6 Март, 2023 13:47 2 736 3

Засилен интерес към масовия сегмент и отлив от луксозния

  • русия-
  • жилища-
  • цени-
  • търсене-
  • сделки

Много от потенциалните купувачи на имоти в Русия се насочват към други държави

Засилен интерес към масовия сегмент и отлив от луксозния - 1
Снимка: Shutterstock

Търсенето на луксозни селски къщи в Русия през 2023 г. показва отрицателна тенденция поради сезонността и миграцията на фона на растежа в масовия сегмент. „Търсенето на луксозни вили и парцели близо до Москва сега е на ниско ниво. От средата на март - началото на активния сезон продажби, очакваме увеличение на броя на запитванията и сделките", казва Анна Раджабова, директор на отдела за елитни имоти в Metrium Premium.

В същото време напускането на някои клиенти на практика не се отрази на крайградския пазар на масовия сегмент и бизнес имотите, където преференциалните ипотеки остават двигател на търсенето.

С близо 40% се е увеличил интересът към крайградски имоти и най-вече към парцели, сочат данните на федералната компания "Етажи" за февруари 2023 г., в сравнение със същия период на миналата година. „Хората сами строят къщи, стимулирани от преференциалните ипотеки и липсата на предлагане в сегмента на готови обекти", коментира Константин Барсуков, генерален директор на Relight-Nedvigimost.

В началото на текущата година търсенето показва негативна тенденция поради сезонността и големия отлив на потенциални купувачи към други страни. "Дори силните предприемачи започнаха да привличат брокери и засилиха системата за мотивация. Инвеститорите в селски къщи започнаха да предлагат отстъпки до 30%. Вторичните селски имоти дават още по-голяма отстъпка - до 50%. Собствениците напускат страната и искат да продават къщите си“, казва Александър Шустов, съосновател на брокерската агенция за недвижими имоти Dolgov Pro.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мен

    4 1 Отговор
    Сега като дадът самолети на крайниците и този сегмент ще види отлив
  • 3 Обама

    2 0 Отговор
    Пишете за имотите в България!!! Хич не ми дреме какви имоти купуват руснаците.