Отидете към основна версия

1 479 22

Регистрират повече жертви на пътя

  • пътна полиция-
  • жертви-
  • път

С 20 души повече са загиналите спрямо 2022 година отчитат от Пътна полиция

Снимка: БГНЕС

С над 20 души са повече загиналите при катастрофи у нас от началото на годината в сравнение със същия период от 2022 г., показват данните на Пътна полиция. С наближаването на студените месеци и преминаването към зимното часово време, денят намалява, а в много от общините в страната пешеходните пътеки не са достатъчно видими и не са добре осветени. В светлата част от денонощието катастрофите са повече, но с по-малко загинали и ранени.

През нощта близо 50 процента от пътно-транспортните произшествия са с повече загинали и ранени, съобщава БНР.

От началото на тази година са станали над 5500 пътнотранспортни произшествия с над 420 загинали. Статистиката отчита още ръст на загиналите на пътя от началото на годината до сега. В сравнение същия период на миналата година те са със 21 повече.

Любка Маринова, експерт по пътна безопасност, коментира:

"Откакто се води статистика, не сме имало толкова голям ръст - от началото на месеца са станали 368 ПТП с 30 загинали, за годината над 6000 са ранените".

Причините за пътно-транспортните произшествия са несъобразената скорост на движение, недисциплинираност на някои от водачите, несъобразяване със състоянието на пътя.

В светлата част от денонощието катастрофите са повече, казва Любка Маринова с повече материални щети, но с по-малко загинали и ранени. През нощта близо 50 процента от пътно-транспортните произшествия са с повече загинали и ранени:

"Непрекъснатата употреба на алкохол и наркотични вещества също довежда до увеличаване броя на катастрофите".

В много от общините пешеходните пътеки не са достатъчно видими и не са добре осветени, което крие риск за безопасността на пътя.

"По-голямата част от маркировката е силно изхабена и трябва да се освежи", посочва Любка Маринова.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини