Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 09:21 17 878 40

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени-
  • bulgarian properties

Търсят се жилища в райони с преобладаващо ново строителство

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях - 1
Снимка: М. Богданова ©

Новото строителство продължава да бъде най-предпочитано от купувачите, като най-често то се купува в процес на строителство, докато все още има наличен избор.

"Съвсем естествено, търсенето в София надделява именно в квартали, които предлагат такова. Това са широкият център на столицата, както и кварталите Банишора и Малинова долина, където кипи сериозна строителна дейност", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

За последната година офертните стойности на цените на 2-стайните жилища в тези два квартала отчитат повишаване, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. В малинова долина, където преобладава значително количество апартаменти ново строителство увеличението е плавно от 1300 EUR/кв.м до малко над 1500 EUR/кв.м. В Банишора, където преобладава предлагане на стари апартаменти движението на средните офертни цени е по-динамично. То започва от средни цени през ноември 2022 г. от 1450 EUR/кв.м, последван от спад в началото на 2023 г. до 1370 EUR/кв.м. Към началото на ноември средната офертна стойност на квадратен метър 2-стайно жилище в Банишора е малко над 1500 EUR.

Аналогична е ситуацията на движение на офертните цени в двата квартала и при 3-стайните жилища - плавно покачване от 1330 EUR/кв.м в Малинова долина до 1420 EUR/кв.м и неплавно такова при оферираните жилища в Банишора - от 1300 EUR/кв.м до 1370 EUR/кв.м.

С развитието на инфраструктурата, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите Овча купел и Княжево. Основната причина е, че тук за изминалите 12 месеца офертната цена на 2-стайните жилища и в двата квартала почти не бележи промяна. В Княжево средната офертна стойност на квадратен метър е 855 EUR. С не повече от 10 EUR/кв.м се е увеличила цената в Овча купел, където средните стойности към момента е 1360 EUR/кв.м.

При 3-стайните жилища се наблюдава по-силно движение на цената в Княжево. Поскъпването за изминалите 12 месеца е от 900 EUR/кв.м на 1300 EUR/кв.м. В Овча купел стойността на този тип жилища не бележи промяна и средната цена е 1370 EUR/кв.м.

"Най-скъпо са се продавали жилищата в центъра, Иван Вазов и Лозенец, а най-евтини са в Овча купел и Малинова долина", констатират от агенцията.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    47 11 Отговор
    Според хора живеещи в Германия,да се закупи жилище там е почти невъзможно.във Фрайбург,са се качили наемите с около 30%,но да кажем този район е ........1ви или 2ри по скъпотия.Там е скъпо защото липсва прозззташката престъпност.Хората плащат за сигурност,перфектни пътища и тротоари,чист въздух и тишина!Тук в софия.......улиците немити......Престъпност тотална,прозззтотия тотал.....Липса на институции като полиция и медицина.За Какво се плаща?????Кой ще ми каже???

    Коментиран от #4

  • 2 Реклама на шарлатани

    44 6 Отговор
    Опашките по пътя за това ли са? Всеки взема по 5-6 и не пита за цената! Прости и ненормални смешници!
  • 3 мое неангажиращо мнение

    38 8 Отговор
    Нямам предпочитани квартали и не ме интерсуват цените ...... ! Вече ми е по изгодно в Източна Германия или пък къщички (макар и стари ) в Норвегия
  • 4 ммм

    45 5 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Толкова ли не можеш да си отвориш някой сайт за имоти и да видиш, че на цената на панелка в София, можеш да се сдобиеш с къща в Бавария? Да и в Германия има надценени региони и локални балони, но за 200 000 евро има страхотни къщи в предградията и селцата около големите градове. На по-зобутаните места има и по 40-60000хил., но говоря за къщи в отлично състояние, не за развалините, като по нашите села.

    Коментиран от #7

  • 5 Последния селянин на софията

    23 1 Отговор
    На софията най обичам да си дрънка бурканити и да цапам.
  • 6 Пълни

    15 12 Отговор
    глупости. В в.з. Камбаните под 3500е не можеш да намериш, освен с лице на бистришко дето от коли мотори шумът е ужас, а ако искаш във тиха уличка без трафик със спокойствие и зеленина от 4000е нагоре
  • 7 Стига бе!

    21 5 Отговор

    До коментар #4 от "ммм":

    При нас в Бусманци вече стая с преграено кьоше за кенеф, на което му викат "двустаен" не можеш да си купиш и на цената на апартамент до сентал парк в Ню Йорк.
  • 8 Аз Кочо

    41 5 Отговор
    Бъфет казва, не купувайте нещо което не ви трябва, за да не се наложи да продавате нещо което ви трябва.

    J.P Morgan казва, когато всички тичат към една инвестиция ти бягай от нея.

    Айнщайн казва, има две безгранични неща на света: вселената, но това е под въпрос и човешката глупост тя е безгранична.

    Когато питат Хемингуей как е фалирал, той казва, в началото бавно а после изведнъж.

    Наздраве драги инвеститори и най вече на теб Вуй!
  • 9 Аз Кочо

    22 6 Отговор
    Традиционно от бранша на агенциите за недвижими имоти официално избягват да коментират в негативен план тенденциите на пазара. Това е обяснимо с оглед на факта, че всяко публично послание, потвърждаващо спад на броя сделки или негативен тренд на цените, може да засили тенденцията и да се отрази на потребителските настроения на пазара на имоти. Това пък от своя страна води до негативни финансови последици за бранша, който се издържа именно от комисиони по сделките.
    Неофициално обаче експерти по недвижимости потвърждават, че пазарът се охлажда все повече и за тръгването на цените надолу вече дилемата не е дали, а кога. „Инфлацията от 2021 и 2022 г. подтикна хиляди граждани да извадят спестяванията си и да ги защитят, като ги инвестират в недвижим имот. Това доведе до рекордно търсене, което наду цените до степен, в която поне от началото на 2023 г. все повече купувачи започват да виждат дисбаланс и да се въздържат от покупка“, коментираха за „Телеграф“ неофициално от централата на една от най-големите агенции за недвижимости у нас. Според експертите в момента като брой сделки пазарът у нас се е върнал на ниво 2020 г. Цените обаче все още са в зоната на горещото търсене, което обаче вече го няма.
    Далеч по-директни в анализа на данните са финансистите и инвестиционните експерти. „Съвършено нормално е това, което се наблюдава, защото за една година ипотечните кредити скочиха значително и ако вноската допреди беше 1000 лв. месечно, то сега е 1500-2000 лв.
  • 10 Аз Кочо

    23 6 Отговор
    Намаляващото търсене на фона на увеличаващото се предлагане неминуемо ще доведе до пукане на ценовия балон. „Такива корекции на пазара на имоти в България стават рядко, но рязко и с висока амплитуда. Някои строители с по-добри финансови позиции ще успяват да задържат цените, дори и без да продават. За други обаче този актив, който не се продава, бързо се превръща в пасив и там ще наблюдаваме пречупване на цените надолу“, каза още инвестиционният експерт. Манолов изрази очакване, че задържането на скока на лихвите по левовите ипотечни кредити няма как да продължи и това допълнително ще натисне пазара надолу. Допълнително негативно влияние ще окаже и идеята на правителство и общини значително да увеличат данъчните оценки на жилищата от 2025 г.

    Същевременно данните на Агенцията по вписванията показват сериозно увеличение на възбраните върху имоти на годишна база. Докато през третото тримесечие на 2022 г. в София са били наложени 1000 възбрани върху недвижими имоти, то за същия период на 2023 г. те са вече 1500. Според експерти това показва увеличение на броя лица, неспособни да обслужват кредитите си и други задължения, заради което все повече частни и държавни съдебни изпълнители се насочват към имотите им като обезпечение за дълговете им.

    Коментиран от #15

  • 11 Аз Кочо

    9 6 Отговор
    Докато от 2019 г. насам с изключение на годината на пандемията броят на сделките растеше и достигна 20 000 за третото тримесечие на 2021 г. за четирите най-големи града у нас – София, Пловдив, Бургас, София, то през същия период на 2023 г. те са 16 000. Така след 15% спад през миналата година се добавят нови 8% и през тази. В София спадът на броя сделки е 7%, а най-голям е в Пловдив – 14% на годишна база

    Същевременно на фона на охлаждащия се пазар през следващата 2024 г. се очаква най-много нови сгради да бъдат завършени и жилищата в тях да излязат на пазара. Това следва от рекордния брой строителни разрешителни от 2021 г. и 2022 г. за посочените четири града. Общо за двете години по данни на НСИ в тях са издадени и влезли в сила строителни разрешителни за общо 34 314 жилища.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вуй

    7 14 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    Ривящия Кочу ако слушате, требе да си живеете на село кат деда ми, а не да додете у софеа кат мен и да станете софеанец и успешен брокар на имоте

    Коментиран от #14, #39

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Леля Гошо

    15 11 Отговор

    До коментар #10 от "Аз Кочо":

    Тъй като постоянно купувам, ремонтирам и продавам, мога с увереност да кажа че цените на материалите скочиха неимоверно. Добри майстори се намират все по трудно, а за надницата им не ми се мисли даже. Ремонт който преди ми излизаше 20 хиляди, сега ще удари 45.

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Аз Кочо

    20 5 Отговор

    До коментар #15 от "Леля Гошо":

    Понеже и аз купувам ремонтирам и продавам, знам как през 2012 до 2016 майсторите които ми правеха ремонтите преди 2012 ми звъняха всяка седмица за работа. А работа нямаше и аз определях цената на ремонта а не те.
    Понеже сега пазарът умира, скоро ще разбереш колко ще го закъсат майсторите когато няма да имат работа.
    За материалите спрете с тези глупости.
    През 2020 до 2021 желязото беше 230 долара преди това беше 90, сега е 116. Дървото падна на половина.

    Освен това как така материалите са по евтини в Пловдив Варна и Бургас например а са по скъпи в София, тъй като крайните цени в София са най високи.

    И не казвай че парцелите в София са по скъпи.
    Тези парцели са купени преди години и са чакали разрешение за строеж и т.н.

    Единственото нещо което найстина поскъпна е труда, но той поскъпна двоино а цените на имотите скочиха три, четири пъти.
  • 17 “Кредит Маркет” ООД

    7 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 18 Чичо Манчо

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Леля Гошо":

    Ми явно не се справяш добре с тоя бизнес, хвани се с нещо друго, сАди картофи примерно. Докога мислиш да хващаш балъчета да ти купуват с двойна надценка копторчета, на които ужким си направил "качествени ремонти с "качествени материали" . Усещаш как "бизнеса" ти, пардон, спекулацията вече затихва и си нервен. Колко ли хора си набутал
  • 19 Ляв бек

    4 7 Отговор
    КОЧО,ми говори за умиращ пазар на имоти.... Къде бе,брат? Аааааа,в София? Щото,ако си направиш труда да се разходиш до Варна,ще гледаш като гръмнат! Само Зоологическата градина не са почнали да застрояват, сигурно щото няма къде да приберат животинките.... Сега и небостъргач ще строим,току до Окръжна болница,на 40 етажа...Пък като ми намериш майстор, който (дори и след няколко месеца),да почне и дори (след няколко месеца)да свърши ремонт вкъщи,обади ми се!

    Коментиран от #20

  • 20 Аз Кочо

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "Ляв бек":

    Хахаха, това приятелю се нарича презастрояване. Това не значи че като никнат сгради наляво и надясно всичко се продава
    В бг 49 процента са празните единици. В София са 35 процента.
    Това презастрояване е бомба с закъснител, защото ако само 5 пр от необитаемите единици излезнат на пазара, а те рано или късно, край с този пазар.

    За майсторите, рецесия все някога ще има. Когато дойде майсторите сами ще те търсят за работа а ти ще определяш цените. Трябва търпение. Този пазар не е крипто за да се срине за една нощ. Всичко става бавно, но става....

    Коментиран от #22

  • 21 Ханс Рихтер VII

    7 3 Отговор
    Един трус от 7 - ма по Рихтер и с новото до там както стана при комшиите в анадола. Панелките в България на по над 60 години са проверени лично от Рихтер. Без забележки са.
  • 22 Ляв бек

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Аз Кочо":

    Че кое викаш не се продава? Защо освен всичко справки, които явно правиш,не вземеш да направиш една справка за ипотечните кредити? С тези пари, естествено се купуват жилища,и то масово по този начин. Не се заблуждавай,никой инвеститор, няма да тръгне да строи,ако не може да придаде голям процент от построеното. Да, има и жилища, които се продават по-дълго във времето, но това не значи,че няма търсене, особено в големите градове.
    Колкото до майсторите, посочи ми един човек тръгнал да прави ремонт,който е готов да чака т.нар.от теб"рецесия"? Просто, хората се съгласяват и на по-високите ставки,само и само ремонта да бъде извършен. Не казвам, бързо! Затова,и цените на тези услуги,едва ли ще паднат скоро.

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ляв бек":

    Кредитът от строителя е изтеглен още преди години, мястото е закупено преди години, чакал е разрешително, няма връщане назад.
    Алчността е голям фактор. Има хиляди знайни и незнайни строители. Големите могат да задържат без да продават за известно време без да фалират но лихвите вървят.
    Малките строители ще поведат хорото.
    За майсторите, в момента все още има оптимизъм и хората харчат но все по малко.
    Когато дойдат съкращенията, хората се се стресират. Всичко спира. Всеки си пази парите за черните дни. Ти явно си бил малък през 2009 до 2016.

    Търсенето в големите градове умря.
    Трябва да четеш статистиката на агенция по вписванията.

    Н справедливи цени всичко ще се продаде.
    Цените не само не са справедливи но да недостъпни за средната класа.

    За ипотечните кредити, силно намален брой и силно завишен обем.
    Тоест малко са балъците но пък затова са големи балъци.
  • 24 Юмер

    10 2 Отговор
    В България единствената инвестиция е имот и единственият бизнес е търговищка, ресторант, магазин, кафе, сервиз.

    Всички правят това и всеки се надява да преметне другия като го натовари с надценка която вече е взета от предишния продавач.

    Затова и нищо няма да върви, щото надценката на едно и също нещо не може да се слага завинаги.
  • 25 НСИ

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ляв бек":

    НСИ

    Размерът на жилищните кредити е 16.9 млн. лв. Те намаляват с 52.6% (18.7 млн. лв.) на годишна база, но се увеличават с 3.6% (0.6 млн. лв.) спрямо юни 2023 г.
  • 26 Вик

    7 3 Отговор
    Чудя се за това нищо, което се предлага, кой дава тези пари. За гол кв 3000 лв. е много завишена цена. В Испания ще имаш басейн в двора място за паркиране и напълно готов за ползване апартамент и добра инфраструктура. Някаква лудост кипи, хората се заробват с кредити за 30 г., а получават едни голи стени и нищо друго.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Николай Събев

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Николай Събев":

    Охо , ти ли си бе Кънчо, ти тогава беше ял боб , обаче и аз като ям боб пърдя интензивно

    Коментиран от #30, #38

  • 30 Николай Събев

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Николай Събев":

    Охо , ти ли си бе Кънчо, ти тогава беше ял боб , обаче и аз като ям боб пърдя интензивно

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Димитър Ескидаров

    1 0 Отговор
    Яжтеее боб и пърдете

    Коментиран от #33

  • 33 Димитър Ескидаров

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Димитър Ескидаров":

    Телефонът ми е 0888080525
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Калоян Абрашев

    2 0 Отговор
    И аз работя в Еконт Експрес Сливен и съм много доволен че шефа ми Митко Ескидаров е тъпо парче

    Коментиран от #37

  • 37 Янкооо Костов Топчиев

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Калоян Абрашев":

    Еми пръднах , извинете
  • 38 Десен бег

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Николай Събев":

    Ти си от интензивното
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.