Отидете към основна версия

15 355 8

Строителен гигант отново е на ръба на фалита

  • evergrande group-
  • китай-
  • строител

Evergrande Group е сред компаниите с най-висок дял на дълг в света

Снимка: Shutterstock

Китайският строителен гигант Evergrande Group отново влезе в новинарските емисии с това, че отново е на ръба на фалита. Анализатори са все по-скептични към възстановяването на компанията без държавна помощ и преструктуриране на натрупания дълг. Evergrande Group за трети път се намира на края на 30-дневния гратисен период, в който трябва да погаси дълга си. Дължимата сума е 82.5 млн. USD.

Кредиторите искат общо 260 млн. USD. Те са категорични, че не могат да гарантират достатъчно средства за изплащане на купони. Това заличи близо 16% от пазарната стойност на Evergrande Group в азиатската търговия на 6 декември.

Към днешна дата строителният гигант има дълг в размер на над 300 млрд. USD. Това застрашава като цяло секторът на недвижимите имоти, а оттам може да повлече след себе си и други сектори от икономиката на Китай. Мнението, обаче не се споделя от Централната банка на страната. "Kpaтĸocpoчният pиcĸ oт дългoвeтe нa eднa фиpмa зa нeдвижими имoти нямa дa пoдĸoпae пaзapнoтo финaнcиpaнe в cpeднocpoчeн или дългocpoчeн плaн", коментират банкерите.

Властите ще изпратят екип в Evergrande Group, който да наблюдава управлението на риска, да засили контрола вътре в компанията и да поддържа операциите.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.

Свързани новини