ФАКТИ.БГ

Влизането в еврозоната влияе и на купувачите на имоти, и на строителите

Жилищното строителство в Пловдив ще се развива на юг и на запад

Публикувана: 26 Април, 2021 13:25
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4554
Влизането в еврозоната влияе и на купувачите на имоти, и на строителите
Снимка: М. Богданова ©
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.

Пловдив, който е втория по големина град в България, привлича все повече и повече жители. Пандемията, която доведе до редица ограничения преориентира населението от централните градски части към периферията. Там могат да се купят къщи с дворове, което от 13 март 2020 г. се превърна в първостепенен фактор. Какво се случва обаче с цените на жилищата в градове? Какви апартаменти и как предпочитат да платят купувачите? Към кои райони се насочват купувачите на къщи?. Отговор на тези въпроси дава в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Мариета Гаргова, регионален мениджър на аг. „Имотека“ в Пловдив.

Какво се случи на пазара на жилища в Пловдив през първата година от пандемията?

В началото на първия локдаун през миналата година наблюдавахме замръзване на пазара – продавачите не допускаха огледи в жилищата си, купувачите също избягваха срещи, а и бяха в очакване за спад на цените. Към края на този локдаун се появи не просто раздвижване, но и видим ръст в активността. Спадът така и не се случи.

Към края на април и началото на май именно в Пловдив наблюдавахме изключително силна активност не само на пазара на къщи, но и на останалите видове жилищни имоти. Противно на очакванията цените на имотите се увеличиха с над 10%. Към момента активността продължава да е факт, а строителството е в подем. Хората търсят вложение на парите си, инвеститорите отговарят на очакванията им, като повечето купувачи, търсещи ново строителство, са инвестиционно настроени. Къщите във всички сегменти се радват на интерес – както в по-високия, в селата в Родопската яка, така и тези в равнинната част в близост до града.

Данните на imot.bg показват, че поскъпването за разглеждания период при 2-стайните жилища е умерено – около 3%. На какво се дължи това, както и ръстът от 6-7% в Южен, Каменица 1 и Кършиака?

По време на пандемията масово се търсят 2-стайни жилища с цел отдаване под наем. Градът се разраства много бързо към южната част, съответно в район Южен има по-голям дял на ново строителство, което предлага по-голям брой 2-стайни жилища. Каменица 1 и Кършиака са централни и предпочитани райони, с добър благоустройствен план и държат по-високи цени от другите квартали.

Защо наблюдаваме поевтиняване при гарсониерите в повечето квартали на Пловдив?

При сключените сделки отчитаме ръст в цените от около 4-5%. Откривам причината в стремежа на хората да вложат парите си в имот като сигурна стъпка. Съответно, когато разполагат с по-малка сума, достатъчна за гарсониера, но не желаят да пристъпят към външно финансиране за по-голям имот, избират този вариант. Понякога тези жилища са подходящи и за възрастните родители или пък навършилото пълнолетие дете, което търси самостоятелност.

При 3-стайните жилища поскъпването е по-високо от това при 2-стайните – около 5-6%. На какво се дължи това?

В процентно съотношение, при новото строителство има по-малък брой 3-стайни апартаменти. Това рефлектира върху цената. Инвеститорите залагат повече на 2-стайните апартаменти, защото това се търси масово. Както казах – купувачите в новите сгради са по-скоро инвестиционно настроени. Тристайните жилища са по-голяма рядкост, което дава отражение в интереса към тях и съответно – в стойността. Въпросът е в бъдещата реализация на 2-стайните имоти – смятам, че инвестицията трябва да има уплътнение, т.е. строителите следва да помнят, че по-големите имоти са по-функционални и това ще държи цената им дългосрочно стабилна.

Какви са изискванията на клиентите към покупка на жилища ново строителство?

Клиентите вече са много взискателни и премерени в избора си на жилище. Добре информирани са относно пазара и цените на имотите. Основните изисквания са за простор в стаите (като по този показател те ги сравняват с имотите в старото строителство). Държат на втори санитарен възел. Стремят се към малък процент общи части.

Какъв процент са готови да продадат на етап строеж?

Може би около 7-8% от жилищата се продават на етап строеж. Може да се каже, че това е вид маркетиране на продукта, а останалият дял от апартаментите обикновено се пуска на пазара на по-късен етап.

Как се промени поведението на строителните предприемачи за изминалите 12 месеца?

Строителите по време на пандемията се възползваха от ситуацията и продължиха да търсят парцели за жилищно застрояване в града. Станахме свидетели и на хора, които, в условия на обща несигурност, получиха нужда от свежи пари, затова продадоха както парцели, така и стари къщи на обезщетение. Това също допринася за активното строителство в града, което се развива с много бързи темпове, а строителите не са спрели продажби. Една важна разлика с бума на строителството преди кризата от 2009 г. – инвеститорите не разчитат на финансиране от купувачите, за да довършват проектите си. Всички започнати проекти се реализират успешно до край.

Кои са факторите, които ще движат пазара на жилища в Пловдив до края на текущата година?

Факторите, влияещи върху пазара, са комплексни. Очакваната инфлация с влизането в еврозоната играе голяма роля не само върху клиентите и техните планове за вложение на спестяванията, но и върху намеренията на строителите. Градът има потенциал да се разраства и всеки се възползва от това.

Пловдив / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.1 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ха Ха ХА
1 Отговор
Платена статия, в България няма пазар на имотите защото няма такси, но скоро ще има 2% от пазарната цена на имота, не от данъчната.
И тази цена ще се определя от общината; ето как: 2,2% след това .2% отстъпка и ако неси съгласен ще изпратим проверка и може да свалим 0.1%--0.2 така ще докараме до 1.8% данък
при 150,000 евро пазарна оценка 2,700 годишен данък.

Коментиран от #4, #12


Оценка:
-17 +17

чужденец
2 Отговор
Какво толкова има във пловдив ? Море ли имате, палми ли имате, сърфинг ли имате ?

Коментиран от #19


Оценка:
-14 +27

Пловдив
3 Отговор
Помишленост създадена през последните 15 години. Морето и палмите са нещо чудесно, но като знам каква помийна яма е нашето Черно море скоро гости ще му бъдат тези с кокал в носа.

Оценка:
-5 +21

счети
4 Отговор

До коментар #1 от "Ха Ха ХА":


Никъде няма данъци върху пазарна оценка. Пазарът е променлива във времето. Днес може оценката на апартамента ти да е 2 биткойна, утре може да е 200, вдругиден - нула. Така стоят нещата с пазара. Ще им се на безимотните да се накрадат евтино ама не им се получава и квичат до небесата. Поздрави и весел ден !

Коментиран от #5, #6, #11


Оценка:
-5 +10

Ха Ха ХА
5 Отговор

До коментар #4 от "счети":


Има има, но ти не си запознат, обикновенно е 80-90 % от пазарната , но сега при мен е над пазарната. Къщатата ми струва $750,000 а цената в общината е $800,000 ходих да им обеснявам но не става. оценките вървят една- две години напред.
А застраховката на къщата върви отделно,
плащам $20,784 /800,000=2,6%
В София плащам под 500лв. за апартамент с гараж който струва над 160,000 евро.

Оценка:
-5 +9

Ха Ха ХА
6 Отговор

До коментар #4 от "счети":


Функцията на таксите не е само за общината,училището и инфраструктурата, но и за сортиране на обществото.
Ако плащаш $20К-$40К значи си богат и училището ще е хубаво.
Ако плащаш $12- $20К ти си средна класа
Ако си плащаш до $12К беден....
Защо училището е важно, защото ако детето ти ходи на частно уч-ще ще плащаш $40-$50К на година.
Никой не обича да плаща, но се налага ако искаш да си сред други хора, на чисто , тихо и безопастно.
От бедните квартали студенти не излизат .
Физика химия и биология не учат , математиката не е на ниво, уж си среднист пък не ставаш да продължиш.
В България преди 1989г. програма бе достатъчна за да продължиш.

Коментиран от #14


Оценка:
-3 +8

счети
7 Отговор
Разни хаховци пишат безумия. Като живееш в калифорния не значи че там е целия свят. Оценката на имотите от собственика е субективна. Аз може да имам имоти за 1 милиард евро по моя оценка, но това не значи че ще ти продам на тебе за толкова. Едно е пазарна оценка, друго данъчна. Научете ги тези неща.

Коментиран от #8


Оценка:
-5 +12

ха ха ха
8 Отговор

До коментар #7 от "счети":


Явно си пропуснал как се изчислява процент, и още нещо, ти можеш да си казваш каквато цена искаш, но общината има база данни на продадени къщи от твоя квартал, за това ти поставя 80-90% от цената на подадените къщи, за да приемеш, ако не си съгласен те идват и оценяват и може да се откажеш с по голяма цена. И още нещо този който има къща за един милиард ще плати по малко от този който има за един и половина милиона, проста математика. И запомни : скоро ще бъдат преоценени всички жилища в България и ще има по висок данък, около 2% от пазарната цена, това ще урегулира пазара и всеки ще си намери мястото.
И да се дърпа, и да се мотаеш теб те чака.

Коментиран от #15


Оценка:
-5 +6

Omega
9 Отговор
Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !

Коментиран от #10, #16


Оценка:
-8 +8

10
Този коментар е премахнат от модератор.
Гост
11 Отговор

До коментар #4 от "счети":


В България има много неща, които другате ги няма и са пълен абсурд.

Оценка:
-2 +5

Гост
12 Отговор

До коментар #1 от "Ха Ха ХА":


2,2% от стойността е данък за имоти в курортни селища, планински или морски. В останалите населени места, които не са курортни, данък сгради е 0,2%. И ако жилището ти е основно и единствено основно, тогава данъка се намаля с 50%. Ако имаш две основни жилища, плащаш 100% данък и за двете.

Оценка:
-0 +5

Omega
13 Отговор

До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


За децата землянката и наблидателен пост в случай че идва Империята !

Оценка:
-5 +3

Гост
14 Отговор

До коментар #6 от "Ха Ха ХА":


И в кое престижно училище те научиха да пишеш "безопасТно"? Направи си справка, колко от световните умове са произлезли от малки, бедни училища, в мизерни населени места.

Оценка:
-3 +7

Гост
15 Отговор

До коментар #8 от "ха ха ха":


Я обясни, откъде общината знае за колко е продаден/купен един имот, като всяка сделка при нотариуса се декларира на 10 или 20 пъти по-ниска цена, от реалната? Иначе съм склонен да се съглася, че ни тъкмят ново дране с по-високи данъци. Западът отдавна го боде в очите фактът, че българите живеят в собствени жилища, придобити по времето на лошия социализъм.

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +7

Гост
16 Отговор

До коментар #9 от "Omega":


И на караваната ще ти сложат данък две минимални заплати, небой се. Щом е за дране, винаги ще го измислят. И караваната ще ти вземат. Накрая всички ще се живеем в развъдници и ще се раждаме с дълг към държавата, който ще плащаме цял живот.

Коментиран от #17


Оценка:
-4 +5

last day
17 Отговор

До коментар #16 от "Гост":


Колкото едно нещо е по ненормално толкова по бързо свършва !

Оценка:
-0 +8

Ха Ха ХА
18 Отговор

До коментар #15 от "Гост":


Да разбрал си накъде се движим,но не си разбрал че на запад има така нареченият:
Closing costs are typically 2-5% of your loan amount, with a smaller percentage for larger loans. For example, closing costs on a $100,000 mortgage might be $5,000 (5%), but on a $500,000 mortgage they’d likely be closer to $10,000 (2%).
И всичко е описано до стотинка, дори и кеш да имаш , няма тайно да ти ги вземат, защото неможеш да ги похарчиш, всичко минава през банката дори кеш. за всяка операция от $10,000 вече знае централната банка.

Коментиран от #21


Оценка:
-2 +6

Пловдивчанин
19 Отговор

До коментар #2 от "чужденец":


То и в София няма морета и палми, но всичко що не му стиска да отбие към летището остава там.

Оценка:
-1 +8

Д-р Иванова
20 Отговор
На запад беснеят поради факта, че над 90% от българите са собственици на имоти и си имат пари. Никой не обича независим народ. За това опитват постоянно да натрапват шантавия си начин на живот.

Оценка:
-5 +8

Гост
21 Отговор

До коментар #18 от "Ха Ха ХА":


Само като видя думата mortgage и ми настръхва косата. Искам да живея без mortgage и без loans. Искам да живея от изкараното с честен труд, а в замяна искам само да не ми пречат, да живея.

Оценка:
-1 +6

Deva
22 Отговор
България като влезе в еврозоната имотите ще поскъпнат изключително много. Цените ще се изравнят със тези в зап.европа. Българите над 90% нямат кредити както на запад и за това онези полудяват като чуят България. Поздрави и успешен ден.

Коментиран от #23


Оценка:
-9 +5

Смеххх
23 Отговор

До коментар #22 от "Deva":


Колко мъка има по този свят,нямали заеми...

Оценка:
-3 +6

Гиис
24 Отговор
Цялата статия е брокерска мечта.

Оценка:
-2 +2

Варна
25 Отговор
А бе я си стойте по селата,кво се натискате

Оценка:
-1 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5