Last news in Fakti

29 Август, 2023 14:33 16 107 8

Огромните загуби на една от най-големите строителни компании продължават

  • evergrande group-
  • китай-
  • строителство

Акциите на Еvеrgrаndе Grоuр паднаха с 87%

Огромните загуби на една от най-големите строителни компании продължават - 1
Снимка: Shutterstock

Една от най-големите строителни компании в Китай – Еvеrgrаndе Grоuр, заличи 2,4 млрд. USD от стойността си, след като акциите се сринаха с 87%. Задълженията на строителния предприемач започнаха главоломно да нарастват от края на 2021 г.

През септември съдът трябва да се произнесе относно плана за преструктуриране на офшорните компании, чрез който трябва да се погасят дълговете. Капацитетът му е 32 млрд. USD.

Подкомпаниите на Еvеrgrаndе Grоuр – Сhіnа Еvеrgrаndе Nеw Еnеrgу Vеhісlе Grоuр и Еvеrgrаndе Рrореrtу Ѕеrvісеѕ Grоuр, пoднoвиxa бopcoвaтa си тъpгoвия, след 16-месечно прекъсване. Ако това беше продължило още 2 месеца, то компанията щеше да бъде делиствана. Това е от решаващо значение за Еvеrgrаndе Grоuр, тъй погасителният план включва погасяване на част от задълженията с инструменти свързани с акции.

„Съществува, макар и минимален шанс, Еvеrgrаndе да изплати дълга си със средства от продажбата на къщи и дефакто да не се възползва от политиките за стимулирае“, каза Cтивън Люн, диpeĸтop нa UОВ Кау Ніаn.

Към момента Еvеrgrаndе има 1300 проекта в 280 китайски града. Задълженията обаче, ѝ възлизат на 300 млрд. USD, което е своеобразен рекорд на световния пазар на недвижими имоти. Компанията има затруднения със завършване на започнатите обекти. И всички те са на един не много стабилен имотен пазар, какъвто днес е китайския.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    14 14 Отговор
    Ако не, ще се възползва от политиките за стимулиране и така. Не се тревожете толкова. Тревожете се за дълга на сащ и ес.
  • 2 Мдаа..

    11 16 Отговор
    Огромни загуби като при селският УкроВермахт.Абе укрите като се виждат и помнят със сламените покриви,неизбежната им кочинка с прасенцето и въйшиванките им смотани,що се пънат да се правят на обувки от крокодилска кожа?

    Коментиран от #6

  • 3 123456

    20 0 Отговор
    В България на тези цени на имотите , всичко е наред със строителните фирми . Вече очаквам двустаен в Люлин да струва не по-малко от 500к евро

    Коментиран от #7

  • 4 Аз Кочо

    19 1 Отговор
    Истината е една, централните банки определят цените на активите. Когато лихвите са ниски т.е печатат се пари, цените хвърчат, и обратното.
    Уникалното сега е че инфлацията е световна и банките трябва да реагират заедно в посока на овладяването и. Този път те не могат да спасяват пазара на имоти защото ще унищожат собствените си валути и доверието което така или иначе вече е подкопано. Когато те спазват ценовата стабилност се вижда че цените на пазарите са силно отдалечени от фундамента т.е те са силно надценени. Предстои ново откриване на реалната стойност на всички активи.
  • 5 Мен

    16 1 Отговор
    В момента пазарът на недвижими имоти и наемите се движат надолу, отбеляза Цветослав Цачев главен инвестиционен консултант на "ЕЛАНА "Има изключително голямо разминаване между това колко са цените на имотите и колко те са достъпни за хората. Започват да падат и наемите. Тази комбинация от фактори беше последният важен елемент, който поддържаше растежа на инфлацията. Сега тя се движи вече надолу“. Това каза Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“, в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.
  • 6 Тихо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа..":

    Си Лукче боклукче
  • 7 Алчен продавач

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "123456":

    Ми те толкова си струват, ти кво искаш, без пари ли да ги даваме
  • 8 Кирил

    0 0 Отговор
    Китай е в демографски колапс. Раждаемост 1.1 , по малка дори от Япония