Отидете към основна версия

4 765 44

"Ню Йорк Таймс": Как отравяне в България откри руски убийци в Европа

  • емилиян гебрев-
  • отравяне-
  • русия-
  • разузнаване

За разлика от много заможни бизнесмени, Гебрев няма лична охрана и предпочита да шофира сам

Снимка: БГНЕС

The New York Times излезе с нова статия за връзка между отравянето на Емилиян Гебрев в България и руски убийци в Европа. Ето какво пише изданието.

Западните служители по сигурността и разузнаването твърдят, че отравянето на Гебрев у нас е било основна улика, която е помогнала за разкриването на кампания на Кремъл и разпръснатата му мрежа от разузнавачи за отстраняване на враговете на Русия в чужбина и дестабилизиране на Запада. Влизайки в третото си десетилетие на власт, президентът на Русия Владимир Путин настоява усилено да възстанови страната като световна сила. "Държавата не може да се конкурира икономически или военно със САЩ и Китай и затова държавният глава води асиметрична война в сянка", пише The New York Times. И се подчертава, че руските хакери сеят раздор чрез дезинформация и работят за подкопаване на изборите.

Припомняме, че през октомври изданието разкри, че специализирана група руски разузнавачи (Отдел 29155) от години е назначена да извършва поръчки за убийства и политически разединения в Европа. Служители на разузнаването и сигурността твърдят, че звеното е отговорно за опита за покушение миналата година срещу Сергей Скрипал - бивш руски шпионин във Великобритания. И още - за неуспешната операция през 2016 г. за предизвикване на военен преврат в Черна гора и за кампания за дестабилизиране на Молдова.

В статията си изданието припомня, че Гебрев за пръв път е разбрал, че нещо не е наред вечерта на 27.04.15 г., когато дясното му око внезапно се е превърнало в „червено като червеното на руския флаг“. На следващата вечер симптомите се влошили и бизнесменът е откаран във военна болница. Дни след това, синът на Емилиян Гебрев - Христо - също бе хоспитализиран в интензивно отделение. Ситуацията се повтори месеци по-късно.

"Въпреки двете отравяния, българските разследващи органи не успяха да разкрият никакви доказателства. А разузнавателните агенции не съобщиха за засичане на руски екип за убийства в страната и вероятно никога не са осъзнавали, че го е имало", упреква The New York Times. Според изданието, България нямаше да открие връзката между отравянията и руската организирана група, докато не се е случил неочакван пробив.

А именно - през март 2018 г. бившият руски шпионин Сергей Скрипал беше отровен от смъртоносен нервен агент в английския град Солсбъри. Той бе изпаднал в кома. Тогава британските власти приписаха нападението на убийци, работещи за военната разузнавателна агенция на Русия, широко известна като G.R.U. Работейки с европейски съюзници, разследващите анализираха записи от пътуванията на известни руски оперативни лица. Тогава на преден план излезе мъж, използващ руски паспорт с името на Сергей Федотов. За 5 години той е обиколил голяма част от Европа, посещавайки Сърбия, Испания и Швейцария.

Федотов е бил в Лондон няколко дни, преди Скрипал да бъде отровен. По-късно се оказа, че той е бил и в България през 2015 г. Тогава е направил 3 посещения: през февруари, април (когато Емилиян Гебрев за първи път беше отровен) и отново в края на май, съвпадайки с второто отравяне. Разкритието, че той е свързан с отравянията както в Англия, така и в България, е от решаващо значение за подпомагането на западните служители да заключат, че това не са еднократни руски атаки, а по-скоро част от координирана кампания, ръководена от блок 29155.

През последните седмици в Испания се появи поредната операция, която вероятно включва мъжа, известен като Федотов. Най-високият наказателен съд там разследва дали той и други руски оперативни лица може да са участвали в протестите, които дестабилизираха Каталуния през октомври 2017 г. Пътните записи показват, че той е пристигнал в Барселона няколко дни преди провеждането на референдум за независимост през този месец.

Въоръжен с нови доказателства, предоставени от британците, българският главен прокурор тогава Сотир Цацаров възобнови делото през октомври 2018 г. Почти веднага разследващите откриха свежи улики. Компетентните органи откриха записи от видеонаблюдение, на които се вижда добре облечена фигура, приближаваща се до автомобила на Гебрев, както и до колите, собственост на сина му. Вижда се как фигурата размазва нещо по дръжките и на трите автомобила. Западните разузнавачи предположиха, че веществото е отрова.

The New York Times обяснява как тримата убийци с отряд 29155 са напуснали България на 28 април, докато Емилиян Гебрев бе в болницата. Изданието пише, че за разлика от много заможни бизнесмени в България, Гебрев няма лична охрана и предпочита да шофира сам.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.

Свързани новини