Last news in Fakti

30 Септември, 2021 17:24 5 784 198

Мартин Заимов пред ФАКТИ: Паметникът на Съветската армия е политическо изявление, а не история

  • мартин заимов-
  • паметник на съветската армия-
  • демонтиране-
  • комунизъм

Обществото трябва да реши къде да бъде преместен паметникът, известен като МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия, каза още Заимов

Мартин Заимов пред ФАКТИ: Паметникът на Съветската армия е политическо изявление, а не история - 1
Мартин Заимов; Кадър: "Денят с Веселин Дремджиев"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Демонтиране не означава премахване. Демонтиране в нашето разбиране означава преместване”.

Това каза пред ФАКТИ финансистът Мартин Заимов, който е част от инициативен комитет, който от години се бори за демонтирането на Паметника на съветската армия от центъра на София. Преди дни - в събота, на 25 септември, Заимов беше задържан от органите на реда, докато боядисвал в бяло буквите от надписа на паметника, в опит да ги заличи. “На съветската армия освободителка от признателния български народ”, гласи надписът върху монумента. Според Заимов той представлява историческа лъжа.

Обществото трябва да реши къде да бъде преместен паметникът, известен като МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия, каза още Заимов. За него Музеят на социалистическото изкуство е една добра възможна локация.

“Впрочем този музей не бива да е на социалистическото изкуство, а на комунистическото или на тоталитарното. Има съществена разлика между думата “социализъм” и тоталитарно общество, комунизъм. Смисълът на нашия режим много се отдалечава от това, което представлява днешният смисъл на думата “социализъм”. Понятието социализъм исторически е много по-ненасилствено, отколкото понятието комунизъм. В тези 45 години, в които в България властва т. нар. комунизъм, това е човеконенавистническа власт. Тя е същата като националсоциализма. На никого днес не би му хрумнало да нарече националсоциализма социализъм, въпреки че коренът на думите е еднакъв”, обясни Заимов.

На въпроса трябва ли Законът за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет през 2000 година, да се задълбочи, той отговори: “Този закон е напълно достатъчен, просто той не се изпълнява такъв, какъвто е. Не виждам защо един закон да бъде преработван, за да бъде изпълняван. Задържането ми е незаконно. Законът не се изпълнява - тоест не се спазва. Законът казва, че този паметник е политическо изразяване. Той не паметник на загинали хора, защото в България няма загинали съветски войници. Това не е военен паметник, не е надгробен паметник, не е исторически паметник. Това е едно политическо изявление. Изтриването на надписа също е политическо изявление. Въпросът е кое е законно и кое не е. Това е съдебен въпрос. Това, което аз съм направил, е политическо действие, но не изисква намеса на парламента според мен. Изисква ангажиране на обществото в неговото разнообразие. Казвам разнообразие, имам предвид полицейските власти, съдебните власти. Законът съществува, за да се изпълнява, не за да се променя, когато някой прави нещо не както трябва”.

“Непрекъснатото прехвърляне на нерешени въпроси е изключително погрешно. Народното събрание трябва да се занимава със съществени сюжети. Този сюжет за мен и за други хора, разбира се, е съществен. Той обаче не изисква неговото решаване от народните представители в Народното събрание”, обясни той.

Решението според Заимов е, на първо място, премахване на надписа на монумента. Самото решение за демонтирането на целия паметник от “Княжевската градина” е взето от Столичния общински съвет още през 1992 година, но не е изпълнено. Според Мартин Заимов, вместо НС да се ангажира с този въпрос, това решение просто трябва да се изпълни.

По въпроса с лустрацията обаче се изисква решение на Народното събрание. По този повод Заимов каза: “Винаги съм смятал, че в България трябва да има лустрация. 30 години по-късно, по физиологични причини, за това вече е късно. С това не казвам, че не бива да има лустрация. Двата сюжета обаче не са свързани. Ние имаме нужда да разберем, че лустрацията е вътрешен въпрос. Този паметник не е само вътрешен въпрос. Той е унижение на българското общество като цяло, включително на хората, които бихме искали да лустрираме. Нещата са различни. Ако ги свържем с въпроса за лустрацията, парадоксално това ще ни отдалечи от важния въпрос. Важният въпрос е свързан с българското достойнство и с това да не се живее в лъжа, с това да разберем, че миналото е приключило, че този паметник все още не е история и никога няма да бъде история. Режимът е история, паметникът не е. Надписът не е история, надписът е в момента”.

Според Заимов сме свикнали с историческата лъжа, изречена в надписа на паметника. “Много стотици години ние сме били примирени в най-различни обстоятелства. Имаме такава тенденция. Има обаче и много хора, между които и аз, които смятат, че по този въпрос не трябва да бъдем примирени, защото той ни подсича - загубваме равновесие, не можем да стоим твърдо на мястото си, а е много важно за бъдещето. За да може човек достойно и сериозно да решава въпросите и проблемите, които има и които би имал, той трябва да стои здраво на краката си”, каза той.

Политическото слово се ползва с най-голяма степен на защита от европейското право за свободно изразяване. Заимов обаче беше задържан в събота. На въпроса това задържане продължаване на комунистическата линия ли е, той отговори: “Това задържане е наследство на тоталитарни навици, които в случая са привнесени и продължават да бъдат привнесени. Такова наследство за съжаление продължават да имат и други страни. Погледнете Испания, която много трудно все още решава наследството на Франко. Трудностите с Каталония са свързани точно с наследството на Франко. Има много други държави, в които това ужасяващо човеконенавистническо минало продължава да има влияние”.

“Убеден съм, че има милиони руснаци, които биха подкрепили да се изтрие този лъжлив надпис и да се премести паметникът”, смята Мартин Заимов.

Относно позицията на Руското посолство у нас, той каза: “Руските власти са нещо комплексно. Дори в руската власт вероятно има хора, които разбират, че този въпрос затруднява отношенията между Русия и България. Сигурен съм в това. Какво е изразила в даден момент дадена институция не изразява нищо сериозно. Това е също един моментен политически израз. Това, което е важно за нас и мнозинството българи, включително на тези, които се предлага да бъдат лустрирани, е да разберат важността на откъсване от това минало”.

Важността съществува, защото светът се променя много бързо, посочи Заимов. “Светът се променя не непременно в човеколюбива посока. Човеколюбието е фундаментален въпрос. Много е важно мнозинството българи да разбират това, за да можем да се справим с това, което ни предстои. Това няма нищо общо с миналото. Тези чудовищни режими от миналото са били отговор на трудности, подобни на тези, които ни предстоят. Ако има нещо, което ме мотивира, това е, доколкото мога - не само аз, а много хора около мен, да помогна на българите като цяло да не повторим тези грешки”, обясни той.

Според Мартин Заимов демонтирането на Паметника на съветската армия ще се случи тогава, когато обществото е готово за това. “Интересът на обществото към тоз уж незлободневен въпрос се оказа огромен. Тази работа започва още с решението на Столичния общински съвет преди 29 години. Има неща, които отнемат време. Денацификацията на Германия на практика се случи докрай 30 години след 1945 година - когато обществото я направи. Справянето с това, което обсъждаме, не става чрез властта. То става чрез осъзнаването на хората кое е добро и кое е зло”, завърши Заимов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    91 56 Отговор
    Наш човек от протеста,ама на тема Русия изкрейзва.

    Коментиран от #33, #42, #47

  • 2 ????

    212 47 Отговор
    Това е нищож.... во!

    Коментиран от #37, #171

  • 3 гадно

    232 52 Отговор
    На тоя дядо му, ако беше жив лично щеше да го гръмне.

    Коментиран от #17, #84, #155

  • 4 Българин

    76 242 Отговор
    Тоя грозен комунистически паметник трябва да бъде взривен както мавзолея !

    Коментиран от #20, #25, #61

  • 5 Факт

    66 144 Отговор
    Войната я спечели един грузинец за когото живота на обикновения руснак не струваше пукнат грош.

    Коментиран от #34, #92, #158

  • 6 серес

    213 42 Отговор
    Коло лесно е да опозориш дедите си!

    Коментиран от #148

  • 7 Графиня

    165 48 Отговор
    Не бързайте да пипате паметника, че да не ни се наложи много скоро да го строим наново и то в троен размер!
  • 8 БОЖЕ

    140 36 Отговор
    И ТОЯ ГОРКИЯ ЧИСТО Е И ИСПЕРКАЛ,ДА ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК НА ТИКВАТА.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 КОЙ

    165 33 Отговор
    Джендър с изкривени психосоматични наклонности се опитва да се хареса на някого на запад, Защо медиите му дават трибуна ?
  • 11 дядото

    146 32 Отговор
    продажен соросоид.не се ли срамуваш от паметта на дядо си.отричайки се от неговото минало оставаш без бъдеще.дори и с парите които вероятно ще ти платят за това
  • 12 Мутри ВЪН!!!

    116 34 Отговор
    Тоя Мутрьо Заимов, ако дядо му знаеше какъв , утропитек ще стане внук му, щеше да сложи гумичйа!!!
  • 13 Трън

    152 24 Отговор
    Ако беше някой репресиран от комунистите щях да му повярвам. Докато сучеше от комунистите преди 89г. паметника не му пречеше.

    Коментиран от #85

  • 14 Някой

    124 24 Отговор
    Защо давате дума на този пл..ужек? Той явно няма с какво да влезе в медиите, пък и да изкара някой лев. Та затова се е захванал със съветските паметници - хем някое НПО ще кихне грантче, хем ще напомни за себе си..
  • 15 Пенчо

    111 30 Отговор
    Не ПИПАЙТЕ ИСТОРИЯТА!!! Може би ще искате да преместите и Альоша в Пловдив?

    Коментиран от #107

  • 16 Сесесере

    45 109 Отговор
    Моча трябва най позорно да се взриви!

    Коментиран от #24

  • 17 с две думи

    35 74 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    Владимир Заимов работи като съветски шпионин в България, за което е осъден и разстрелян. Съветското посолство плаща на Заимов около 120 000 лева за предателска дейност.
  • 18 КАНИБАЛСКИ ТРУП

    131 38 Отговор
    Кой си ти бе, Заимов, какво си построил през жалкия си живот на плазмодии, че ще преместваш, демонтираш и рушиш историята?!

    Коментиран от #151

  • 19 пешо

    100 29 Отговор
    долен боклук
  • 20 пешо

    83 29 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    поредния палячо

    Коментиран от #88

  • 21 Фин

    97 34 Отговор
    Паметникът е история и не бива да се пипа!
  • 22 Две димящи дула

    73 27 Отговор
    Заимов, предлагам първо да преместим гробовете на всичките ти роднини и родители далеч от нашата територия, за да не замърсяват земята ни. След това може да ги последваш!!!
  • 23 Историк

    26 77 Отговор
    Ясно е къде трябва да бъде преместен - в Музея на социалистическото изкуство.

    Коментиран от #76

  • 24 много просто

    29 81 Отговор

    До коментар #16 от "Сесесере":

    Просто да се смени надписа ..например:В чест на мародерите-окупатори.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Деймос

    70 14 Отговор
    Да следим дали това ще бъде КАНДИДАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТ :))
    Боже какъв ПРИМИТИВИЗЪМ ... 30 ГОДИНИ същото !!
  • 28 що така

    62 14 Отговор
    Абе, този син на партийни функционери, не иска ли лустрацията да важи и за наследниците?!
  • 29 Бай 1️⃣8️⃣

    87 19 Отговор
    Паметниците на краварите който бомбардираха България защо са тук те с какво допринесоха за доброто на страната ни освен че ни поробват до ден днешен!!!Никога не сме писали на Руски език така като сега всичко пише на английски да не сме някаква колония тука?Криворазбраната демокрация ни вкара в батака
  • 30 Българин

    34 86 Отговор
    Моча, Альоша и всички паметници на болшевиките сквернят небето и земята българска! Родопредателите в лицето на комунистите е видно, когато погледнеш какви малки паметници имат български национални герои в сравнение с изнасилвачите и ватенките от червената армия!
  • 31 Бамбука

    39 57 Отговор
    Дядо му е помагал с ясното съзнание срещу Хитлер и борбата на руския народ срещу хитлеризма. Достоен човек с достойна кауза. Днес той говори за паметник не срещу руснаците, а срещу "освобождението" на България. България никога не е обявявала война на СССР, имали сме дипломатически отношения до края на войната. СССР ни обявява война и навлиза с войските си в България. Дотук правилно или не - нека историята да каже. Архивите ни са в Москва. Въпроса който се поставя " Паметник на армията освободителка ли са" ? Съществена разлика. Няма убит, загинал руски войник на територията на България. Защо паметника да не бъде преместен, при условие че всички признават че паметника не е построен от СССР, а от БКП която е призната за редица грешки и издевателства над българския народ - справка Белне, Ловеч и т.н.

    Коментиран от #49, #54, #55

  • 32 Тоя

    73 20 Отговор
    Оскверни паметта на Дядо си, а друг е въпроса, че шефа на атлантиците Пасито трябва всяка сутрин цвете да оставя на този паметник, защото без червената армия да спаси дедите му него можеше да го няма, та най малкото заради евреите български паметника има защо да стои, а и заради България разбира се, защото тази армия се насочва към турската ни граница, защото там от другата страна вече чакат наистина окупатори, та не съдете, за да не бъдете съдени :)

    Коментиран от #160

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Навалний

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Осетинец станал после руский!

    Коментиран от #119

  • 35 рада дълбоката

    57 14 Отговор
    Заимов ,ами то и нашия капитализъм много се отличава например от германския (върху еврейския и наглосакския нямам поглед ) но ти си далече от тези неща . Заимов , съществен проблем е социалното положение на народа от когото очакваш борба с паметниците . Заимов , съветски войници в Б-я не са загинали по волята на народа а не на политиците (какъвто си и ти ).Заимов , аз не си спомням да е имало референдум за паметника на американските летци (ако имаше щях да го смятам за "правилен" и бих се засилил да му се кланям ).Заимов жалко е че те викат без другата гледна точка , жалък си Заимов !

    Коментиран от #39

  • 36 Просто човек

    41 19 Отговор
    Г-н Заимов, петните името си...
  • 37 стоян

    22 35 Отговор

    До коментар #2 от "????":

    До 2 ком -другари-в България няма нито един загинал червеноармеец в бой за свободата на България -от това следва че това не е паметник а е скулптора на която мястото не е в центъра на София

    Коментиран от #44, #72, #118, #177

  • 38 Казано е

    63 16 Отговор
    от Атанас Буров- Банкерът :
    "Има четири неща, господин Памукчиев, които са свети за всеки българин. И ако видиш някой, че ги засяга, че ги обижда, убий го – грях няма.
    - Кои са те?
    - Аз ги казах вече... Първо майката, второ родината, трето армията, българската армия, и четвърто Русия. Без Русия ние сме роби. Турция ни има зъб и ще ни изяде. Защото и петата й колона работи тихо, подмолно и ни минира отвътре. Ето защо казвам – който не обича Русия - независимо какво управление има тя – той е враг на България. А който говори лошо за войската ни – заслужава удар в тила и смърт... Армията е гаранция за живота на народа ни. Няма
    значение какво знаме развява – червено или зелено, трикольор или оранжево знаме – но щом е армия, тя е светиня, като майката, като родината."

    Коментиран от #134

  • 39 0808

    43 13 Отговор

    До коментар #35 от "рада дълбоката":

    .. съгласен с Вас +++++++++++++. в много истински държави никакви паметници не се рушат и демонтират..хората казват -това е История..

    Коментиран от #56

  • 40 Диамантената ръка

    19 41 Отговор
    Да го подарим на Путин най-добре
  • 41 Панов

    26 53 Отговор
    Този ,,паметник,, е позор.България и Българите никога не сме били нацисти и фашисти.Това е гнусна комунистическа пропаганда,която се тиражира в сегашно време от Москва Скопие и бг рашистките мекерета.

    Коментиран от #45, #174

  • 42 Не си прав помагала е

    13 22 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И дядо му се преструваше на противник на Русия пък всъщност беше руски шпионин
  • 43 Не си прав

    13 15 Отговор
    И дядо му се преструваше на противник на Русия пък всъщност беше руски шпионин. Не би ли могло да си извадим някои изводи
  • 44 Щерев

    25 39 Отговор

    До коментар #37 от "стоян":

    Единствените загинали руски военни в България са от препиване с метилов алкохол от склад в Бургас.

    Коментиран от #48

  • 45 Благодарение

    38 17 Отговор

    До коментар #41 от "Панов":

    На съветската армия българският фашизъм беше смазан. Сега оцелелите внуци на фашистите бълват змии и гущери
  • 46 asd

    36 7 Отговор
    Типично по тиквоскотски!
    Ако от утре се мине на "социализъмЪ"...този ще започне нов паметник на Червената армия да строи, а децата му ще се надпреварват да плюят предишните.
    ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХА
    Чрез плювки към градеж на кариера дрОгаре безполезни ганьовци! Явно нямате други качества.
  • 47 рада дълбоката

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Заимов и още нещо ! Ако има достойни медии нека те съберат в едно студио и с така наречената друга гледна точка или достоен човек които има познания по история и география и е компетентен по темата за битки с паметници . Има и друг вариант като в КЛЕТКАТА например но ти са ЖИД (и познавайки историята От ВСВ вие сте все по таваните на хората ) ти едва ли би се възползвал от него .
  • 48 Руските войни

    34 12 Отговор

    До коментар #44 от "Щерев":

    Загиваха по всички фронтове на Европа не само заради България
  • 49 no name no face no number

    32 11 Отговор

    До коментар #31 от "Бамбука":

    А ти си огризка, ако някой нападне България ти първи ще се скривш и ос..реш. Паметниците добри или лоши трябва да си ги пазим , за да ни е пред очите о ива дето трябва да правим и онова дето не трябва да правим. Като начало има референдум за всичко- за паметника НАТО и ЕС
  • 50 asd

    28 7 Отговор
    И да си оправиш името некадърна безполезна измет!
    Мартин ГОЛДСМИТ

    "Мартин Михайлов Заимов e български финансист и политик, бивш подуправител на БНБ. Баща му е Майкъл Голдсмит"
  • 51 Никой не е предпазен от ...

    19 6 Отговор
    ... covid-19, пристрастия, ренегатство и поругаване на предците, оглупяване и още иоще иоще ...
  • 52 Гост

    31 10 Отговор
    Обществото се е произнесло вече! Обществото не иска да подменя историята, според конюнктурните нагласи! Паметника остава на място! Ние не сме кравари, че след 100 години да се отказваме от историческите събития! Историята е такава, каквато е! И още нещо: Всеки може да интерпретира историята както му харесва, но да подменя фактите, не! Аз стоя зад първото всеки да изказва мнението си, нло не и да подменя историческите факти!
  • 53 Нормален човек

    36 7 Отговор
    Ей, ц@рвул, това, че ти смяташ нещо за неправилно не ти дава право еднолично да го рушиш!!!
    Аз абсолютно мразя комунизма като идеология. Той е престъпление от където и да го погледнеш, но това не ми дава право да разрушавам исторически артефакти, нали???
    Аз намирам и религиите за зли и малоумни, но не ходя да унищожавам църкви, джамии и синегоги.
    Трябва да си наистина много прост или направо пещерен човек (ИДИЛ) за да правиш такива неща.
    Мястото ти е на подсъдимата скамейка, публично порицание и да изчистиш собственоръчно 10 паметника.

    Коментиран от #68, #152

  • 54 no name no face no number

    18 6 Отговор

    До коментар #31 от "Бамбука":

    Извинявай не съм писал отговор до теб грешка техническа. Писах до онзи плужек на снимката дето иска да бута паметника. Трябва референдум и за него и ваксините и ковид въобще и за нато и за ес

    Коментиран от #109

  • 55 България

    23 7 Отговор

    До коментар #31 от "Бамбука":

    Никога официално не е обявявала война на СССР, но България с цялата си икономическа и военна мощ помагаше на агресорите и пазиш е югоизточният фланг на германците. Освен това воюваше наистина воюваше срещу съпротивата организирана в Гърция и Югославия срещу германците
  • 56 рада дълбоката

    3 7 Отговор

    До коментар #39 от "0808":

    Аз благодаря за позитивното .... Но знаете ли кое е най интересното - в рода ми освен дядо ми (бързам да добавя някой да не се "изходи" по въпроса неподготвен човека си отиде с една кирпичена къща на село без никакви придобивки нито за него нито за когото и да било след него - идеалист )по бащина линия няма членове на БКП респективно и сега на БСП .
  • 57 гошо

    13 30 Отговор
    "Паметникът" на окупаторите алкохолици трябва да бъде взривен,а не демонтиран.

    Коментиран от #121, #186

  • 58 например

    14 26 Отговор
    Според А.Солженицин жертвите на комунистическия режим само в Русия от 1917 г. до 1991 г. са над 60 милиона
  • 59 Перо

    30 7 Отговор
    Никога не е късно да станеш за резил! Защо този чиф.т,чиито баща е работил активно против България,като служител на MI-6 и изгонен от Чехословакия за шпионска дейност,не иска демонтаж на Аушвиц,Бухенвалд и другите лагери или паметниците на червената армия в Будапеща и Виена. Историческите паметници са част от една епоха,на общественото развитие.
  • 60 везувий

    12 18 Отговор
    Не е възможно изчерпателно да се посочат многобройните престъпления срещу морала, човешката цивилизация и националните култури, които съпътстват комунизма в цялата му история. Навсякъде по света комунистите разрушават хиляди паметници на световната култура – Ленин и Сталин, ограбват, разрушават или превръща в обори хиляди църкви в Русия, Чаушеску унищожава историческото сърце на Букурещ, за да издигне мегаломански сгради и булеварди.
  • 61 Ти не си

    13 7 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Българин-със сигурност

    Коментиран от #106

  • 62 TROY

    8 16 Отговор
    Няма един осквернен паметник на руски генерал, от армията на Цар Освободител. Пред паметника на генерал Карцов във Троян винаги има цветя. Помислете си наследници на обирачите на мандри защо е така.

    Коментиран от #77

  • 63 Бесен Язовец

    25 9 Отговор
    Безродник и безкръвник. Дядо му е бил разстрелян от фашистите в България защото е бил антифашист!!!

    Коментиран от #74

  • 64 Отряд,, Чавдар "

    20 7 Отговор
    Долна от.репка Мартин Заимов!
  • 65 Настрадамус

    26 7 Отговор
    Абе Мартинчо що не вземеш да буташ джамиите на Турският агресор ,окупирал България за 500 години избил над 10 милиона Българи за половин хилядолетие .Днеска започнах да чета книгата на Иван Винаров Бойци на Тихият Фронт и там пише за пра дядо ти Стоян Заимов и пра баба ти Рускинята Клавдия Заимова и за голямото приятелство между дядо ти и Иван Винаров .Затова ти си срам и позор за твоят велик род и бъди сигурен че няма да се отървеш от народното възмездие .Пожелавам ти да си жив дълги години за да те види народът на подсъдимата скамейка ,

    Коментиран от #75

  • 66 Охаааа

    3 5 Отговор
    А някой помни ли, ученията в България около 1981-1892г. Има клипове в тубата. Ще погледнете света по друг начин

    Коментиран от #67

  • 67 Грешка

    1 2 Отговор

    До коментар #66 от "Охаааа":

    1981-1982г.
  • 68 Комуниста

    15 9 Отговор

    До коментар #53 от "Нормален човек":

    Абе плебс чел ли идеите на комунизма на Карл Маркс, че да го отричаш? Само капиталистическите роби отхвърляте комунизма като идея за обществен строй!

    Коментиран от #73, #79

  • 69 Божке Божке

    7 13 Отговор
    Мартинчо, дърта комуняго!
    Ако искаш да премахнеш наистина МОЧА,
    защо не заведеш дело в съда за неизпълнение от Кмета Фандъкова
    на решението на СОС за премахването на паметника?
    Или по ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН. Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.
  • 70 ХАН КРУМ

    23 6 Отговор
    заимов, изпишка се върху паметта на дядо си.иди премахни и неговата плоча.от там иди във виена и берлин и направи същото с тамошните паметници на съвеската армия, да видим след това, колко ще лежиш и кога ще се прибереш в българия.

    Коментиран от #91

  • 71 КОНТРАТА

    22 5 Отговор
    Ще го преместят първо ше ми го преместят от единя крачол в другия. Първо да заличат скверната плоча на RC пред НДК и оная карикатура на летците от Говедария!
    А тоя простак Заимов да се занеми безсрамник..
  • 72 ????

    19 6 Отговор

    До коментар #37 от "стоян":

    Аре ходи да буташ краварския паметник, на убийците на българите и изравняването на София , не ми се обяснявай кой и как ее загинал и каква скулптора е паметника на СЪВЕТСКАТА АРМИЯ
  • 73 Нормален човек

    6 12 Отговор

    До коментар #68 от "Комуниста":

    Да бе плебс, чел съм ги. Икономист съм по образование 😎
    Ма може да ми ги обясниш ако искаш 😂
    Те са доста прости и наивни, точно като тези, които вярвят в тях.
    Горе-долу се свеждат до следното:
    Аз ще работя, ще инвестирам, а ти ще пиеш ракия и ще ми крадеш парите 😂
    Направо гениялно. И можеш да видиш как хубаво работи, навсякъде кадето е опитано🤩
    Ма ако не ми вярвяш, премести се в Северна Корея и опитай за себе си 🙄
  • 74 облак

    10 18 Отговор

    До коментар #63 от "Бесен Язовец":

    В България е нямало фашисти.А дядо му е осъден според тогавашните закони като предател.Червените боклуци малко ли народ са ликвидирали

    Коментиран от #80

  • 75 очевидно защо

    13 11 Отговор

    До коментар #65 от "Настрадамус":

    ние българите повече обичаме поробителите си отколкото освободителите си. Така е, когато на един народ е получил свободата си даром, той не я цени и не уважава тези, които са му създали държавата. Затова най-вероятно и ще си загуби и държавата и свободата. Дано да съм лош пророк.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Настрадамус

    12 13 Отговор

    До коментар #62 от "TROY":

    Ти пък какво разбираш под думите обирачи на мандри ? Или само се заяждаш тук за да трупаш ръждиви центове . Иначе от историята щеше да знаеш че тези мандри произвеждаха сирене и кашкавал не за Българският народ ,а за вермахта .Като цели три години реквизираха млякото на Българският селянин най безпощадно за да хрантутят чужда армия .Прочети книгата на Славчо Трънски във Бой Последен там точно е описано как във каруците със по две бъчви са крадяли млякото на българският народ . Става въпрос за Българските монархо - фашисти слугите на Адолф Хитлер .

    Коментиран от #81, #89, #104

  • 78 Бесен Язовец

    17 8 Отговор
    Паметника е антифашиски вс съюзници на нацистите-фашисти са били окупирани, а на България и се е разминало най леко благодарение на Георги Димитров и Васил Коларов заради близките отношения с Москва! Престъпниците на хранилка нямате дума за Съветския антифашиски паметник. Моча го наричат простаците бг
  • 79 Комунизма

    10 22 Отговор

    До коментар #68 от "Комуниста":

    След 9.9.1944г.
    комунистите избиват без съд и присъда над 40 000 българи!
    Елитът на нацията по градове и села!

    След 1917г.
    комунистите избиват по света
    над 100млн. от собствените си сънародници!
    Това е кървавият резултат от класовата омраза на Маркс и Ленин!

    Коментиран от #82

  • 80 Бесен Язовец

    15 9 Отговор

    До коментар #74 от "облак":

    Имамо е фашисти имало е фашисти на,, ПЪРВИ КОНЕН ПОЛК СОФИЯ " на портата е висяло нацисткото знаме снимките още седят!

    Коментиран от #83

  • 81 Хаха хаха ха

    10 17 Отговор

    До коментар #77 от "Настрадамус":

    Забрави ли как комунягите боготворяха Сталин и Хитлер?
    При пакта Молотов-Рибентроп!

    Коментиран от #87

  • 82 Комуниста

    15 6 Отговор

    До коментар #79 от "Комунизма":

    Кое наричаш елит бе шпионите и.змети ли? Малко са осъдили социалистите след 9.9 1944г!!! Паляк в България са осъдени най малко шпионини военнопрестъпници от цяла Европа!

    Коментиран от #93, #96

  • 83 ти си трол

    7 12 Отговор

    До коментар #80 от "Бесен Язовец":

    Лъжеш, комунистически тролчо!
    Лъжеш безсрамно!
    Като комуниста Борисов!
  • 84 Гърмяч

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    По-скоро той щеше да гръмне дядо си, Сулю :)
  • 85 Перо

    20 8 Отговор

    До коментар #13 от "Трън":

    До като комунистите блъскаха по строителни и селско-стопански бригади,комунистическото семейството на Заимови си е живяло и размножавало в Женева,Вашингтон,Лондон и Париж и са работили активно против БГ,без да им пречи паметника. Бяха величаени в соц.лагера и наричаха училища,паркове на тяхно име. До 1989 г.им беше много добре като герои на Съветския съюз,сега станаха отявлени “демократи”!
  • 86 A50

    18 7 Отговор
    Този лумпен трябва да знае, че ако не е влезнала Червената Армия англичаните са щели да ни пуснат турската армия след, като капитулираме пред САЩ и Великобритания. Разминало ни се е на косъм от нови загуби на територия

    Коментиран от #145

  • 87 Настрадамус

    10 6 Отговор

    До коментар #81 от "Хаха хаха ха":

    А ти забравили че Сталин последен подписва договора със Хитлер ,преди това бяха Полша , Англия и Франция .Нещо да кажеш по въпроса исторически .
  • 88 Тошо

    8 16 Отговор

    До коментар #20 от "пешо":

    Свърши се, Пешо - отдавна се свърши! Сега си жив, щото ЦРУ са ХОРА, а не като убийците ви в КГБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #129

  • 89 хари

    9 18 Отговор

    До коментар #77 от "Настрадамус":

    Американският журналист Чарлз Лениъс, който е пряк свидетел на окупацията на България от Червената армия, пише, че информациите за брутални престъпления на „освободителите“ по пътя им към София и редица трагични инциденти - след грабежи и мародерства на съветски войници с насочено оръжие - бързо принуждават българските селяни да дават безпрекословно всичко, което униформените „братушки“ им поискат.

    Коментиран от #95, #102

  • 90 ASEN

    6 9 Отговор
    ПРИ ТОЛКОВА МНОГО РУСОФИЛИ НЯМА КАК
  • 91 Настрадамус

    14 6 Отговор

    До коментар #70 от "ХАН КРУМ":

    Ами да дойде и във Плевен да разтуря и гробовете на пра дядо си и дядо си .Но да бъде сигурен че жив няма да се върне във София .
  • 92 Реаган

    11 6 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Единственият спечелил от тази война е Чичо ти Сам!!!!!!!!!!!! не блейте, ами четете!!!!!!!!!!!!!!
  • 93 о неукий

    12 17 Отговор

    До коментар #82 от "Комуниста":

    Известно е и отчаяното писмо на марионетния премиер Г. Димитров до Сталин, в което се изброяват конкретни примери за извършени тежки престъпления и съдържащо молба към Кремъл да се намеси и спре убийствата, изнасилванията и грабежите на безцеремонните окупатори. В шуменското село Дивдядово съветски мародери убиват най-възрастния комунист в България. Междувременно са известни десетки случаи на изнасилвания и убийства на монахини или случайно срещнати жени и момичета.
  • 94 героййй

    11 12 Отговор
    Не всички набези на „двойните освободители“ завършват щастливо за извършителите. В своето изследване за облика на червеноармееца на Балканите, историкът Тимофеев пише и за инциденти, приключили твърде зле за мародерите. На 14 септември 1944 г. при грабежи в складовете на пристанище Бургас, тълпа от червеноармейци се натъква на големи количества спирт. Без каквато и да е проверка за годността на плячката, тълпата се нахвърля като обезумяла върху трофейната течност. Резултатът от двудневния запой с метилов алкохол на близо 200 бойци и командири от Червената армия са 42-ма починали и шестима ослепели бойци, а останалите са хоспитализирани с тежки отравяния.
  • 95 Съвременник

    21 13 Отговор

    До коментар #89 от "хари":

    Пълна лъжа! Червената армия беше посрещната с хляб и сол от милиони българи и обсипани със цветя. Тя беше посрещната като ОСВОБОДИТЕЛКА.

    Коментиран от #101

  • 96 Комунизма

    12 16 Отговор

    До коментар #82 от "Комуниста":

    Социалистическия концлагер беше ограден с телени мрежи!
    В концлагер Белене хранеха прасетата с трупове на хора!
    В концлагер "Слънчев бряг" ги убиваха с колове и лопати!
    И синовете на Райна Княгиня ли са фашаги?
    И Сашо Сладура ли?
    И Надя Дункин ли?
    И Димитър Талев ли?

    Коментиран от #137

  • 97 Завет 8ог

    1 2 Отговор
    Dav gar dy z s,.🦩🤩🃏🦚🦚😭🤣😂😚😚🧸☺️😍🦩🪓✂️🪔🪔😭🤣🧸☺️☺️😍😍🗑️🗑️🗑️🚽🚽🦃😊😊😘🦕🪒🪒
  • 98 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 20 Отговор
    Съществуването на паметниците на Съветската Армия у нас е подигравка не толкова с българския народ, а със съвестта на човечеството. Тези паметници са израз на безскуполността и арогантността на един обществен ред, за който нищо човешко не беше свято. Паметник не се издига просто така. Гавра е съществуването на тези конюктурни паметници, служещи единствено за поднасяне на венци от номенклатурни банди, които забиха народите си в такова блато, че на нормалния свят му е бедна фантазията да си го представи.
    Тези паметници ежедневно фалшифицират историята на България в периода на Втората световна война. Забравя се достойната политика на една малка и разорена от войни държава, която не изпрати синовете си да се бият срещу внуците на нейните освободители, въпреки натиска и реалната ситуация. Забравя се от света, достойната и умела политика на един цар, който запази поданниците си, включително и тези от еврейски произход, и за което, нека го кажем най-сетне, заплати с живота си. Една страна която се държа по-достойно, от някои други „неутрални” държави, според новите банкови разкрития. Забравя се и защото някой трябва да ни се извини и да даде обяснение за варварските бомбардировки над градовете на България, която не води бойни действия по фронтовете.
    Тези паметници не са на руския Ванка, Альоша и на милиони други като тях, спасили света от кафявата чума, а паметници-подигравка към човечеството, за които няма място в мъчително раждащия се свят на доброто, най-общ

    Коментиран от #100

  • 99 Констатация

    6 6 Отговор
    Този неврастеник е морален отцепниците и като Павлин Миронов предава рода си.

    Коментиран от #103

  • 100 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 9 Отговор

    До коментар #98 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Софиянци, криво-ляво свикнаха с този паметник и не го забелязват. И именно тук е опасността, този паметник поражда безчувствие, което се пренася и към други, вече действителни паметници. България посрещна съветските войници с мирна, топла южна есен, която бе последна в живота им, за мнозина.
    ДОРИ САМОТО НАИМЕНОВАНИЕ “Паметник на Съветската армия” е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, съкр. РККА), след това преименувана в Съветска армия.
  • 101 жужи

    9 17 Отговор

    До коментар #95 от "Съвременник":

    "Червената армия" обявява война на България.Освен това страната е свободна и не се нуждае от "освободители"
  • 102 падналия ангел

    14 6 Отговор

    До коментар #89 от "хари":

    Споменавал съм го, ще го кажа пак! При преминаването на руската армия през града ни баба ми е била изкарала сергия с плодове и зеленчуци пред къщи! Един войник взел щайга с нещо, не помня точно. Баба се развикала след войника. Някакъв офицер чул суматохата, разбрал за какво става въпрос. Довел войника с щайгата при баба ми и...го застрелял пред нея! Бабето ми изтрещяло! И това ми го разказва жена, която заедно с мъжа си са били срещу новата власт отнела им земи, кръчма и стада!

    Коментиран от #108

  • 103 Поправка към 99

    11 6 Отговор

    До коментар #99 от "Констатация":

    Този е отцеубиец
  • 104 TROY

    10 12 Отговор

    До коментар #77 от "Настрадамус":

    Аз не трупам ръждиви центове. Не ми и трябват. Чистата истина е, че СССР обявява война на България, без да е имало и един български войник, на източния фронт. За голяма разлика, когато във имперска Русия по вестници и списания, след зверствата на турците се надига огромно възмущение сред народа, и принуждават фалиралия руски император да обяви война на османската империя.
  • 105 Надзирател

    10 5 Отговор
    В ТВОто на о.Персин и това на о.Щурчето до гр Белене е имсло случаи поради песъкливата почва диви прасета да са изравяли типове на шпони лагеристи защито са били погребвани плитко. Управата на лагера след като научава за случаите на изровени трупове издава заповед да бъдат погребвани по дълбоко. След 1989г наследниците на лагеристите почва да разпрвят лъжли истории за свинарници на островите!
  • 106 Цола Драгойчева

    10 13 Отговор

    До коментар #61 от "Ти не си":

    Напротив. Истински българин е, за разлика от теб. Ти си Номо съветикус- вид, изчезнал с разпадането на СССР, но индивиди от този вид все още се срещат в България и Русия!
  • 107 Българин

    12 18 Отговор

    До коментар #15 от "Пенчо":

    Естествено. След МОЧА в София идва ред на Альоша в Пловдив!!!
  • 108 ванка

    4 7 Отговор

    До коментар #102 от "падналия ангел":

    Добре скалъпена история.
  • 109 Сесесере

    8 10 Отговор

    До коментар #54 от "no name no face no number":

    Закон Божи : “Никога, не питай глупака да важни неща” (русофила)!
  • 110 Доктор

    13 7 Отговор
    Този човек си мисли, че паметници се правят само на умрели хора?! Той има сбъркана представа дали това е паметник или нещо друго.
    Бутането на паметници е лоша поличба.
  • 111 Точно и ясно

    12 7 Отговор
    Болен човечец, който е трябвало да го закарат в Курило.
  • 112 УРОДИТЕ ИДАТ

    15 10 Отговор
    МРЪСЕН ГАДЕН ДОЛЕН ЗАИМОВ - ПРЕДАТЕЛ - ГОДЕН ЗА ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ НА ГЕН. ЗАИМОВ И ЗА НИЩО ДРУГО ! РЪЧИЧКИТЕ МУ ДА ИЗСЪХНАТ !КОЙТО ПИПА ПАМЕТНИКА НА КОГОТО И ДА Е !
  • 113 Наблюдател

    14 8 Отговор
    За сведение на Заимов Историята не е само това което ти харесва!
  • 114 Неприлично

    13 5 Отговор
    Я разкарайте тоя дърт козел, fcuk off old goat!
  • 115 Banana Tsunami

    14 11 Отговор
    ПЪРВО, махнете паметника на бомбардиралите София от Южния парк, д у п е д а в ц и!!!

    Коментиран от #125

  • 116 ежко

    12 7 Отговор
    Заимов,Заимов.Твоето мнение не е меродавно!За теб е едно,за други друго!Обществото трябва да реши,вярно!И не обществото,а софиянци!Не с техни представители,а с пряко допитване!И не къде да бъде преместен паметника,а дали изобщо трябва да се прави каквото и да било с него!Не сме деца -няма нуьда някой да ни налага контролиран избор от вида -измий чиниите или избърши праха!
  • 117 Сесесере

    3 5 Отговор
    Бокл.ук съм по рождени дедо беше фашист и комунистите гу утрепаха като куче в канавката
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Навалний":

    .............грузинския циганин...Как е изглеждал в действителност 32 годишният Сталин, може да се види от неретушираната снимка към досието му от Бакинское Губернское Жандармское Управлеie.
  • 120 Че Ге

    6 4 Отговор
    Иска ми се да има паметник и на селяндурите, които ни вкараха в две национални катастрофи преди Съединението на Интернационала. Иска ми се да има паметник на монархо- фашистките достижения в "Индустриална" до- социалистическа България. Паметници на цървулите, хурката и моторния волски впряг!
  • 121 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 10 Отговор

    До коментар #57 от "гошо":

    По-добре да го демонтираме, за да се използват камените плочи от облицовката които са много скъпи, а и бронзът от фигурите е ценен материал.
  • 122 Авертас

    11 5 Отговор
    България поруга паметта на своите антифашисти - смени имената на улиците, събори паметниците им. но на британския поданик майор Томсън не посегна и името му е на една улица в София. Освен това българия издига пметник на летците, бомбардирали София през Втората световна война, защото те били от съюзниците на Съветската армия. Никоя друга държава не е посегнала на паметта на своите антифашисти. В Париж има площад "Битката при Сталинград" и ник не помисля дори да го преименува. В Германия паметникът на Съветския войник също е на мястото си и никой не мисли да го мести. Само в нашата страна се намериха деградати да хулят нашите антифашисти. Ама те били комунисти. Ама те са жертвали живота си срещу фашизма.
  • 123 ПРЕДАТЕЛИ

    13 5 Отговор
    АКО МОЖЕШЕ ДА СЕ ВЪРНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО , МАРТИНЧО ЩЕШЕ ЛИЧНО ДА РАЗСТРЕЛЯ ДЯДО СИ КОЙТО Е БИЛ РУСОФИЛ А ТОЗИ ПРОСТАК ВНУКА МУ Е РУСОФОБ , НО БИВШ КОМУНИСТ А СЕГАШНАТА МУ ЖЕНКА Е ДЪЩЕРЯ НА ЧЛЕНА НА ЦК НА БКП - СТОЯН ЖУЛЕВ
  • 124 И. Иванов

    10 5 Отговор
    Не знам дали някой го спомена това по-горе, но тоя е Заимов по майчината си фамилия, по бащина се казва съвсем по друг начин. Джендърска извратена работа - все едно да се кръстиш на фамилията на жена си, даже по-зле. Инфантилно, много инфантилно! Да не говорим колко е българин.
  • 125 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 10 Отговор

    До коментар #115 от "Banana Tsunami":

    1. Комунистите много ви бива в лъжите...Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".


    2. Паметничето на пилотите е само една плоча до оградата на посолството. Някои в софийските гробища са по-голями.
    Въобще не може да се сравнява с гиганткия колос и целия мемориален комплекс от 5 декара на пъпа на София...
    3. Пилотите са загинали в битка, докато другите, знаеш от какво...., а да не забравяме , че през ВСВ "братушките" са съюзници най- напред с Германците, а след това пък с Американците и Англичаните когато ни бомбардират.
    4. В България е възможно да се издигат паметници просто така. С РЕШЕНИЕ! И кой знае, в тези времена, може би след поколения, ще излязат „неизвестни” данни за епични боеве водени от Съветската Армия за освобождението на София, Пловдив, Варна от фашизма, пардон, монархо-фашизма. Ще се появът спомени за героично отстояваното предмостие край Перловска река, на чието място по-късно е издигнат паметникът…
    5. ДОРИ САМОТО НАИМЕНОВАНИЕ “Паметник на Съветската армия” е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, съкр. РККА), след това преименувана в Съветска армия.
  • 126 ТОЧКАТА

    12 6 Отговор
    ОБЩЕСТВОТО,Е РЕШИЛО ПАМЕТНИКЪТ ДА БЪДЕ ТАМ!!!!!!!....Ако ТИ !!!!си съкрушил фашизмът !!!!!имаш право на претенции....

    Коментиран от #132

  • 127 ДЕВВЕТИ СЕПТЕМВРИ ДЕН ЗА МОЧАНЕ ПРЕД

    6 9 Отговор
    М О Ч А 👏👏
  • 128 Ами сега

    9 1 Отговор
    " Майка му Клавдия Заимова дълго време живее в Швейцария, където работи към Световната здравна организация в Женева. Баща му е Майкъл Голдсмит, британски журналист в агенция „Асошиейтед Прес“ и кадрови офицер от МИ-6... "
  • 129 Перо

    1 1 Отговор

    До коментар #88 от "Тошо":

    И Фидел Кастро мислеше “така”!
  • 130 Мартин е не ни занимавай нито със себеси

    8 4 Отговор
    Нито с Паметника!! Близките години Държавата трябва да се изчисти от Гербавите Калинки и търтей, от Корумпираната Администрация, да имаме недависима и Работеща Прокоратура и съд, по добро здравеопазване и образование! За паметниците, след всичко това направи Референдум, каквото каже Народа!! А сега ти лаеш и Сулю и пулю!!! Не се получава!!! Народа ще има думата, не Натегачи и слагачи на някой!!
  • 131 Нацист ли си

    11 7 Отговор
    А ти нацизма ли защитаваш? Хиляди българи са се борили срещу фашизма и са дали живота си в тази борба , а няколко десетки хиляди българи,биейки се заедно с руснаците срещу нацистите, умряха на фронта!
  • 132 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 6 Отговор

    До коментар #126 от "ТОЧКАТА":

    Да, добре усещаш, че ако се демонтира МОЧА, то следва и рухване на митът за Фашизма в България и лъжата, че ОБЩЕСТВОТО Е РЕШИЛО....
  • 133 КРАДЦИ

    11 6 Отговор
    ПАМЕТНИКА ВЕЧЕ Е РАЗПРЕДЕЛЕН МЕЖДУ РАЗНИ КРАДЦИ ЗА ДА ПОСЛУЖИ ЗА ВИЛИТЕ ИМ , МЕЖДУ ТЯХ Е И МАРТИН ЗАИМОВ , А МЯСТОТО ИМ ТРЯБВА ЗА ПАМЕТНИКА НА МУТРАТА КОЯТО ГИ ПРАЩА ДА МЪРСУВАТ С ПАМЕТТА НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ НИ !

    Коментиран от #141

  • 134 И ТОВА Е КАЗАНО ОТ

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "Казано е":

    МНОГО УМЕН..МНОГО ОБРАЗОВАН И ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК...ЕДИН ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ КАПИТАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ 9ТИ СЕПТЕМВРИ 1945

    Коментиран от #139

  • 135 Сигузмунд Фройд

    9 5 Отговор
    Този е от кохортата на децата на бившите финкционери. Човек дълбоко фрустриран не от това, което са били, а от това, че са му отнели възможността да бъде това, което си е мислел, че е можел да е. Отричайки предците си в опит да се покаже, отрича самият себе си. Те са били хора доказали се в своето време, той върви по пътя на отрицанието и омразата. Същия случай като Иво Инджев и лицето на ДБ.
  • 136 ПАТРИОТ

    7 12 Отговор
    БРАВО ДОСТОЕН БЪЛГАРИН , А НЕ МАЛИНОРАДЕВЕЦ !!!
  • 137 Комуниста

    5 4 Отговор

    До коментар #96 от "Комунизма":

    Е сега не е оградена границата и влизат всякакви изметляци когато си поискат щото сте от ЕС дрипите !
  • 138 МНЕНИЕ

    6 4 Отговор
    Ееех, това ли ви е в очите,.. всичка Мара втасала та до паметниците опряхте,.. ами махнете и Альошата....Защо не подходите от
    културна гледна точка,.. или разходете се до родното място на Хитлер, родната му къща е превърната в музей и не е мръдната на другомясто
  • 139 НО ТОВА Е КАЗАНО

    4 3 Отговор

    До коментар #134 от "И ТОВА Е КАЗАНО ОТ":

    ЗАБЕЛЕЖЕТЕ НЕВЕЖИ, ОТ ЧОВЕК, КОЙТО СИ Е МИСЛИЛ, ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ СИ ЗАПАЗИ МЯСТОТО И ЗАПЛАТАТА ! СТРАХУВАЛ СЕ ОТ ТУРЦИЯ, НО МУ ДОШЛО ОТ СЕВЕРОИЗТОК, А ОТ ТАМ НИЩО ХУБАВО НЕ Е ПОСЛЕДВАЛО!
  • 140 dfdfd

    6 7 Отговор
    Този защо не е застрелян ! ?
  • 141 Глупака

    6 11 Отговор

    До коментар #133 от "КРАДЦИ":

    ръси глупости естествено, даже не познаваш и историята на комунизма, а Заимов е абсолютно прав , защото е учил за разлика от теб невежи русоробе !
  • 142 ПАРИЖ1947

    10 4 Отговор
    Майката на тоз уляновец Клавдия е психично болна,даже наричаше баща си съветски шпионин.Комунистите и разрешиха да се омъхи за английският агент,циониста масон Голдсмит и се пръкнало Матилчо.Та мътилчо ти не си Заимов а натурално ционистко масонско -----е!Ако имаш смелост публикувай документите как си придобил фамилията Заимов.Даже може да се качиш на паметника и да ги изрецитираш документите,пък хората като чуят освен да те заплюят в мутрата няма какво дръго да направят!А за тези дето ти ръкопляскат ще им кажа-ПРОЧЕТЕТЕ ПАРИЖКИТЕ МИРНИ ДОГОВОРИ ОТ 1947-ТАМ Е КАЗАНО ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Дърт пее..раст..

    10 3 Отговор
    Ако ,,тоз мърш.ляк,Голдсмит Заимов ,го видя да троши този ,или друг паметник,лично ще го изнасс...иля..И после ,още веднъж.!!
  • 145 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "A50":

    Баща му за това е работил!
  • 146 АЙДЕ ГЪЧ

    10 5 Отговор
    ЩО НЕ СЕ СКРИЕШ БЕ ....ГЛИС СМЪРДЕЛ , ДЕДО ТИ В ГРОБА ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ........!!!!
  • 147 Румен

    10 5 Отговор
    Тоя какво е дал на България че желае паметника да бъде съборен,Няма само в БГ да слушаме луди хораЗатвор за този
  • 148 Баба Кина

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "серес":

    Тия са от епроветки- нямат срама!
  • 149 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 5 Отговор
    НАРОД без МИНАЛО и ИСТОРИЯ е ОБРЕЧЕН на
    ЗАБРАВА
    ДАМИ
    и
    ГОСПОДА
  • 150 1520

    10 3 Отговор
    само вандалите рушат паметници
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Комунде

    4 7 Отговор

    До коментар #53 от "Нормален човек":

    Не се разрушават исторически,а комунистически артефакти ,другарю

    Коментиран от #187

  • 153 Професор

    7 2 Отговор
    Вижте сега, има интересни моменти в изявленията на Заимов. Трябва да се разгледат внимателно. Той, например, казва, че сталинският тип социализъм не е социализъм, а е тоталитаризъм, или комунизъм, но не бил социализъм. Това е типична позиция на съвременен глобалистки социалист, тоест, соросоид, тоест ДБ-ист. Точно такава е и позицията на Троцки, привърженик на международната пролетарска революция. Затова съвременните глобалистки социалисти ги считат още и за неотроцкисти. Известна е омразата на троцкистите-интернационалисти към национал-комуниста Сталин. Та Сталин е избил повече болшевики-интернационалисти от всички бели армии взети заедно. Днес тази омраза се пренася и в отношенията между неосталинисти-путинисти и глобалистки социалисти. Този конфликт е даже и вътрешен в БСП, например между Нинова (соц неосталинистка) и Серьожа Станишев (соц глобалист). Втори интересен момент в интервюто е опитът да представи национал-социализма и фашизма като несоциалистически доктрини. Всъщност, и двете са типично социалистически, с ЕДНА ЕДИНСТВЕНА разлика между тях и национал-комунизма на Сталин. Разликата е във финансирането на режимите. При сталинисткия национал-комунизъм държавата действа като една единствена корпорация-монополист, упражняваща контрол върху всеки елемент от живота на гражданите. При национал-социализма и фашизма на няколко големи корпорации са дадени нечестни привилегии от режима, за да му служат безпрекословно. При това, малкият и среден бизнес в н
  • 154 Професор

    4 3 Отговор
    (продължение) При това, малкият и среден бизнес в национал-социалистическата и фашистката държава е ликвидиран. Това, че няколко големи корпорации получават подобни привилегии и финансират национал-социалистическата и фашистката държава не ги прави по-малко социалистически, понеже тези режими съсипват гръбнака на капитализма -- малкият и среден бизнес. Днес ситуацията е много подобна -- глобалистите-социалисти са финансирани от няколко големи транс-национални корпорации, които унищожават малкия и среден национален бизнес. Виенето на глобалистите-социалисти срещу неосталинистите-путинисти е подобно на виенето на троцкистите против сталинистите, Всъщност, всички тези яростни противоречия са вътрешносоциалистически конфликти, породени от идиотски утопии за "ново, по-добро общество" пропагандирани с псевдонаучен патос от масови убийци.

    Коментиран от #167

  • 155 Сталин

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    Поздрави! Много вярно и още едно нещо, съдбата обича подигравката или иронията та често прави така. Може би да ни каже, че нищо тук не трябва да се взима на сериозно. Може да си най-големия антикомунист и наследникати да е партиен член или от НКВД или обратното. Живейте си живота и не вредете на другите с тъпите си идеи и убеждения дето най-вероятно са грешни. Ся това не значи, че може да се еб.ете като маймуни и да мързелувате, тука на земята сме да работим и да израстваме ама не унищожавайки другите, а потейки се ние!
  • 156 Отвратен

    4 3 Отговор
    Прочетох първите няколко реда от този пасквил и се повърнах сот отвращение. Чувството ми за естетика и справедливост не можа да итзърпи повече такава извратеност, Той демократично вече бил решил да бъде издадена присъдата, но хората да кажели дали ще е с бесене или разстрел.
  • 157 ponti

    7 2 Отговор
    Пиянде. Сетил се да "прави нещо си по надписа", уж "ЗАЛИЧАВАЛ". На другия ден не можд смислено да обясни какво точно е правил, и какво е искал да постигне......... алко/нарко тестове!
  • 158 Голем смях

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Вжойната я спечелиха САЩ ,Великобритания ...и Германия.И целия свят,където не са управлявали комунистическите уроди.
  • 159 Евгени Бакърджиев

    5 1 Отговор
    Чакам те горе. И аз пробвах.

    Коментиран от #166

  • 160 Неразбрал

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Тоя":

    Дядото на пасито е евреин от Испания, нашите комунисти са спасението му.
  • 161 Алекс

    5 5 Отговор
    Тоя нема ли кой да го вкара в затвора. Докога ще се търпи наглостта му.
  • 162 Хитрец

    4 5 Отговор
    Много ясно, че ще ни окупират - били сме на страната на Германия, обявявайки и война на съюзниците! Това лице е избрало тактиката на русофоб и хейтър! При дядо, шпионин на СССР, тоя смята да тушира по този начин миналото си. Ама от гювеча не се отказва никога! Зодията няма никакво значени, щом си роден такъв!
  • 163 Раковски

    9 5 Отговор
    Този паметник Менте дава сили на рублофилите предатели да продължават да работят против България в полза на тоталитарна Русия

    Коментиран от #169

  • 164 Браво

    5 5 Отговор
    Напрово се кефя , как цвилят и квичат русофилите и техните придворни .
  • 165 БЪКИ БОМБАТА

    2 2 Отговор
    Той и Бъки така говореше ама само кинтитте го интересуваха !! Мавзолея беше пердета за далаверите им!!!
  • 166 АД АД АД

    0 0 Отговор

    До коментар #159 от "Евгени Бакърджиев":

    ДОЛУ ДОЛУ много кражба имаше !!!
  • 167 До коментар номер 154

    2 3 Отговор

    До коментар #154 от "Професор":

    Много точен анализ, професоре. Точно Така е но много малко могат да разберат че е така. . Още си мислят че таа помия дето ни залива е демокрация пък то е мутирал марксизъм, сиреч неомарксизъм.
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 КИНТИ

    3 2 Отговор

    До коментар #163 от "Раковски":

    Абе каскет,ти нямаш умора бре !!! Колко кинти ти плашат? Явно си заслужава щом навсякъде си пишеш тъпотиите денонощно
  • 170 Жоро

    3 4 Отговор
    Заимов и вие които поддържате това кощунство дано горите в ада
  • 171 Тотото

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "????":

    Сещам се веднага за едно много подходящо място от възможните на говорителя, там където слънце рядко огрява!
  • 172 Унижение

    3 1 Отговор
    Паметника не е унижение, защото населението е предимно русофилистично-хомосексуално, а хомосексуалистите обичат да бъдат унижавани.
  • 173 МОЧА

    3 2 Отговор
    Вчера вечерта се измочах на МОЧА по здравословни причини. Просто не мога да стискам.
  • 174 Генерал Заимов

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Панов":

    е антифашист, можете да се обърнете към Франция, Австрия, Италия... да ви обяснят какво значи антифашистка съпротива и борба. А за кого работи днес Соломончето Паси, Елена Поптодорова, че и онези, които подариха няколко милиарда на чужда държава за ненужни, но пък непроизведени самолети? А можете и да идпратите този нещастник до Трептоу с една кофа боя - и да следите реакцията на немците. Или до Виена.
  • 175 Олигофрен

    3 3 Отговор
    На какво прилича това чучуло. Безмозъчно, продажно нищожество. Нереализиран кандидат за кмет, за Президент и кой знае за какво още. Е цъфна пак по медиите, но като хулиган с мозък на тинейджър, с това че и думите и постъпките му са на болен психопат. Докато дядовците се гордеят с децата и внуците си, то неговият дядо сигурно е прокълнал и семето си от което се е пръкнал това подобие на мъж.
  • 176 Естония

    6 1 Отговор
    Естония премахна паметниците, въпреки, че там 30% от населението са руснаци. Сега там средната работна заплата е 1700 евро.

    Коментиран от #182

  • 177 Но пък

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "стоян":

    в България има загинали българи от куршумите на немско картечно подразделение - вярно, отдавна, по време на едни събития, които някои наричат Владайско въстание... А дали е имало или е нямало фашизъм - ами кому България обявява война, която се превръща от "символична" в напълно реална...?

    Коментиран от #178

  • 178 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #177 от "Но пък":

    обявява воина на сащ и англия.тва ли ни прави фашисти?страшна логика !само да добавя че през цялата воина сме в мир със ссср докато руснаците не стигат българската граница!!!и тва ли ни прави фашисти?смях!
  • 179 финиш

    3 4 Отговор
    Индивида е апотеоз на некадърността , обхванала всички нива на територията . Не им стига , че са безполезни , и безпомощни , като монголски сирачета , ами отворили усти като хипопотами в блато . Лошият и безчовечен режим ви закупи голям влекач , държавата да има , да разполага , и да не става за смях пред света . Е боклуци като въпросният индивид батардисаха всичко , сложиха си калинките , и пратиха влекача на скрап , щото са некадърници . Бутнете сега и паметника , а друг ще ви вади закъсалият кораб . Кораба в камъните , това сте вие и положението на държавата .
  • 180 Ения

    5 2 Отговор
    Това ли е най големия проблем в България.Паметника.Другото всичко е Шест плюс.
  • 181 майцепродавец

    4 2 Отговор
    На тоя отцеубиец трябва задължително да му се смени фамилното име ЗАИМОВ.... не е достоен и срами това име!!!
  • 182 веселяк

    2 0 Отговор

    До коментар #176 от "Естония":

    Публикувано във факти.бг: Естония премахна паметниците, въпреки, че там 30% от населението са руснаци. Сега там средната работна заплата е 1700 евро.
    Значиии, махаме паметниците и заплатите ни стават 1700?
  • 183 патриот

    3 1 Отговор
    Хитлер ни връща, Северна Добруджа, Южна Тракия с излаза на Бяло море, островите Тасос и Самотраки, както и Македония. Освен това е удовлетворил искането на Цар Борис Трети, България да не взема участие във войната със Съветския Съюз, както и си е затворил очите, по отношение на непредадените български евреи! В този случай, възниква въпроса, правилно ли е да се твърди, че сме били освободени?
  • 184 пламен

    1 2 Отговор
    Независимо, че бяхме обявили война на САЩ, те нямаше да ни бомбардират, ако не бяхме започнали да сваляме бомбардировачите им, които прелитаха над България за изпълнение на бойни задачи над Румуния. Там те бомбардираха нефтените рафинерии и обезсилваха с това, военните действия на Германия, срещу СССР.
  • 185 ИНЖ

    1 2 Отговор
    Лустрация!? По - добре късно, от колкото никога. Дано намери мир духа на всеки един от десетките, стотици/може би/ хиляди съсипани НАШИ СЪНАРОДНИЦИ!!!! В периода на тези 45 години + 30 години "преход"!!!Дължим им го!!!
  • 186 Много

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "гошо":

    си болен ГОШО-оооооо, много.Безнадеждно болен.
    Жалко.
  • 187 Нормален човек

    0 3 Отговор

    До коментар #152 от "Комунде":

    @Комунде
    Това е то България !!!
    Единият ме нарича плебс, защото според него мразя комунизма (и е прав 😂).
    Другият ме нарича другарю, защото мисли, че го защитавам 😥
    А истината е, че аз просто не искам да си унищожаваме историята, все едно сме измисленяци като Северните Мексиканци.
    Добра или лоша, тя си е наша! Можем само да се поучим от нея и да се постараем да оставим България в по-добро състояние отколкото сме я намерили.
    Всички сте ходили на Царевец, а колко от вас подкрепят монархията 🙄 Нали не искате да съборите и този исторически паметник 😣
    Паметниците трябва да се съхраняват за поколенията !!!!

    Коментиран от #188

  • 188 Професор

    6 2 Отговор

    До коментар #187 от "Нормален човек":

    Предложих ти много елегантно и просто разрешение. Софийска община продава цялото място около паметника на Руската Федерация за дипломатически нужди, да си преместят посолството там, построявайки каквато си искат сграда до паметника, и да се оправят. След някоя и друга година сами ще си го демонтират, понеже е много грозен.
  • 189 ПЕТКО

    3 0 Отговор
    А защо(който знае или помни) развалиха мемориала който беше на мястото на "НДК"??? Мярката да е еднаква!

    Коментиран от #192

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 КРАДЦИ

    2 0 Отговор

    До коментар #189 от "ПЕТКО":

    ПРИЧИНАТА ЗА СЪБАРЯНЕТО И НА ТОЗИ ПАМЕТНИК БЕШЕ ПРОСТОТИЯТА НА ПРОСТАЦИТЕ В ОБЩИНАТА - ГЕРБАВИТЕ ИДИОТИ !
  • 193 БОКЛУК ХИБРИДЕН

    2 0 Отговор
    РАЗСТРЕЛ ЗА ТОЗИ МРЪСНИК ЗАИМОВ , ЦАПА НАШАТА ЗЕМЯ ТОЯ ИДИОТ !
  • 194 Мартин Заимов нее наследник от Фамилията

    1 0 Отговор
    Заимов! Биологичния, му баща няма нищо общо с рода Заимов, а майката е била женена в Рода Заимови, а този Мартин е от втория и брак!! Възползвали са се през СОЦА от Превилегиите

    Коментиран от #198

  • 195 Този Мартин е една обикновена Пройдоха

    2 0 Отговор
    Няма вече Соц Привилегии, и почва да Плюе, да се откаже от Фамилното си име, което няма право да носи!! В него няма нищо наследствено от рода Заимови!!
  • 196 Състудент

    1 0 Отговор
    Мартин ако не беше внук на дядо си, никой нямаше да е чувал за него.
  • 197 Бай той Толстой

    0 0 Отговор
    Този боклук пак се показа.
  • 198 Бащата е английски евреин

    0 0 Отговор

    До коментар #194 от "Мартин Заимов нее наследник от Фамилията":

    И агент на англичаните