Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 11:03 5 538 6

Задължават брокери да разкриват самоличността на собственика на имота

  • сащ-
  • жилища-
  • лични данни-
  • собственици-
  • имоти

Контролът ще се извършва от Агенцията за борба с финансовите престъпления в САЩ

Задължават брокери да разкриват самоличността на собственика на имота - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на финансите на САЩ скоро ще предложи правила, които ефективно ще сложат край на анонимните покупки на луксозни жилища и ще затворят вратичка, която позволява да се укриват неправомерно придобити печалби, съобщава аг. Reuters.

Очаква се промяната да изисква от професионалистите в областта на недвижимите имоти, като например застрахователите, да докладват самоличността на действителните собственици на компании, които купуват недвижими имоти със собствени средства, на Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) на Министерството на финансите.

Законодателите и антикорупционните активисти настояват за мярка, която да замени настоящата разединена система за отчитане на транзакции.

„В продължение на десетилетия престъпници са укривали анонимно приходи от незаконно придобити недвижими имоти“, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, добавяйки, че до 2,3 млрд. USD са били изпрани чрез недвижими имоти в САЩ между 2015 и 2020 г.

„Ето защо FinCEN предприема тази важна стъпка, за да въведе нещо официално, което веднъж завинаги ще изкорени прането на пари в този сектор“, каза Ерика Ханичак, директор за връзки с правителството на защитническата група FACT Coalition.

Въпреки че от банките отдавна се изисква да знаят източника на средствата на своите клиенти и да докладват за съмнителни транзакции, все още не са въведени подобни правила на национално ниво за сектора на недвижимите имоти.

Вместо това FinCEN налага правила за разкриване на информация за покупки на недвижими имоти, известни като поръчки за географско насочване, само в няколко града, включително Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис. Очаква се новото правило ефективно да разшири обхвата на тези варианти в цялата страна.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 китайски балон

    10 5 Отговор
    Страх ги е че руснаците и китайците, ще ги изкупят 😂

    Коментиран от #5

  • 2 Ами да

    12 2 Отговор
    Който има пари за лукс, трябва да докаже техния произход ! И тук трябва да е така !

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ами да":

    А който е спестявал от закуски
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Джибрил Михайлов

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "китайски балон":

    Това се решава елементарно - забраняваш покупките от чужденци и готово.
  • 6 бай Ахнан

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ами да":

    Тук изобщо не иде реч за произход. Купуват се имоти през тръстови схеми и се спестява плащането на данъци. Минфина им яко го е закъсал, но това се говореше още от 2020, че ще стане и за това една купчина от техните "звезди" си разпродадоха имотите.