Last news in Fakti

2 Октомври, 2018 15:33 6 609 16

ТОП 10 на държавите с опасност от имотен балон

  • имотен балон-
  • държава-
  • опасност
ТОП 10 на държавите с опасност от имотен балон - 1
Снимка: Shutterstock

Най-висок риск от образуването на имотен балон има в Хонг Конг, Австралия, Канада и Швеция, сочи проучване на анализатори от Oxford Economics. Във въпросните държави се наблюдава продължаващ строителен бум, високи нива на дълга, чиято преобладаваща част е с плаваща лихва.

Държавите извън ТОП 10 също са рискови, но в далеч по-малка степен. Тук влизат Германия, САЩ, Франция, Китай и Япония. В тази група не се наблюдава драстично повишаване на лихвените проценти по ипотечните заеми през последните години. Дори в някои държави лихвите отчитат спад, сочат данни на Global Property Guide.

Механизъм за намаляване на цените на имотите като цяло отсъства. За да има спад в стойността на квадратен метър жилищна площ обаче не е задължително лихвените проценти по кредитите за се повишат е мнението на специалисти.

ТОП 10 на държавите с опасност от образуването на имотен балон

държава
1 Швеция
2 Австралия
3 Канада
4 Япония
5 Нова Зеландия
6 Дания
7 Норвегия
8 Великобритания
9 Швейцария
10 ЮАР


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ой

    26 4 Отговор
    България е 11-та!

    Коментиран от #7

  • 2 Ryty

    14 1 Отговор
    Естествено всеки може да е първи в подобна класация, и това че не сме отразени в нея, не значи, че няюа да се прочуем отново негативно
  • 3 Каубой

    12 2 Отговор
    Хонг Конг не държава , а административен район на Китай със специален статут.Т.е Китай е най-големият имотен балон .
  • 4 Цикъл

    17 2 Отговор
    Както през 2008-ма. САЩ гърмят и - верижна реакция. Цикъла е 15-20 години. Кризата е най-сигурния начин имотите да се обезценят. Още малко търпение!

    Коментиран от #11, #12

  • 5 а така

    14 4 Отговор
    Нас ни няма, опасност от имотен балон няма, защото вече се е образувал и следващите години цените ще си дойдат на мястото. Сделките вече са само при доста сериозни отстъпки. Като цяло в Европа доста се покачиха жилищата, но ще паднат пак - все пак населението намалява, а се строят още и още сгради. Само строителите и банките ще печелят. Освен китайците и индийците да дойдат не знам кой ще живее в толкова жилища.
  • 6 qwerty

    14 4 Отговор
    Нереалистично е имот с цена Х преди 4-5 години сеха да се продава 3хХ
  • 7 Фокси

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ой":

    Какъв балон бе братко. Та извън София можеш да си купиш къща 200 м2 с двор 2 декара за 5000 евро. В тея страни квадратния метър е отгоре

    Коментиран от #8, #10, #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 tctc

    8 7 Отговор
    Почти всички коментатори нямат кинти, ама желаят да си купят имот в София, Пловдив, Варна или Бургас. А подобни статии трябва да ви дадат информация, че не сте най-платежоспособните купувачи в световен мащаб, да спрете на мрънката и да почнете да бачкате!

    Коментиран от #15

  • 10 Мотьо

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Фокси":

    Много си се объркал. Интересувай се малко.на 50км от голям град - няма подобно нещо в регулация на което и да е село. Това обхваща почти цяла България като територия. Ако има изключения и продаваш нещо такова - пиши да си купя. Мисля ти е ясно, че само документацията на къща от 200кв струва към 40-50 Хил лв. Но пък може и да работиш на “народни” цени , знае ли човек...
  • 11 Минка

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Цикъл":

    Според мен си прав,но мисля,че цикъла е на 8-10 години
  • 12 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Цикъл":

    Махни ги краварите, те живеят в дървени бараки.
  • 13 Иво

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Фокси":

    Къде? Няма такива.
  • 14 ЕВРОБРОКЕР

    2 1 Отговор
    България е първа в списъка!! Ще изгърмим като тапа и банките ще вземат имотите на хората!!!
  • 15 хихихи

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "tctc":

    Ако имаше дори и някакъв зачатък на мозък щеше да знаеш че точно тези са хората с парите.Никои луд дето има пари няма да ги хвърли така лесно както вие си хвърляте животите. Хората без пари са тези дето купуват. Това че банката ти дава пари не значи че имаш пари.Това го знае дори песа дето тараши из кофата. Само вие маи не го разбрахте.
  • 16 иотния пазар

    0 0 Отговор
    Здравеите вече излапах почти всички балъци на луди цени.Ама и балъците имат краи :(