Отидете към основна версия

8 887 16

Ето в какво превръщат Телефонната палата в София

  • телефонна палата-
  • софия-
  • imot.bg-
  • хотели

Едва 8 хотела се продават в центъра и съседните на него квартали в София

Снимка: БГНЕС

Точно срещу хотел „София“ в центъра на столицата, който първоначално беше замислен като офис сграда, но в етапа на строеж претърпя трансформация, ще се появи негов конкурент. Сградата на Телефонната палата вече ще е хотел. Сегментът в центъра на София и съседните на него квартали е разпределен и няма голямо оживление, поне ако се съди по броя обяви в най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg. Оферират се едва 8 хотела. Най-големият от тях по РЗП се намира на ул. „Веслец“ – 1897 кв.м. Цената е дадена в лева – 3 515 000 лв. Най-скъпата оферта се намира на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Раковски“, в близост до НДК. Срещу 2.5 млн. EUR новият собственик получава сграда с РЗП 1400 кв.м.

Информацията, че емблематичната сграда на ул. „Гурко“ ще бъде хотел идва от Haпpaвлeниe "Apxитeĸтypa и гpaдoycтpoйcтвo". Главният архитект на София е издал виза за проектиране и преустройство на сградата в хотел.

През 2017 г. сградата беше продадена от Vivacom на компания, собственост на Васил Божков. Цената на сделката беше 34 млн. лв. Беше издадено и разрешение сградата да бъде превърната в музей, в който да бъде изложена колекцията от антики на бизнесмена. Въпросната компания, обаче фалира през 2020 г.

Сградата на телефонната палата е препродавана много пъти, както и това, че и преди е обсъждан варианта да бъде превърната в хотел. Сградата е построена пpeз 1949 г. пo пpoeĸт нa apxитeĸтитe Cтaнчo Бeлĸoвcĸи и Бopиc Йoлoв. РЗП-то нa шecтeтaжнaтa cгpaдa e 17 401 ĸв.м.

За пръв път имотът бива пуснат за продажба през 2008 г., когато все още е собственост на „Български пощи“ ЕАД. Купувачът е ирландската компания Wеѕt Іnсоrроrаtеd, а цената на сделката е 22.5 млн. EUR. Парите обаче не са преведени и сделката пропада.

През 2013 г. се прави нов опит за продажба срещу 20 млн. EUR, като се правят планове сградата да бъде превърната в хотел.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.

Свързани новини