Отидете към основна версия

6 520 114

Мартин Заимов задържан заради драскане по паметника на Съветската армия (СНИМКИ)

  • мартин заимов-
  • задържан-
  • драскане-
  • паметника-
  • съветската армия

На място са пристигали две патрулки с шест униформени от Първо Районно, Заимов е пуснат в късния следобед

Снимка: Ivo.bg

Мартин Заимов е бил задържан и в късния следобед пуснат след драскане с боя върху паметника на Съветската армия в София. Той, заедно с привърженици на демонтирането на монумента, са се опитвали да заличат със сив бронзов спрей позлатената признателност за съветската окупация на България. На място са пристигали две патрулки с шест униформени от Първо Районно. За инцидента съобщи в своя блог журналистът Иво Инджев. За него написа в социалната мрежа и Асен Генов. Заимов е пуснат, след като е написал в обяснението си пред полицаите, че самият паметник е в режим на нарушаване на българския закон за престъпния характер на комунизма.
"Моят съвет към Посольство России в Болгарии е, след като тази чугунена собственост е чужда, да си я приберат, ако обичат и да ни върнат реципрочно по тегло количество архиви, които са плячкосали от София през 1944...
Чужда собственост в центъра на София не ни е нужна, товарищи", написа Генов.
Иво Инджев допълни: "Ако някой продължава да се прави на неразбрал, нека да го кажа отново: въпросът за доминиращите над столицата и други големи български градове монументи на окупационната червена армия е политически. Определящ е като Берлинската стена кой стои на прозападни и кой на просъветски позиции".

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.

Свързани новини