Отидете към основна версия

7 106 20

Да преместиш столица

  • столица-
  • преместване-
  • причини

През последните десетилетия големи държави преместиха столиците си в нови градове

Преместването на столица от един град в друг на пръв поглед изглежда много сложна задача. Някои държави реализираха този план през последните десетилетия, а други усилено работят по това, като строят нови столици буквално от нулата. Такъв пример е казахстанската столица Нур Султан.

През отминаващата седмица и индонезийското правителство реши да премести столицата Джакарта на ново място в района на Източен Калимантан на остров Борнео. Това трябва да се случи до 2024 г. Новата столица ще се казва Нусантара, което означава "външен остров", който все още не съществува.

Целта на индонезийските власти е да подпомогне развитието на въпросния регион, а също така с това решение властите искат да се справят с проблема с пренаселеността на Джакарта, който е и е сред най-бързо п отъващите градове.

През 1991 г. станахме свидетели ни на политическо преместване на столица. Цялата германска администрация се премести от Бон в Берлин.

Политическата независимост на Ботсвана доведе до преместване на столицата Мафекинг в Габороне.

Големият брой премествания на столици през последните десетилетия се дължи на стремежа на държавите да създадат неутрални градове. Типичен пример за това е преместването на столицата на САЩ Вашингтон през 1790 г. или столицата на Бразилия Бразилия през 60-те години на миналия век. Новата столица на Казахстан Нур-Султан (по-рано Астана) и мианмарският Найпиидо са по-нови прояви на феномена, който се наблюдава при диктатурите. Там малкият обществен надзор и страхът от атаки, създадоха подходящата среда за преместване на столиците.

В Африка също се наблюдават две премествания към специално изградени столици – в Нигерия и Танзания.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини