7 Декември, 2021 11:11 15 308 8

Строителен гигант отново е на ръба на фалита

  • evergrande group-
  • китай-
  • строител

Evergrande Group е сред компаниите с най-висок дял на дълг в света

Строителен гигант отново е на ръба на фалита - 1
Снимка: Shutterstock

Китайският строителен гигант Evergrande Group отново влезе в новинарските емисии с това, че отново е на ръба на фалита. Анализатори са все по-скептични към възстановяването на компанията без държавна помощ и преструктуриране на натрупания дълг. Evergrande Group за трети път се намира на края на 30-дневния гратисен период, в който трябва да погаси дълга си. Дължимата сума е 82.5 млн. USD.

Кредиторите искат общо 260 млн. USD. Те са категорични, че не могат да гарантират достатъчно средства за изплащане на купони. Това заличи близо 16% от пазарната стойност на Evergrande Group в азиатската търговия на 6 декември.

Към днешна дата строителният гигант има дълг в размер на над 300 млрд. USD. Това застрашава като цяло секторът на недвижимите имоти, а оттам може да повлече след себе си и други сектори от икономиката на Китай. Мнението, обаче не се споделя от Централната банка на страната. "Kpaтĸocpoчният pиcĸ oт дългoвeтe нa eднa фиpмa зa нeдвижими имoти нямa дa пoдĸoпae пaзapнoтo финaнcиpaнe в cpeднocpoчeн или дългocpoчeн плaн", коментират банкерите.

Властите ще изпратят екип в Evergrande Group, който да наблюдава управлението на риска, да засили контрола вътре в компанията и да поддържа операциите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кажи му

    7 1 Отговор
    made in china и няма какво повече
  • 2 Гнойна пъпка

    9 1 Отговор
    Като нашия гавболгарстрой!
  • 3 Лелеее...

    12 1 Отговор
    Колко грозно гето на снимката... С право фалират! На кой му се живее в зайчарник!? (Е, има един, но на него толкова му е акъла. Открадна милиарди, от които няма да може да изхарчи дори няколко милиона...)
  • 4 РПУ

    11 1 Отговор
    Китайски милиционери, само вируси умеят да правят като хората.

    Коментиран от #7

  • 5 кочо

    7 2 Отговор
    Айде догодина и при нас в Европа да е така и по специално в бг
  • 6 Историята се повтаря

    11 3 Отговор
    Спомням си 2007 спадовете на цените в САЩ и как в Бг брокери, строители и банкери, ни обясняваха че цените ще растат безкрайно. Е не стана така, сега се срива имотния пазар в Китай и пак ни обясняват, че в Бг цените вечно ще растат.

    Коментиран от #8

  • 7 Коментар

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "РПУ":

    Бъркаш се! Вирусите ги правят хора като Гейтс, Шорош, Ротшит, чрез Менгеле Фаучев инвестирайки на по-евтино място като Китай!!!
    Тези горните (плюс останалите като тях) са си повярвали, че владеят света (досущ като един чичко от ВСВ, с малък мустак и зализана коса)!!!
    Редно е трибуналът в Хага да се задейства и всички, които ползват милиардите си за чуждото нещастие да бъдат СПРЕНИ!!!
  • 8 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Историята се повтаря":

    Интересен коментар, но напълно неверен. Ако вземем по-дълъг период, да кажем 40 години, веднага се вижда, че цените, макар и спаднали за кратко, пак са с едно 50-100% отгоре. Вземи и цените в София - преди 20 години бяха едни, сега са съвсем други. Едно 2 пъти отгоре. Дори да дойде криза, а тя неминуемо ще дойде някога, цените биха се понижили с 1/3, а след кризата ще нараснат още повече. Има и инфлация, която също предизвиква количествена промяна, така че имот, който преди 100 години ти е струвал милион, сега ще струва вероятно 100 милиона ... Та, правилно са ти говорили брокерите...