Отидете към основна версия

5 262 18

Тук отчитат рекордно поевтиняване на жилищата

  • сащ-
  • жилища-
  • цени

Индексът на цените в САЩ радикално се понижи

Снимка: Shutterstock

Според последния доклад на CoreLogic Price Index за август 2023 г. годишният ръст на цените на еднофамилните къщи в САЩ се е забавил за 12 поредни месеца до едва 1,4% на годишна база. За последен път индексът на цените нарасна с по-малко от 2% в началото на 2012 г., но през цялото това време той остана положителен.

Докато цените на жилищата се покачиха с близо 4% между юли и август 2023 г., по-високите лихви по ипотечните кредити и високите цени на жилищата оказват натиск върху потенциалните купувачи, казват икономистите на CoreLogic.

Тази динамика забавя растежа на цените на жилищата от месец на месец. В резултат на това ръстът на цените падна до средното ниво преди пандемията и възлиза само на +0,9% през юли и август.

В много западни щати на страната цените бяха надолу през август в сравнение със същия период на 2022 г. Според експертите това е резултат от отлив на население от селските райони, където хората се преместиха в разгара на пандемията и където имотите започнаха да поскъпват рязко.

В североизточните щати и големите градове в югоизточната част на страната недвижимите имоти продължават да нарастват в стойност по-бързо, отколкото в други райони на страната.

Това се дължи на хората, които се връщат на работа и избират по-достъпни места за живеене.

Най-голямото увеличение на цените на жилищата от 20-те големи метрополии в страната е регистрирано в Маями (Флорида): +11,8%. Следват Атланта (Джорджия) и Шарлот (Северна Каролина: и двата града + 4,4%).

Сред щатите Мейн е на първо място по годишен ръст на цените на жилищата (+7,2%), следван от Ню Джърси (+7,1%) и Индиана (+6,9%).

Но в единадесет щата и един окръг цените на жилищата намаляха: Айдахо (-8%), Вашингтон (-7,5%), Невада (-5,6%), Монтана (-5,3%), Юта (- 4,3%), Аризона (- 4,2%). %), Калифорния (-3,5%), Орегон (-3,1%), Колорадо (-2,7%), Южна Дакота (-1,3%), Ню Йорк (-0,3%) и окръг Колумбия (-0,1%).

Експертите на CoreLogic смятат, че годишният ръст на цените на жилищата в САЩ ще нарасне до 4,5% до май 2024 г.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини