Last news in Fakti

22 Декември, 2019 19:43 4 763 44

"Ню Йорк Таймс": Как отравяне в България откри руски убийци в Европа

  • емилиян гебрев-
  • отравяне-
  • русия-
  • разузнаване

За разлика от много заможни бизнесмени, Гебрев няма лична охрана и предпочита да шофира сам

"Ню Йорк Таймс": Как отравяне в България откри руски убийци в Европа - 1
Снимка: БГНЕС

The New York Times излезе с нова статия за връзка между отравянето на Емилиян Гебрев в България и руски убийци в Европа. Ето какво пише изданието.

Западните служители по сигурността и разузнаването твърдят, че отравянето на Гебрев у нас е било основна улика, която е помогнала за разкриването на кампания на Кремъл и разпръснатата му мрежа от разузнавачи за отстраняване на враговете на Русия в чужбина и дестабилизиране на Запада. Влизайки в третото си десетилетие на власт, президентът на Русия Владимир Путин настоява усилено да възстанови страната като световна сила. "Държавата не може да се конкурира икономически или военно със САЩ и Китай и затова държавният глава води асиметрична война в сянка", пише The New York Times. И се подчертава, че руските хакери сеят раздор чрез дезинформация и работят за подкопаване на изборите.

Припомняме, че през октомври изданието разкри, че специализирана група руски разузнавачи (Отдел 29155) от години е назначена да извършва поръчки за убийства и политически разединения в Европа. Служители на разузнаването и сигурността твърдят, че звеното е отговорно за опита за покушение миналата година срещу Сергей Скрипал - бивш руски шпионин във Великобритания. И още - за неуспешната операция през 2016 г. за предизвикване на военен преврат в Черна гора и за кампания за дестабилизиране на Молдова.

В статията си изданието припомня, че Гебрев за пръв път е разбрал, че нещо не е наред вечерта на 27.04.15 г., когато дясното му око внезапно се е превърнало в „червено като червеното на руския флаг“. На следващата вечер симптомите се влошили и бизнесменът е откаран във военна болница. Дни след това, синът на Емилиян Гебрев - Христо - също бе хоспитализиран в интензивно отделение. Ситуацията се повтори месеци по-късно.

"Въпреки двете отравяния, българските разследващи органи не успяха да разкрият никакви доказателства. А разузнавателните агенции не съобщиха за засичане на руски екип за убийства в страната и вероятно никога не са осъзнавали, че го е имало", упреква The New York Times. Според изданието, България нямаше да открие връзката между отравянията и руската организирана група, докато не се е случил неочакван пробив.

А именно - през март 2018 г. бившият руски шпионин Сергей Скрипал беше отровен от смъртоносен нервен агент в английския град Солсбъри. Той бе изпаднал в кома. Тогава британските власти приписаха нападението на убийци, работещи за военната разузнавателна агенция на Русия, широко известна като G.R.U. Работейки с европейски съюзници, разследващите анализираха записи от пътуванията на известни руски оперативни лица. Тогава на преден план излезе мъж, използващ руски паспорт с името на Сергей Федотов. За 5 години той е обиколил голяма част от Европа, посещавайки Сърбия, Испания и Швейцария.

Федотов е бил в Лондон няколко дни, преди Скрипал да бъде отровен. По-късно се оказа, че той е бил и в България през 2015 г. Тогава е направил 3 посещения: през февруари, април (когато Емилиян Гебрев за първи път беше отровен) и отново в края на май, съвпадайки с второто отравяне. Разкритието, че той е свързан с отравянията както в Англия, така и в България, е от решаващо значение за подпомагането на западните служители да заключат, че това не са еднократни руски атаки, а по-скоро част от координирана кампания, ръководена от блок 29155.

През последните седмици в Испания се появи поредната операция, която вероятно включва мъжа, известен като Федотов. Най-високият наказателен съд там разследва дали той и други руски оперативни лица може да са участвали в протестите, които дестабилизираха Каталуния през октомври 2017 г. Пътните записи показват, че той е пристигнал в Барселона няколко дни преди провеждането на референдум за независимост през този месец.

Въоръжен с нови доказателства, предоставени от британците, българският главен прокурор тогава Сотир Цацаров възобнови делото през октомври 2018 г. Почти веднага разследващите откриха свежи улики. Компетентните органи откриха записи от видеонаблюдение, на които се вижда добре облечена фигура, приближаваща се до автомобила на Гебрев, както и до колите, собственост на сина му. Вижда се как фигурата размазва нещо по дръжките и на трите автомобила. Западните разузнавачи предположиха, че веществото е отрова.

The New York Times обяснява как тримата убийци с отряд 29155 са напуснали България на 28 април, докато Емилиян Гебрев бе в болницата. Изданието пише, че за разлика от много заможни бизнесмени в България, Гебрев няма лична охрана и предпочита да шофира сам.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VENOM

    57 25 Отговор
    ,, Сорос Таймс" всичко знаят за отровната рукола на Гебрев и за руските шпиони в Европа само пропускат да пишат за амерските шпиони!!!
  • 2 Монгола

    58 19 Отговор
    Ама когато яде кюфтетата нищо му нямаше! После като тръгнаха да му взимат цеха изведнъж го присви стомаха.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Янко бозата

    23 6 Отговор
    Доган и Бойко сигорно знаят за случая , те също са бивши агенти на ДС и КГБ
  • 8 бай Шиле

    23 4 Отговор
    Няма страшно.Скоро ще се появи Borislav Хрониката и ще ни обясни ВСИЧКО.
  • 9 джон

    28 8 Отговор
    Инфо от NYT.... Все едно DW. Смях в залата. :-)))
  • 10 Цирк

    28 8 Отговор
    Фейк нюз за промити мозъци....
  • 11 случайно минаващ

    28 6 Отговор
    Това са американски глупости.Много по интересна е биографията на Гебрев.

    Коментиран от #15

  • 12 Кой68

    26 7 Отговор
    Ще се занимават тоя да го тровят?Куршум и край..Но така е изгодно на САЩ,а именно да се шуми.........ШушуМушу..
  • 13 Рошко

    22 4 Отговор
    Краварите чрез гробарите пак търсят под вола теле, зле скалъпена история
  • 14 Мноооого прост

    22 2 Отговор
    Стига простотии бе ...бате!
  • 15 хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "случайно минаващ":

    да гюбрето ......
  • 16 Омбре

    13 2 Отговор
    Шеста серия на филма ,,Отровителите(6) или ,,Кой сгази руколата(еп.6)много ми хареса.Най вече сцената,как Гебрев изскубна един пътен знак и започна да бие агентите...А,това беше от ,,Матрицата".Както и да е,много ми хареса.
  • 17 не на пропаганда

    11 1 Отговор
    XA XA XA и мене ма натровиха с новичок-Водка ! Hе че нещо но ако го искат мъртъв досега щеше да е...
  • 18 анализатор

    9 3 Отговор
    Дано следващия път отравянето бъде успешно!
  • 19 НАБЛЮДАТЕЛ

    14 2 Отговор
    ТОВА,ЧЕ НЯКОЙ ГО Е ХВАНАЛА ДРИСНЯТА ОТ ЯДЕНЕ И ГО ГОНИ МАХМУРЛУКА ОТ ПРЕПИВАНЕ И ВЕДНАГА ПОЧВА ДА КВИЧИ,ЧЕ НЯКОЙ ГО Е ОТРОВИЛ. КГБ/ФСБ/ НЕ БЪРКАТ. СВИДЕТЕЛИ НЯМА ДА ОСТАВЯТ.
  • 20 айде де

    6 1 Отговор
    добре че е този вестник,че да знаем на какви будали ни правят, иначе ние сме си читави е не вярваме в таласъми
  • 21 9689

    5 2 Отговор
    Глупости,плямпалото се жали....

    Коментиран от #22

  • 22 човека

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "9689":

    Защо им е на руснаците да трофеят Гебрев? Само, ако им е с въртят номер в оръжейния бизнес. Но не е за вярване, че малкия Гебрев би бил заплаха за руски бизнес сделки. По вероятно е някой от местните конкуренти... тук в оръжейния бизнес стават чудеса.... Складовете гърми ха, завод гръмна... Нищо руско няма май в това? Чува се, че Дилянчо огладнял и за Дунарит?

    Коментиран от #27

  • 23 Простетник Вогон Джелтс

    11 0 Отговор
    Жалка история...Вероятно са я писали плевнелиев, паси и минджев колективно.
  • 24 Шляхтиц

    11 1 Отговор
    Големи измислици. Ако това беше работа на руснаци, оцелели едва ли щеше да има. Руснаците не допускат грешки. Така че, всички тези истерии са пълна измислица.
  • 25 Гост

    10 0 Отговор
    Четиво за наивници! Истински разузнавачи или убийци никога не използват документи от родна страна. Ма никога! Противоречи на конспирацията! Те открай време се маскират в случай на провал да не се стигне до източника, та сега ще вземат с руски паспорти да обикалят и да ги развяват! Айде моля! Всички служби го правят само руснаците инак! Не подценявайте интелигентността на читателите!
  • 26 кълвач

    4 0 Отговор
    Тия трепят и "Правда" и "Работническо дело" взети заедно! Трагична история!
  • 27 АналоГовнет

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "човека":

    завод "Дунарит" по това време беше в сферата на интересите на КТБ , която от своя страна беше инструмент на ГРУ , руското външно и руската мафия (няма същественна разлика) . Гебрев от своя страна далеч не е чиста като сълза личност и определено си е имал работа преди и много добре знае кой се опитва да го отстрани , защо и как действа . Същите хора стоят и зад вълната от самозапалвания в България между 2013-2015-та , а от коментарите се вижда колко хора защитават реално управляващите страна в която живеят и обвиняват за всичко някой си хипотетичен Сорос

    Коментиран от #30, #32, #41

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 АналоГовнет

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "МиГ 23":

    какъв досег си имал ти със което и да е разузнаване в света? Всички бъркат и не само толкова , неуспешните мисии са повече от успешните и това важи за всички . Това не ти е филм на Марвел .
  • 30 човека

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "АналоГовнет":

    Аз не харесвам управляващите от 30 г тук, те ни геноцид Иран. Но ако ГРУ е искало да отстрани Гебрев, досега щеше да го няма.. Достатъчно е да наемат Маша,, Голямата дука,, и Нина,, Хидравлик Гърл,, и само за една нощ, Гебрев го няма.. Маша може да извади зъб или сливица с една целувка, а Нина може да доееде всеки мъж до инфаркт с една свирка. Що им е да пращат отряд от ГРУ, че и Новисок, като само с няколко хилядарки тия двете щяха да го превърнат в Амеба? . Някой от ЦРУ, МИ5 и други ни баламосват, за да повярвате в машината на времето.

    Коментиран от #31

  • 31 АналоГовнет

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "човека":

    а мислил си че Гебрев е стар и дебел шкембелия и може би не се интересува от Маша? Или че човек с биографията на Гебрев през голяма част от съзнателният си живот си е имал работа със някои руски и съветски организации за международни отношения и знае че при никакви обстоятелства не трябва да си има вземане с Маша . Както и Скрипал го знае . Да , баламосват те , и то много .

    Коментиран от #33

  • 32 човека

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "АналоГовнет":

    А, защо да не допуснем, че атаката срещу Гебрев е част от мащабна война? Срещу Рашън. Путин и други са на страната на коалицията срещу заговора на Кабалистите Ротшийлди, Рокфенер, Шопош, Буш, Клинтън и милиони други, искащи да поробват и експлоатират човечеството. Затова и се вижда постоянна атака срещу Русия, Китай, от ЦРУ, Английски служби, а и нашите управляващи се присъединиха към Кабалистите, за да са на власт и паразитиране над нас. Защо да не сметнем, че някой иска бизнеса на Гебрев, и да го използува за антируска кампания?. Че има ли приватизатори тук, който да е цвете? Гебрев не е светец е ясно. Но какви са целите на историята? Явно един център подготвя и историята Скривалището и Гебрев.

    Коментиран от #34

  • 33 човека

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "АналоГовнет":

    Виж, ти се подиграват с ГРУ. Като всяка служба, реки ли са да убият Гебрев и Скривалището, щяха да са ги убили. Службите имат пари, връзки, агенти, даже могат да използуват и странични наемници. Просто тия истории двете са жива пародия на действие. Даже евреите казаха, че това са глупостите, никой агент няма да постъпи като в пресата версиите. Тези случаи са просто антируски кампания. Явно и някой иска и да обсебен бизнеса му. От години мутрите около ГРОБ и други са приватизирали не един успешен бизнес. Чакай ГРУ да е тротило Гебрев и да е жив.

    Коментиран от #36

  • 34 АналоГовнет

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "човека":

    защото от събитията за които говорим са минали години , ако това беше планирано предварително да е това , което ти казваш , статии като тази щяха да се появят веднага след случая . Точно бизнеса на Гебрев не го интересува никой от евреите които си написал . Много ми харесва начина , по който обръщате всичко към Сорос-Морос-Евреи , наистина гениална тактика , но човек с малко мозък не би трябвало да ви вярва , нали ?

    Коментиран от #35

  • 35 човека

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "АналоГовнет":

    В света има два основни лагера. Кабалистите искат човеците да са роби, с чипове, техни слуги. Те разликата България и ни геноцид Иран. Другия лагер е човеколюбиви. Путин, Дзинпин, и други са във втория. Бойко, Пас си, КлинтънБуш, Шопов, Ротшийлди, Рок фенер...... са от лагера на Кабалистите. Те ограбват и унищожават и България и останалото. И един ден трябва да си платят за злото.
  • 36 АналоГовнет

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "човека":

    мммне . Агентите на ГРУ са точно като тия двамата , които показаха по руските телевизии и ги изкараха двойка гейове на романтична екскурзия . Разбираш ли , това не са свръхчовеци , а хората винаги ги е страх и бъркат . Твърде много американски филми гледаш

    Коментиран от #37, #38

  • 37 човека

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "АналоГовнет":

    Няма логика. Ако бяха офицери от ГРУ щяха да балансират камерите. Сори за грешките. Деинсталирам Суичкей, не харесвам клавиатура да решава и пише вместо мен. Не на изкуствения интелект.

    Коментиран от #39

  • 38 човека

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "АналоГовнет":

    Че нали американо филм са дъ Бест? Странно е 8 човека от ГРУ да са тук да тровят Гебрев според версията и да е жив. А Бабх избира свинете в България с 8 човека и преди да излезе експертизата, даже. Да речем Гебрев е ядосал руснаците с далавери с Грузия. И са решили да го отровят? И уж са използвали Новичок? Не вярвам. Новичок е за закрити пространства. И ако искаха да го отровят, щяха. Като му пуснат в колата малко Старичок и го няма. И ти казваш, че екип от 8 агенти на ГРУ е тровило Гебрев и не е успяло?????? Това е чудо.
  • 39 АналоГовнет

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "човека":

    какво означава да балансичат камерите ? Не ги надценявай .

    Коментиран от #43, #44

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 човека

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "АналоГовнет":

    Означава, че деинсталирах Суичкей и спря интелигентно да ми замества думите с нейно творчество. А версията, че цял взвод от ГРУ се е изредил да трови Гебрев ми звучи като филм на Спилбърг. Службите по света имат десетки естествени и стотици изкуствени отрови като арсенал, за да се излагат да не отровят Скрипал и Гебрев, ако се заемат. Новичок а е като боза спрямо други. ГРУ разполагат с толкова отрови, колкото магазин за козметика с парфюми. Ако са искали да го отровят, щеше да е отровен. Тия евро и щатски инсценировка, не хващат доверие. Искаш да вярваме, че батальон от ГРУ се е разходил из Европа, за да трови двама души? Това биха го свършили двама агенти без всякакви ходенето в посолство и други инглиш глупости.
  • 44 човека

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "АналоГовнет":

    Прочети тази статия ,,Емилиян Гебрев: Атаките срещу мен продължават,,. Пак тук. Той знае кои го тровят и те са тук. Някой в тази държава. КОЙ??? ,,Фирма, която няма един работник, данък, няма я в правния мир - тя води държавата. Част от правосъдната система е под давление на тази фирма", каза Гебрев без да уточнява коя е фирмата. Това са нескончаеми борби от 2015 г. срещу всички фирми в системата на ЕМКО, те се злепоставят и се правят всякакви начини да се превземат тези фирми,,....