Отидете към основна версия

5 876 43

Джок Полфрийман пред Сашо Диков: В момента не се чувствам като убиец

  • джок полфрийман-
  • казус-
  • освобождаване-
  • предсрочно-
  • недоволство

Австралиецът призна, че понякога си е мислил, че е щяло да бъде по-добре, ако той е бил убит в онази фатална вечер през 2007 година

Източник: БГНЕС

В петък австралийското посолство ми приготви паспорта. В понеделник копие беше представено на ''Миграция''. Българските власти лъжат, че няма паспорт. Паспорт има, той е направен в петък. Задържането ми в лагера тук, според много хора не е законосъобразно. Единствената причина да затворят човек в Бусманци е да подготвят неговата депортация'', това заяви предсрочно освободеният от затвора австралийски гражданин Джок Полфрийман в пространно интервю за журналиста Сашо Диков. Разговорът между двамата е проведен в лагера за мигранти в софийския квартал Бусманци, а неговото излъчване бе в предаването ''ЕвроДикоФ'' по ТВ Евроком.

ФАКТИ припомня, че осъденият за убийството на Андрей Монов през 2007 година Джок Полфрийман бе предсрочно освободен от съда, а това от своя страна предизвика остри реакции от страна на семейството на Андрей Монов и някои политически партии, които опитаха да политизират случая.

''Последният коментар от дирекция ''Миграция'' беше, че няма нужда да се купува билет, защото ще се загубят пари заради забраната ми за напускане на страната. Австралийските власти са опитвали среща с шефа на дирекция ''Миграция'', но от дирекцията са отказали да говорят с представител на австралийското посолство. Само затворени врати са получили. Аз видях с моите очи, че паспортът ми е изготвен'', каза Джок Полфрийман пред Сашо Диков относно случващото се с него през последните дни.

Попитан за това, което дължи на семейство Монови и другите пострадали в инцидента, Полфрийман отговори така: ''Вярно е, че сумата с лихвите е над милион. Всяка стотинка от моята заплата няма да покрие лихвата. Следващата година ще дължа повече. Кой може да върне толкова пари? Аз не познавам такъв човек, който може да върне толкова пари. Парите, които съм дал са 5 години заплата за мен. В момента информацията от българските власти е, че те няма да ме допускат до отида другаде. От една страна имало заповед, че трябва да напусна страна, а от друга страна, че имало забрана да напускам страна.''

Сашо Диков попита Джок Полфрийман какво е станало в онази вечер преди 12 години, а той му отговори по следния начин: ''Какво стана при 11.5 години? Този въпрос е малко сложен, защото признаването на присъдата е част от предсрочното ми освобождаване. Затова не мога да говоря точно сега. Можеш да говориш с адвоката ми какво е станало в тази нощ. На втора инстанция беше признато, че групата от 13 млади мъже, имало ''бой'' с един ром, циганин, според мен обачем когато са 13 човека срещу 1 човек - това не е бой, а биене. Но съдът решава, че имало бой между Андрей Монов негови дванадесет приятели, че тези хора имали бой с циганин, а съдебното решение е, че когато боят приключил - аз съм нападнал, затова ме осъдиха за предумишлено убийство. Според съда аз съм нападал 13 човека без причина, не мога аз да коментирам, защото ще стане проблем. Аз нямам право да споря със съдебно решение. Съдът е казал, че не е имало конфликт между мен и групата.''

''Във видеозаписа видя ли камъните? В съдебното решение пише, че не е имало хвърлени павета. Бил съм с нож, защото съм бил нападан в България от различни хора.

Диков попита Джок Полфрийман за едно твърдение на Христо Монов (бащата на Андрей Монов), че всъщност австралиецът е убил човек и в Австралия, но не е съден, защото тогава е бил непълнолетен. Полфрийман отговори така: ''Всичките тези интриги, които са говорени за мен - няма такова нещо. Пълни измислици. Всичко е лъжа! Точка по точка, изречение по изречение, аз се чудя как двама, трима, пет човека мамят цялата държава?"

''Защо представител на Министерство на правосъдието е заявил, че съм опитал да бягам от затвора? Аз нямам наказание за този уж опит за бягство. Пълна лъжа. Мен ме осъдиха за клевета, защото надзиратели са крали от хора, които идваха на свиждане. Аз подадох жалба, а бях наказан за клевета срещу служител. Наказанието бе отменено от Европейския институт за правата на човека'', довери Полфрийман.

''Аз никога не съм претендирал пред абсолютно никой, че съм ангел. През 2007 година очевидно не е станало, както съм искал, което означава, че има грешка от моя страна. А дали аз съм единственият, който греши в тази вечер - категорично не. Но имам отговорност за смъртта на Андрей, защото съм бил там. Ако нямах нож, има огромна вероятност аз да бях мъртвия.'', заяви още австралиецът.

Сашо Диков попита Джок Полфрийман дали се чувства убиец, като австралиецът му отговори така: ''Имал съм моменти, в които съм се чувствал убиец, но наказанието е изпълнено, чувствам се достатъчно наказан. Според законите на държавата, според всички, целта на наказанието е поправяне. В момента не се чувствам като убиец. Доволен съм от решението на съда и те сами са казали, че не съм опасен за обществото. Ако срещна тези хора от АТАКА и ВМРО, няма да извадя нож, а ще ги оставя да ме убият. Много години съм съжалявал, че съм жив, след 2007 година, че съм оцелял тази вечер през 2007 година. Толкова лъжи и пропаганда в телевизиите и вестниците от хора, които не познават мен и делото, а ме съдят. Много често съм мислил, че е по-добре аз да бях убит в онази вечер. Ако аз бях убит, щеше ли да бъде арестуван някой? Омагьосан кръг е ситуацията ми, не съм в затвор, но прокуратурата иска да ме върне в затвор.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини