Отидете към основна версия

17 980 40

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени-
  • bulgarian properties

Търсят се жилища в райони с преобладаващо ново строителство

Снимка: М. Богданова ©

Новото строителство продължава да бъде най-предпочитано от купувачите, като най-често то се купува в процес на строителство, докато все още има наличен избор.

"Съвсем естествено, търсенето в София надделява именно в квартали, които предлагат такова. Това са широкият център на столицата, както и кварталите Банишора и Малинова долина, където кипи сериозна строителна дейност", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

За последната година офертните стойности на цените на 2-стайните жилища в тези два квартала отчитат повишаване, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. В малинова долина, където преобладава значително количество апартаменти ново строителство увеличението е плавно от 1300 EUR/кв.м до малко над 1500 EUR/кв.м. В Банишора, където преобладава предлагане на стари апартаменти движението на средните офертни цени е по-динамично. То започва от средни цени през ноември 2022 г. от 1450 EUR/кв.м, последван от спад в началото на 2023 г. до 1370 EUR/кв.м. Към началото на ноември средната офертна стойност на квадратен метър 2-стайно жилище в Банишора е малко над 1500 EUR.

Аналогична е ситуацията на движение на офертните цени в двата квартала и при 3-стайните жилища - плавно покачване от 1330 EUR/кв.м в Малинова долина до 1420 EUR/кв.м и неплавно такова при оферираните жилища в Банишора - от 1300 EUR/кв.м до 1370 EUR/кв.м.

С развитието на инфраструктурата, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите Овча купел и Княжево. Основната причина е, че тук за изминалите 12 месеца офертната цена на 2-стайните жилища и в двата квартала почти не бележи промяна. В Княжево средната офертна стойност на квадратен метър е 855 EUR. С не повече от 10 EUR/кв.м се е увеличила цената в Овча купел, където средните стойности към момента е 1360 EUR/кв.м.

При 3-стайните жилища се наблюдава по-силно движение на цената в Княжево. Поскъпването за изминалите 12 месеца е от 900 EUR/кв.м на 1300 EUR/кв.м. В Овча купел стойността на този тип жилища не бележи промяна и средната цена е 1370 EUR/кв.м.

"Най-скъпо са се продавали жилищата в центъра, Иван Вазов и Лозенец, а най-евтини са в Овча купел и Малинова долина", констатират от агенцията.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.

Свързани новини