Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 14:21 4 080 4

По-високи данъци за отдаващите под наем повече от едно жилище на краткосрочен принцип

  • италия-
  • airbnb-
  • рестрикции

Италия въвежда нови ограничения за Airbnb

По-високи данъци за отдаващите под наем повече от едно жилище на краткосрочен принцип - 1
Снимка: Shutterstock

Италианските власти планират да въведат по-висок данък за тези собственици на имоти, които отдават на краткосрочен принцип повече от едно жилище. Промените са записани в проектобюджета на страната за 2024 г. Причината да се предприеме подобна мярка са многото оплаквания от невъзможността местното население да наеме апартаменти в най-популярните туристически дестинации.

Към момента законът позволява на собствениците на жилища да ги отдават краткосрочно под наем като плащат данък печалба от 21%. Плановете са ставката да бъде повишена на 26% за „cлyчaй нa ĸpaтĸocpoчнo oтдaвaнe пoд нaeм нa пoвeчe oт eдин aпapтaмeнт във вceĸи дaнъчeн пepиoд".

През октомври водещата културна европейска дестинация – Флоренция, обяви, че няма повече да разрешава в историческия ѝ център да се отдават жилища под наем на краткосрочен принцип поради недоволство на местните жители от невъзможността да наемат апартамент. Изключение се прави единствено за имотите, които вече са регистрирани в платформите за ĸpaтĸocpoчeн нaeм.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асанчо

    5 3 Отговор
    По-високи данъци трябва и за високите заплати
  • 2 Смех

    5 3 Отговор
    Интересно как се опитват да свържат увеличение на данъка с Флоренция, каква е тази демокрация ако налагат забрани на частника, тва дори при комунистите го няма

    Коментиран от #3, #4

  • 3 умен

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    частника да си отвори хотел като иска да отдава краткосрочно!
  • 4 Аз Кочо

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    Каква е тая демокрация, която позволява на банките да раздават безплатни пари и по този начин инвеститорите да купуват имоти които да отдават под наем и да печелят без да плащат достатъчно високи данъци. Може би от тук трябваше да започне питането ти. Това ли е свободният пазар подпомаган от държавата за да не се срине?! Същевременно хората спестявали цял живот да гледат как парите им се обезценяват. Край няма наглостта на някои хора!