Last news in Fakti

22 Януари, 2022 09:21 7 098 20

Да преместиш столица

  • столица-
  • преместване-
  • причини

През последните десетилетия големи държави преместиха столиците си в нови градове

Да преместиш столица - 1

Преместването на столица от един град в друг на пръв поглед изглежда много сложна задача. Някои държави реализираха този план през последните десетилетия, а други усилено работят по това, като строят нови столици буквално от нулата. Такъв пример е казахстанската столица Нур Султан.

През отминаващата седмица и индонезийското правителство реши да премести столицата Джакарта на ново място в района на Източен Калимантан на остров Борнео. Това трябва да се случи до 2024 г. Новата столица ще се казва Нусантара, което означава "външен остров", който все още не съществува.

Целта на индонезийските власти е да подпомогне развитието на въпросния регион, а също така с това решение властите искат да се справят с проблема с пренаселеността на Джакарта, който е и е сред най-бързо п отъващите градове.

През 1991 г. станахме свидетели ни на политическо преместване на столица. Цялата германска администрация се премести от Бон в Берлин.

Политическата независимост на Ботсвана доведе до преместване на столицата Мафекинг в Габороне.

Големият брой премествания на столици през последните десетилетия се дължи на стремежа на държавите да създадат неутрални градове. Типичен пример за това е преместването на столицата на САЩ Вашингтон през 1790 г. или столицата на Бразилия Бразилия през 60-те години на миналия век. Новата столица на Казахстан Нур-Султан (по-рано Астана) и мианмарският Найпиидо са по-нови прояви на феномена, който се наблюдава при диктатурите. Там малкият обществен надзор и страхът от атаки, създадоха подходящата среда за преместване на столиците.

В Африка също се наблюдават две премествания към специално изградени столици – в Нигерия и Танзания.

Да преместиш столица


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    31 1 Отговор
    Столица и административен център на дадена страна са две големи разлики...пример-дори централата на морска администрация е в София...вероятно на пристанището на Перловска река им е щаб-квартирата...концентрацията на ВСИЧКО в столица носи своите негативи и проблеми...и всичко от пуста алчност... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 2 Александър Македонски

    4 1 Отговор
    Аз ще те роди да трябва да премести столицата си в Скопие
    Като резервен вариант предлагам Охрид
  • 3 Александър Македонски

    13 2 Отговор
    Нашата Родина трябва да премести столицата си в Скопие
    Като резервен вариант предлагам Охрид
  • 4 Нека

    8 3 Отговор
    Да преместим нашата столица във Видин !

    Коментиран от #9

  • 5 Behemoth

    11 2 Отговор
    Сега е момента да преместим столицата в Полски Тръмбеш!
  • 6 Хаха

    12 4 Отговор
    Да я преместим в солун

    Коментиран от #7

  • 7 Това е

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    Най-доброто предложение
  • 8 Историк

    10 0 Отговор
    Берлин е била столица на Германия до края на ВСВ и след това я разделят както цяла Германия на 4 зони/Англйска,Френска,Американска и Руска/ и беше столица на ГДР,а Бон на ГФР до обединението им .Тогава отново Берлин стана столица на цяла Германия.Драги Джурналисти първо,четете после пишете.
  • 9 Защо Видин ?

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Нека":

    Нормално е да е Велико Търново

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Сериозно

    8 2 Отговор
    Софийското поле не е подходящо за развитие на голям град. София трябва да се разтовари от безкрайно многото административни функции които касаят цялата страна.
    Това може да стане като се основен нова столица с център някъде по двата диагонала на България. Пада се приблизително около района на Казанлък.
    На голо поле може да се построи сграда на парламента хотел за депутатите и няколко помощни сгради. По-нататък ще се развият още за техническия персонал и за желаещите да живеят в новата столица.
    Това е направено в Австралия поради съперничеството на Мелбърн и Сидни. У нас би могло да стане от практически съображения тъй като ще стане център и равноотдалечен от почти всяко кътче на България
    Има и други предимства които тук няма място да бъдат поместени
  • 11 Niknay

    11 3 Отговор
    Статия от рубриката "Никому ненужна информация" ....
  • 12 Ти си

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "Защо Видин ?":

    След освобождението на България от османско "присъствие" избират София като естествен център на териториите на балканския полуостров населени с етнически българи.

    Коментиран от #17, #20

  • 13 От твоята логика

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Защо Видин ?":

    Още по-нормално ще е да е Преслав или може би Плиска и дори може да се помисли за онгъла
  • 14 Глей ти

    7 1 Отговор
    Цялата германска администрация НЕ се премести от Бон в Берлин, а само част от нея. Една от най-добрите идеи е администрацията да е децентрализирана, както е в не малко европейски държави. Само нашите "столичани" не могат да загреят.

    Коментиран от #18

  • 15 Албрехт Дюрер

    2 2 Отговор
    Това значи , че не бива да местим столицата от София в Банкя !
  • 16 Гост

    6 1 Отговор
    Велико Търново - истинската столица на България.
    Откакто София е столица, България само страда.
  • 17 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ти си":

    След освобождението избират София за столица, защото по време на робството там е бил най-големият административен център на османлийте, та да си продължат по тяхната, както са си свикнали. Един народ се управлява лесно, когато му сложиш г0лпаци за управници, а в шоплука е пълно с такива.
  • 18 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Глей ти":

    Загряват, но лакомията за европейски субсидии е по-силна от разума. В шоплука разумът отстъпва на алчността.
  • 19 Пазарджик

    1 5 Отговор
    да е столицата на България
  • 20 ПетровMr Петров

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ти си":

    Грешиш ! София е средата м/у Княжество БГ и Македония - по това време българите са основно население на Македония.Коминтерна много по-късно съчинява идеята за наследници на Александър Велики.А сърбите усилено работят по реализация на "Начертанието на Гарашанин"