Last news in Fakti

27 Септември, 2019 23:00 5 867 43

Джок Полфрийман пред Сашо Диков: В момента не се чувствам като убиец

  • джок полфрийман-
  • казус-
  • освобождаване-
  • предсрочно-
  • недоволство

Австралиецът призна, че понякога си е мислил, че е щяло да бъде по-добре, ако той е бил убит в онази фатална вечер през 2007 година

Джок Полфрийман пред Сашо Диков: В момента не се чувствам като убиец - 1
Източник: БГНЕС

В петък австралийското посолство ми приготви паспорта. В понеделник копие беше представено на ''Миграция''. Българските власти лъжат, че няма паспорт. Паспорт има, той е направен в петък. Задържането ми в лагера тук, според много хора не е законосъобразно. Единствената причина да затворят човек в Бусманци е да подготвят неговата депортация'', това заяви предсрочно освободеният от затвора австралийски гражданин Джок Полфрийман в пространно интервю за журналиста Сашо Диков. Разговорът между двамата е проведен в лагера за мигранти в софийския квартал Бусманци, а неговото излъчване бе в предаването ''ЕвроДикоФ'' по ТВ Евроком.

ФАКТИ припомня, че осъденият за убийството на Андрей Монов през 2007 година Джок Полфрийман бе предсрочно освободен от съда, а това от своя страна предизвика остри реакции от страна на семейството на Андрей Монов и някои политически партии, които опитаха да политизират случая.

''Последният коментар от дирекция ''Миграция'' беше, че няма нужда да се купува билет, защото ще се загубят пари заради забраната ми за напускане на страната. Австралийските власти са опитвали среща с шефа на дирекция ''Миграция'', но от дирекцията са отказали да говорят с представител на австралийското посолство. Само затворени врати са получили. Аз видях с моите очи, че паспортът ми е изготвен'', каза Джок Полфрийман пред Сашо Диков относно случващото се с него през последните дни.

Попитан за това, което дължи на семейство Монови и другите пострадали в инцидента, Полфрийман отговори така: ''Вярно е, че сумата с лихвите е над милион. Всяка стотинка от моята заплата няма да покрие лихвата. Следващата година ще дължа повече. Кой може да върне толкова пари? Аз не познавам такъв човек, който може да върне толкова пари. Парите, които съм дал са 5 години заплата за мен. В момента информацията от българските власти е, че те няма да ме допускат до отида другаде. От една страна имало заповед, че трябва да напусна страна, а от друга страна, че имало забрана да напускам страна.''

Сашо Диков попита Джок Полфрийман какво е станало в онази вечер преди 12 години, а той му отговори по следния начин: ''Какво стана при 11.5 години? Този въпрос е малко сложен, защото признаването на присъдата е част от предсрочното ми освобождаване. Затова не мога да говоря точно сега. Можеш да говориш с адвоката ми какво е станало в тази нощ. На втора инстанция беше признато, че групата от 13 млади мъже, имало ''бой'' с един ром, циганин, според мен обачем когато са 13 човека срещу 1 човек - това не е бой, а биене. Но съдът решава, че имало бой между Андрей Монов негови дванадесет приятели, че тези хора имали бой с циганин, а съдебното решение е, че когато боят приключил - аз съм нападнал, затова ме осъдиха за предумишлено убийство. Според съда аз съм нападал 13 човека без причина, не мога аз да коментирам, защото ще стане проблем. Аз нямам право да споря със съдебно решение. Съдът е казал, че не е имало конфликт между мен и групата.''

''Във видеозаписа видя ли камъните? В съдебното решение пише, че не е имало хвърлени павета. Бил съм с нож, защото съм бил нападан в България от различни хора.

Диков попита Джок Полфрийман за едно твърдение на Христо Монов (бащата на Андрей Монов), че всъщност австралиецът е убил човек и в Австралия, но не е съден, защото тогава е бил непълнолетен. Полфрийман отговори така: ''Всичките тези интриги, които са говорени за мен - няма такова нещо. Пълни измислици. Всичко е лъжа! Точка по точка, изречение по изречение, аз се чудя как двама, трима, пет човека мамят цялата държава?"

''Защо представител на Министерство на правосъдието е заявил, че съм опитал да бягам от затвора? Аз нямам наказание за този уж опит за бягство. Пълна лъжа. Мен ме осъдиха за клевета, защото надзиратели са крали от хора, които идваха на свиждане. Аз подадох жалба, а бях наказан за клевета срещу служител. Наказанието бе отменено от Европейския институт за правата на човека'', довери Полфрийман.

''Аз никога не съм претендирал пред абсолютно никой, че съм ангел. През 2007 година очевидно не е станало, както съм искал, което означава, че има грешка от моя страна. А дали аз съм единственият, който греши в тази вечер - категорично не. Но имам отговорност за смъртта на Андрей, защото съм бил там. Ако нямах нож, има огромна вероятност аз да бях мъртвия.'', заяви още австралиецът.

Сашо Диков попита Джок Полфрийман дали се чувства убиец, като австралиецът му отговори така: ''Имал съм моменти, в които съм се чувствал убиец, но наказанието е изпълнено, чувствам се достатъчно наказан. Според законите на държавата, според всички, целта на наказанието е поправяне. В момента не се чувствам като убиец. Доволен съм от решението на съда и те сами са казали, че не съм опасен за обществото. Ако срещна тези хора от АТАКА и ВМРО, няма да извадя нож, а ще ги оставя да ме убият. Много години съм съжалявал, че съм жив, след 2007 година, че съм оцелял тази вечер през 2007 година. Толкова лъжи и пропаганда в телевизиите и вестниците от хора, които не познават мен и делото, а ме съдят. Много често съм мислил, че е по-добре аз да бях убит в онази вечер. Ако аз бях убит, щеше ли да бъде арестуван някой? Омагьосан кръг е ситуацията ми, не съм в затвор, но прокуратурата иска да ме върне в затвор.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Царски

    26 46 Отговор
    Хайде червени подлоги,къде сте да плюете правителството сега?Видяхте ли къде се коренят проблемите в тази страна-В ПРОГНИЛАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА!И Доналд Тръмп да дойде на власт-И ТОЙ ЩЕ СЕ ПРОВАЛИ!Защото ще зависи от същите тези корумпирани и прогнили "магистрати" които пускат този ИЗВЕРГ на свобода!Ако рибата се вмирисва от към главата-наща риба е с ДВЕ вмирисани глави-съдийте са корумпирани,а президента ни е ОТКРОВЕН ИДИОТ!

    Коментиран от #8, #11, #27, #43

  • 2 Пълен фарс

    40 47 Отговор
    Светата вода ненапита се прави на жертва, но едва дали има нормален човек в света, който да му повярва. Наглец!!! Обратно зад решетките веднага!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Апсурт

    27 22 Отговор
    Всъщност, той какъв го дири в България? Сигурно и там са го подгонили за нещо и е забягнал насам.
  • 5 НЕ на БХК

    26 19 Отговор
    За да нападнеш сам и без причина 15 гладни псета, трябва да си социопат.
    А Полфрийман напада, макар и с намерението да спасява друг, а не обратното. Също в интерес на обективната истина е добре да се знае, че когато наръгаш някого в гръб с нож по-голям от този на Рамбо е доста трудно да бъде изкарано като самоотбрана.
    Кажете в коя европейска страна това ще мине за самоотбрана?
    И справедливостта, не по отношение на нас или баща му, а по отношение на убития. Говорим за цената на един човешки живот и плащането на тази цена. Полфрийман има права, които всички трябва да съблюдават, а правата на жертвата(неговата) и на всички останали предрочно условно освободени. Та на жертвите им е отнето основното право "правото на живот". Къде по дяволите отива справедливостта.

    Точно такова съдопроизводство е нарушение на Хартата за правата на човека, защото то постановява двоен стандарт: убийците имат права, а жертвите не, т.е. те се явяват втора категория хора. Това по същество(според мен поне) обезсмисля принципите на Хартата и ни връща на практика в "до модерното" общество като поражда у хората желание за саморазправа.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Див селянин

    20 34 Отговор
    Тоя социопат требе да го убият като куче и да го фърлят в некое дере да го ръфат вуците
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Порно-Графия

    15 1 Отговор
    Имаме медии, но те, не ни се занимават с проблемите на обществото, а с техните лични проблеми!
  • 10 Порно-Графия

    8 1 Отговор
    Нещо, като вица! Де-юре и Де- Факто!
  • 11 НЕ на БХК

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Царски":

    А, защо е ПРОГНИЛАТА СЪДЕБНА ни СИСТЕМА?
    В последните години Съюзът на съдиите взе половин милион от „Америка за България“. Проектът, по които бяха дадени парите се казва: „Съдът в общността и гражданското образование. Ролята на Съюза на съдиите в България”... и се започнаха едни въпроси, които си останаха без отговор:

    1. Защо „Америка за България“ участва в атаката срещу главния прокурор на Република България?
    2. Защо „Америка за България“ се намесва в независимата по Конституция съдебна система?
    3. Защо „Америка за България“ помага на подсъдими олигарси да изградят щит срещу съд и прокуратура?
    4. Как „Америка за България“ противодейства на корупцията, след като финансира задкулисно политически проект?
    5. Как „Америка за България“ подкрепя независимата журналистика, след като плаща на журналисти да участват в създаването на задкулисни политически проекти?
    6. Защо не дават ваучери или грантове на всички участници в изборите? Както прави ЦИК. Защо само Христо Иванов?
    7. Знаят ли във Вашингтон, че наместниците им у нас харчат парите на американските данъкоплатци за финансиране на съдии, партии и предизборни кампании?

    Коментиран от #13

  • 12 Право е кенгуруто

    13 22 Отговор
    Да освободиш земята от фашизоидиотирана биомаса не е убийство.
  • 13 Понтифекс Максимус

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "НЕ на БХК":

    Защото е " Америка ( за) България! " Ако някога народа разбере, какво правим с него, още от утре, ще е на обратната страна на барикадата" Хенри Форд!
  • 14 Гледач

    13 27 Отговор
    Сашо диков се изложи .Защитавайки убиец.Аз повече няма да гледам сашо диков.Човек който трябва да се пише само с малки букви защото е малък човек

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Анти

    16 23 Отговор
    Свършиха ли жизненоважните прблеми на БЪЛГАРИТЕ,че напълнихте всички медии с тоя долен и гнусен убиец??? Категорично мястото му е там,от където го извадиха соросовите мекерета-ЗАТВОРА. Отвратителни са непосилните напъни на пишман" журналиста"Диков да лъска образа на доказан убиец.

    Коментиран от #24

  • 18 Наблюдател

    13 17 Отговор
    Откога , да убиеш човек, се таксува като самоотбрана..... Може но ако и другият е нападнал с нож или оръжие.... Когато ти влязат у домът също е самоотбрана , но ако те нападнат или се опитат да убият теб или някой от близките ти. Като го гледам по телосложение е можел да го хване и да му опре ножа и другите да се разбягат......
    А той директно му забил ножа.... И квадрат е тая брада с която го показват....... Хладнокръвно психопат.......
  • 19 Резонанс

    10 4 Отговор
    Нож съм вадил само при самоотбрана , когато са ме нападали четири човека ! Има ефект !
  • 20 Дядо Вангел

    26 15 Отговор
    Джок Полфрийман е невинен, постановлението на съда трябва да се изпълни и той да бъде пуснат.

    Коментиран от #31

  • 21 Демократа

    29 18 Отговор
    Този човек дори не трябваше да го арестуват, той се притече на помощ на Ром който бе пребит от нацисти и расисти, трябваше да го наградят за гражданска позиция, а тези расисти и нацисти трябваше да търкат наровете 10-15 години.
  • 22 Нищо Незнам

    6 1 Отговор
    Гледайте предаването интересно е Епизод77
  • 23 Е как така се е изложил

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гледач":

    Човека прави интервюта и задава въпроси

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гледач

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Е как така се е изложил":

    Гледай предаването преди интервюто с УБИЕЦА. Говори с тая от варна веселина томова .ЗАЩИТАВАТ яростно УБИЕЦА както майка защитава малкото си.
  • 26 Валка

    7 15 Отговор
    Дикофф , защо правиш реклама на този убиец? Ах ти леле дърто и гадно.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шопо

    6 3 Отговор
    Чета ви глупостите и разбирам,че тая държава е обречена ! Вие нямате чувство за самосъхранение,вие сте плазмодии,амеби и всякакви други низши организми...

    Коментиран от #40

  • 29 Анти милиционер

    3 11 Отговор
    Типичният западен боклук. Измет.

    Коментиран от #38

  • 30 Антон

    2 10 Отговор
    Абориген! Канибал! УБИЕЦ!!!
  • 31 Помнещ

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Дядо Вангел":

    А като го пуснат дано ти дойде ,,на гости"
  • 32 стоян георгиев

    5 11 Отговор
    така и не разбрах що не са го убили тези от атака и вмро или футболните запалянковци и скинари?след като тои наръгва монов е заловен на място именно от тях !що не са го убили като са такива зверове?що не го убиха в затвора където е пълно с такива като тях?интересно този въпрос що не му бе зададен?този перко ще наръга хора отново,но този път ще са в неговата страна и там номерата му няма да минат!тва че е перко го показва и тоталното му непознаване на ситуацията у нас.наръга едно безобидно хлапе ,а си мисли че е наръгал някои важен бандит.да бе наръгал някои от истинските играчи и отдавна щеше да е приключил в затвора самообесил се.лошото е че мършата у нас е бая .вижда се по постовете на защитаващите го.

    Коментиран от #33

  • 33 Левски го е срам от южна дивизия

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Хората имат право на различни мнения в демокрацията

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Не е незаконно

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "Левски го е срам от южна дивизия":

    Да защитаваш човек чиито разбирания и послания намираш за истина в морето от лъжи.Не е незаконно да си изразяваш мнението и не е незаконно ако то не се харесва на група хора незнайно по кави причини неискат да има различно мнение.
  • 35 стоян георгиев

    4 9 Отговор

    До коментар #33 от "Левски го е срам от южна дивизия":

    проблема е че българина защитава един чужденец убиец за сметка на едно свое дете.тва показва сериозно обществено заболяване!

    Коментиран от #36

  • 36 Не става дума

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    за това кой от коя държава е а за абсолютно честно правосъдие

    Коментиран от #41

  • 37 Аз уважавам личностите

    15 2 Отговор
    не народности партии и тн.Човекът се е притекъл на помощ на друг човек който е бил пребиван.Ние някаква страна от третия свят ли сме как това е нормално

    Коментиран от #42

  • 38 хфдх

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Анти милиционер":

    Австралия е на Изток, не на Запад, глупако!!

    Коментиран от #39

  • 39 Да ама той откъде да знае

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "хфдх":

    сто процента ползва компютъра само да чете опорните точки и да гледа порнюа хаха такива странични работи като география колтура кой ще се занимава да чете.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #36 от "Не става дума":

    абсолютно честно правосъдие казваш?ами ако тва убииство тоя австралиец го извърши в щатите е заминал в газовата камера.в родната му австралия ще е до живот.тук се мотивирате в невинноста му с тва че убития е бил син на депутат от бсп!егати честното правосъдие търсите няма и дума.аз не харесвам бсп и постоянно пиша срещу тях в този саит,но тва не е мотив да оправдаеш един психопат убиец и да почерниш памета на едно младо момче.
  • 42 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #37 от "Аз уважавам личностите":

    човека не се притякъл на никаква помощ.тоя е ненромален маинак.нападнал е момчето в гръб.никакъв циганин не е открит въпреки старателното му търсене от хелзинския комитет и компанията.дори обаче и да е имало побои над някакъв въпросен циганин ,нормално ли е ти да идеш и да наръгаш в гръб някои от участниците без да знаеш за какво става дума.ти би ли постъпил така в австралия ,а красавец?би ли си купил нож и като видиш меле би ли заклал някои от участниците?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.