вариант. Понякога тези жилища са подходящи и за възрастните родители или пък навършилото пълнолетие дете, което търси самостоятелност.

При 3-стайните жилища поскъпването е по-високо от това при 2-стайните – около 5-6%. На какво се дължи това?

В процентно съотношение, при новото строителство има по-малък брой 3-стайни апартаменти. Това рефлектира върху цената. Инвеститорите залагат повече на 2-стайните апартаменти, защото това се търси масово. Както казах – купувачите в новите сгради са по-скоро инвестиционно настроени. Тристайните жилища са по-голяма рядкост, което дава отражение в интереса към тях и съответно – в стойността. Въпросът е в бъдещата реализация на 2-стайните имоти – смятам, че инвестицията трябва да има уплътнение, т.е. строителите следва да помнят, че по-големите имоти са по-функционални и това ще държи цената им дългосрочно стабилна.

Какви са изискванията на клиентите към покупка на жилища ново строителство?

Клиентите вече са много взискателни и премерени в избора си на жилище. Добре информирани са относно пазара и цените на имотите. Основните изисквания са за простор в стаите (като по този показател те ги сравняват с имотите в старото строителство). Държат на втори санитарен възел. Стремят се към малък процент общи части.

Какъв процент са готови да продадат на етап строеж?

Може би около 7-8% от жилищата се продават на етап строеж. Може да се каже, че това е вид маркетиране на продукта, а останалият дял от апартаментите обикновено се пуска на пазара на по-късен етап.

Как се промени поведението на строителните предприемачи за изминалите 12 месеца?

Строителите по време на пандемията се възползваха от ситуацията и продължиха да търсят парцели за жилищно застрояване в града. Станахме свидетели и на хора, които, в условия на обща несигурност, получиха нужда от свежи пари, затова продадоха както парцели, така и стари къщи на обезщетение. Това също допринася за активното строителство в града, което се развива с много бързи темпове, а строителите не са спрели продажби. Една важна разлика с бума на строителството преди кризата от 2009 г. – инвеститорите не разчитат на финансиране от купувачите, за да довършват проектите си. Всички започнати проекти се реализират успешно до край.

Кои са факторите, които ще движат пазара на жилища в Пловдив до края на текущата година?

Факторите, влияещи върху пазара, са комплексни. Очакваната инфлация с влизането в еврозоната играе голяма роля не само върху клиентите и техните планове за вложение на спестяванията, но и върху намеренията на строителите. Градът има потенциал да се разраства и всеки се възползва от това.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.

Свързани новини