Last news in Fakti

25 Юни, 2021 09:51 3 487 3

Тук само 4% от домакинствата живеят под наем

  • полша-
  • жилища-
  • собственост-
  • наем-
  • пазар

Близо 85% от поляците живеят в собствени жилища

Тук само 4% от домакинствата живеят под наем - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на наеми на жилища в Полша е доста малък. Едва 4% от домакинствата в централноевропейската държава живеят под наем, сочи анализ European Multifamily Housing Report на консултантската компания CBRE. В същото време в държавите от Европейския съюз се наблюдава ръст от 26% на 31% на живущите под наем.

„Пазарът на жилища, които се отдават под наем, не е голям. На него преобладават индивидуалните собственици“ се посочва в доклада на консултантската компания. Картината обаче може да се промени вследствие на нарастващия интерес към сегмента buy-to-rent и намаляващата склонност на младото поколение към дългосрочно обвързване, каквото се явява ипотеката.

От CBRE отчитат, че сегментът на жилищните наеми в Европа е устоял на кризата, предизвикана от пандемията, и интересът на институционалните инвеститори към този пазар расте. „За това спомагат демографските тенденции. Тези като нарастване на урбанизацията, както и цените на имотите“, допълват анализаторите на CBRE.

В Полша повечето жилища, които се отдават под наем са собственост на физически лица, които владеят един или няколко имота, по традиция на различни места. А наемателите на подобни имоти често ги разглеждат като временно място за пребиваване.

Близо 85% от поляците живеят в собствени жилища, а 4% наемат апартаменти от частни лица или институционални наематели. Други 4% обитават социални жилища. 7% обитават друг вид жилища, включително безплатни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А знаете ли

    18 1 Отговор
    колко ги яде демократичните банкери че хората имат собствени жилища?
  • 2 Сандо

    16 1 Отговор
    Това е остатък от лошия социализъм.Ако не знаете,и досега отказват да признаят България за бедна страна тъй като хората имат собствени жилища.
  • 3 Гост

    19 0 Отговор
    Само 4% от домакинствата в Полша са под наем и това вади очите на западняците, които сън не спят да мислят, как да вземат жилищата на хората от бившият източен блок, и да ги накарат цял живот да плащат за наеми или заеми.