Отидете към основна версия

8 022 12

Собствениците на IKEA усилено търсят купувачи

  • ikea-
  • русия-
  • имоти-
  • разпродажба-
  • нов собственик

Ingka Group търси нови собственици на имотите си в Русия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ingka Group започна да търси купувач за повече от 2 млн. кв.м недвижими имоти в Русия, включително търговски центрове Mega и магазини на IKEA. След продажбата на заводите на IKEA тази сделка ще отбележи пълното излизане на групата от страната.

Общата площ на търговските центрове, притежавани от Ingka, е 2,3 млн. кв.м площ и още 1,8 млн. кв.м под наем, посочват от INFOLine-Analytics. В момента групата води преговори с поне двама потенциални купувачи, но все още няма конкретни договорки.

От пресслужбата на Ingka Centers (подразделение на Ingka Group, което управлява търговски центрове) заявиха, че не коментират пазарни слухове. Оттам допълват, че търговски център Mega продължава да работи, като компанията се е фокусирала върху „осигуряването на безопасността на дейността и качеството на обслужване на клиентите“. Водещите магазини на IKEA в тези молове затвориха в началото на март миналата година.

Ingka притежава 14 мега търговски центъра в цяла Русия. Приходите от наеми от Ingka Centers в Русия бяха оценени от Forbes на 350 млн. USD през 2021 г. Михаил Бурмистров, генерален директор на INFOLine-Analytics, изчисли, че действителната стойност на портфолиото от недвижими имоти на Ingka Group в Русия е най-малко 5 млрд. USD, но като се вземат предвид отстъпките, цената може да падне до 2,5-3 млрд. USD.

В навечерието стана известно, че правителствената комисия е договорила сделка за продажбата на три от четирите завода на IKEA в Русия. Предприятията бяха собственост на компанията за кухни Slotex и производителя на дървен материал Luzales.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.

Свързани новини