Отидете към основна версия

1 525 2

Съдът реши: 3,5 години затвор за Филип Златанов

  • съдът-
  • филип златанов-
  • години-
  • затвор
Снимка: БТА

Софийският градски съд осъди на 3,5 години бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов по делото за прикрита проверка срещу президента Росен Плевнелиев и забавени решенията по още два случая. Присъдата е ефективна. Делото премина при бърза процедура без разпит на свидетели и вещи лица.

Златанов е обвинен, че е нарушил служебните си задължения. Според обвинителния акт Златанов е извършил незаконни действията при проверките срещу президента Росен Плевнелиев, неговата съветничка и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната Палата Лилия Бунева.

Става дума за три преписки в КПУКИ. Едната по сигнал срещу Плевнелиев - прекратена, но не е публикувана на интернет страницата на комисията. Втората - срещу Ранкова, решението по което не е качено месеци наред в интернет и тя не успяла да го обжалва. Третата - срещу Бунева, отново за непубликувано решение.

Факти.бг припомня, че прокуратурата поиска условна присъда от три години с пет години изпитателен срок, за това ефективната присъда бе неочаквано тежка.

Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси бе обвинен, че се е възползвал от служебното си положение, за да осигури облаги на други.

През юли миналата година Златанов беше отстранен от длъжност след избухналия скандал с неговия личен тефтер, в който фигурираха  инициалите на политици от ГЕРБ.Тогава прокуратурата прожектира страници от тефтера, в които фигурираха инициали на политици от ГЕРБ - И. Ф., Ц. Ц., и Б. Б.

 

След скандала Искра Фидосова напусна парламента. В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото.

Днес  адвокатът на Филип Златанов не коментира по същество присъдата, но призна, че тя е тежка. Самият Филип Златанов каза  единствено "Благодаря" на българския съд. Видимо беше развълнуван, дори се разплакал в съдебна зала.

Филип Златанов трябва да заплати и 3 640 лева разноски по делото за експертизите, които са правени по време на разследването.

Делото ще продължи на по-горни инстанции.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини