Отидете към основна версия

4 099 4

По-високи данъци за отдаващите под наем повече от едно жилище на краткосрочен принцип

  • италия-
  • airbnb-
  • рестрикции

Италия въвежда нови ограничения за Airbnb

Снимка: Shutterstock

Италианските власти планират да въведат по-висок данък за тези собственици на имоти, които отдават на краткосрочен принцип повече от едно жилище. Промените са записани в проектобюджета на страната за 2024 г. Причината да се предприеме подобна мярка са многото оплаквания от невъзможността местното население да наеме апартаменти в най-популярните туристически дестинации.

Към момента законът позволява на собствениците на жилища да ги отдават краткосрочно под наем като плащат данък печалба от 21%. Плановете са ставката да бъде повишена на 26% за „cлyчaй нa ĸpaтĸocpoчнo oтдaвaнe пoд нaeм нa пoвeчe oт eдин aпapтaмeнт във вceĸи дaнъчeн пepиoд".

През октомври водещата културна европейска дестинация – Флоренция, обяви, че няма повече да разрешава в историческия ѝ център да се отдават жилища под наем на краткосрочен принцип поради недоволство на местните жители от невъзможността да наемат апартамент. Изключение се прави единствено за имотите, които вече са регистрирани в платформите за ĸpaтĸocpoчeн нaeм.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Облекчение за ползвателите на Airbnb

    Платформата за краткосрочно наемане на жилище Airbnb забранява имоти, които се предлага чрез нея, да поставят охранителни камери вътре в тях. Също так ...
    14.03.2024
    2 890
    6
  • Airbnb променя концепцията си

    Популярната услуга за търсене на туристически квартири Airbnb обмисля навлизане в сегмента на дългосрочните наеми. „Airbnb има добра възможност ...
    02.01.2024
    9 619
    4