Last news in Fakti

3 Май, 2021 09:21 9 382 21

Нова мода – дом в селище

  • полша-
  • селище-
  • дом-
  • покупка-
  • варшава-
  • имоти

Все повече поляци се насочват натам

Нова мода – дом в селище - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече поляци напускат апартаментите си в жилищните комплекси в столицата и големите градове и се насочват към селища, разположени в предградията. Става дума за комплекси, като например Przystan в Ломянках, намиращ се на 30 минути път с кола от Варшава. Това е един от многото подобни проекти в страната, обединяващ 32 таунхауси с тераси.

Целта на тези комплекси е обединяване на хора, които се чувстват комфортно помежду си и които са обединени от общи интереси. Вече над 60% от имотите във въпросното селище са продадени. Цената е 1300 EUR/кв.м. Това е значително по-евтино в сравнение с известните и скъпи райони на Варшава, където цената може да е и пет пъти по-висока.

Подобни селища, обаче имат и своите критици. „Съзнателното търсене на съседи със сходен мироглед и начин на живот не е правилният път, тъй като рано или късно ще трябва да се излезе в реалния свят, където всички хора са различни“, казва Александра Кунц, преподавател по културология в Университета в Катовице. Според нея, обитаващите подобни селища няма да се чувстват в безопасност, а по-скоро ще се чувстват ограничени.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тия пък и те

    16 3 Отговор
    че какво му е новото?
  • 3 мислещ

    32 5 Отговор
    Нормалните хора се изнасят от градовете и оставят само най-верните робските душици в големите градове.
  • 4 доко

    3 22 Отговор
    селяндури..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Москвич

    28 5 Отговор
    Който е забогатял и помъдрял се изнася от клоаката-град! Но трябва да си направил добри парички, за да си живееш дълго и безгрижно. Не знам в България как е, но аз съм си купил дом в Подмосковието, както обикновено в затворен комплекс с охрана, бариери, патрули, технически и санитарен персонал. Комплекса е от 200 къщи всяка с минимум 1000кв.м. дворно място (имаме един англичанин, дето е обедини каре от 4 участъка и си направи олимпийски басейн, като събори 1 къща в карето) Обслужването е ежемесечно и за моята квадратура е 400$ месечно, което е със 100$ повече от обслужването на 140кв.м. апартамент в центъра на Москва (Метро Октябрьская, но там плащаш и за отопляем паркинг). Отсега ви казвам, че си струва, но не е за всеки и явно тук ще се излеят умници "Какво да правиш на село", но гроздето си е кисело... Препоръчвам на всеки успял да опита селският покой. Не говоря да се местите да живеете в запуснато място без комуникация, водопровод и нормален път обсадено от ромски катуни правещи набези денем и нощем.

    Коментиран от #9, #18

  • 7 kkk

    12 4 Отговор
    И за чий ми е тоя "таунхаус"- пак да имам съседи през една стена ли? Ако искам да се съобразявам с всякаква паплач ще си стоя в града. Затворен комплекс със САМОСТОЯТЕЛНИ къщи (150-200м2) и всяка със СОБСТВЕН двор 5-600м2 + обща детска площадка в комплекса + по 2 паркоместа пред имота има някакъв смисъл, но "таунхаус"-а е пълна идио тщина

    Коментиран от #8

  • 8 сила

    6 11 Отговор

    До коментар #7 от "kkk":

    ако ще се махам от София то ще е завинаги и някъде из гори и чукари и наоколо да няма НИКАКВИ ХОРА,а иначе за чий ми е на село и пак с огради и комший....

    Коментиран от #13, #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ах тьi гад,

    6 3 Отговор
    в $ изчисляваш, а господаря ти има мечта да го събори 🤣🤣🤣...
  • 11 сила

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ах тьi гад,":

    тоя е от техните пАтРеОти,от единоросите.....долари,деца и имоти на Запад и анцунг с надпис РОСИЯ....
  • 12 Omega

    11 5 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 dfu

    1 8 Отговор
    По-хубаво е на село, но според статистиките градското население има по-голяма продължителност на живота, което ме вкарва в размисъл къде е по-хубаво.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 kkk

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "сила":

    Това с "никакви хора" е приложимо за 0,00001% от хората- останалите си искаме някакъв контакт с хора. Пък и заповядай да те запозная с един такъв "отшелник" какъвто искаш да станеш- гарантирано няма да издържиш и 1 седмица на неговият живот.
    И то човека си има ток, вода, мобилният нет е с добър обхват- само дето на 35км. от него не живее никой. Ако не са телефоните да се чуваме 2 пъти в месеца той ще умре един ден, никой няма да разбере и при късмет след 15 години ще му намерят кокалите- ако не са ги отнесли вълците и мечките де. И да, там има вълци и мечки...
  • 18 Жигула

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Москвич":

    Колкото и да забогатяваме и помъдряваме, на село за млад човек не става. Запознанствата са ограничени в тесен кръг, нулева анонимност, забавления - селската кръчма. Отделно, че в затворените комплекси концентрацията на комплексари и парвенюта е убийствена, а мъдреци трудно ще срещнете. Но всеки сам решава къде и как да прекара живота си.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 kkk

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Жигула":

    Това ела да го обясниш на над 50-те младежи (до 27г.) които в последните 2г. се нанесоха в моето село. И към 40 от тях си работят в града и пътуват всеки ден по 65км. В ПОСОКА. Не съм ги чул да се оплакват, че им липсват запознанства или забавления- явно на много млади хора вече им е писнало от купони и кръчми и си търсят някакво по-спокойно място.
    Интересното е, че вече 3-4 семейства открито си казват, че яко работят за детенце и това е благодарение на селския живот и НИКОГА не биха работили по задачата в града- там не било за деца според тях. И според мен де...
  • 20 Гост

    3 0 Отговор
    Селище на 30 мин път и цени 1300€/кв?!?!?!? Все едно къща в Гулянци да е на 1300€/кв, за плевенчаните. Реално цената е около 200€/кв.
  • 21 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Жигула":

    Сега е така, но едно време не беше така. Селата бяха пълни с деца. Всяка къща имаше деца. И училището беше пълно, както и детските градини, и родителите работеха в АПК, и всичко, което ядяхме беше истинско. Е, няма го вече всичкото това, но пък имаме боядисани портокали като по филмите.