Отидете към основна версия

3 527 3

Тук само 4% от домакинствата живеят под наем

  • полша-
  • жилища-
  • собственост-
  • наем-
  • пазар

Близо 85% от поляците живеят в собствени жилища

Снимка: Shutterstock

Пазарът на наеми на жилища в Полша е доста малък. Едва 4% от домакинствата в централноевропейската държава живеят под наем, сочи анализ European Multifamily Housing Report на консултантската компания CBRE. В същото време в държавите от Европейския съюз се наблюдава ръст от 26% на 31% на живущите под наем.

„Пазарът на жилища, които се отдават под наем, не е голям. На него преобладават индивидуалните собственици“ се посочва в доклада на консултантската компания. Картината обаче може да се промени вследствие на нарастващия интерес към сегмента buy-to-rent и намаляващата склонност на младото поколение към дългосрочно обвързване, каквото се явява ипотеката.

От CBRE отчитат, че сегментът на жилищните наеми в Европа е устоял на кризата, предизвикана от пандемията, и интересът на институционалните инвеститори към този пазар расте. „За това спомагат демографските тенденции. Тези като нарастване на урбанизацията, както и цените на имотите“, допълват анализаторите на CBRE.

В Полша повечето жилища, които се отдават под наем са собственост на физически лица, които владеят един или няколко имота, по традиция на различни места. А наемателите на подобни имоти често ги разглеждат като временно място за пребиваване.

Близо 85% от поляците живеят в собствени жилища, а 4% наемат апартаменти от частни лица или институционални наематели. Други 4% обитават социални жилища. 7% обитават друг вид жилища, включително безплатни.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини

  • По-евтини ипотечни заеми за купувачите на първи дом

    Полският парламент одобри програма за развитие на жилищната собственост, която ще предлага ипотеки с лихва от 2% годишно на купувачите на жилища за пъ ...
    15.08.2023
    4 795
    4
  • Срив на пазара на ипотечни заеми

    Със 71% намаляват молбите за отпускане на ипотечен заем през август тази година спрямо същия месец на миналата в Полша. Основната причина е повишаване ...
    15.09.2022
    20 573
    21
  • Нова мода – дом в селище

    Все повече поляци напускат апартаментите си в жилищните комплекси в столицата и големите градове и се насочват към селища, разположени в предградията. ...
    03.05.2021
    9 389
    21