Отидете към основна версия

6 820 19

Къде са най-големи имотни „балони“

  • имотен балон-
  • държави-
  • данни-
  • savills

Цените са завишени с 10% в богатите държави

Снимка: Shutterstock

Изследване на британката анализаторска компания Oxford Economics, показа пазарите, в които се надуват най-силните имотни „балони“. Изводите са направени на база проучване на дългогодишния тренд и съотношение цена/наем. Най-надценени са имотите в Нидерландия, Канада, Швеция, Германия и Франция. Сред лидерите са също така САЩ и Великобритания. Изводът на специалистите е, че в 14 държави с развита икономика за последните 10 години цените на имотите са се увеличили с 43%.

Сегашният бум на пазара ще е вторият по продължителност и третият по ръста на цените за последните 120 години. Той ще е съпоставим с пиковата 2006 г., след който последва Световната криза.

През април тази година американският пазар на недвижими имоти преживя най-голямото поскъпване за последните 30 години, а през същия месец във Великобритания беше регистрирано максимално поскъпване на жилищата за последните две десетилетия. На двата пазара движещи сили станаха ниските лихви по ипотечните заеми, силното търсене на по-големи имоти в предградията и дефицит в предлагането.

Независимо от спад в темповете на поскъпването през последните два месеца, средните цени на жилищата във Великобритания през идните 4 години ще нараснат с 21%, сочат прогнозите на консултантската компания Savills.

„Основен въпрос в близките години ще е движението на лихвите по ипотечните заеми, отчитайки фактори като демография, свръх спестовност и опасността от висока инфлация“ се посочва в отчета на консултантската компания.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.

Свързани новини