Last news in Fakti

3 Април, 2014 11:40 1 513 2

Съдът реши: 3,5 години затвор за Филип Златанов

  • съдът-
  • филип златанов-
  • години-
  • затвор
Съдът реши: 3,5 години затвор за Филип Златанов - 1
Снимка: БТА

Софийският градски съд осъди на 3,5 години бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов по делото за прикрита проверка срещу президента Росен Плевнелиев и забавени решенията по още два случая. Присъдата е ефективна. Делото премина при бърза процедура без разпит на свидетели и вещи лица.

Златанов е обвинен, че е нарушил служебните си задължения. Според обвинителния акт Златанов е извършил незаконни действията при проверките срещу президента Росен Плевнелиев, неговата съветничка и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната Палата Лилия Бунева.

Става дума за три преписки в КПУКИ. Едната по сигнал срещу Плевнелиев - прекратена, но не е публикувана на интернет страницата на комисията. Втората - срещу Ранкова, решението по което не е качено месеци наред в интернет и тя не успяла да го обжалва. Третата - срещу Бунева, отново за непубликувано решение.

Факти.бг припомня, че прокуратурата поиска условна присъда от три години с пет години изпитателен срок, за това ефективната присъда бе неочаквано тежка.

Бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси бе обвинен, че се е възползвал от служебното си положение, за да осигури облаги на други.

През юли миналата година Златанов беше отстранен от длъжност след избухналия скандал с неговия личен тефтер, в който фигурираха  инициалите на политици от ГЕРБ.Тогава прокуратурата прожектира страници от тефтера, в които фигурираха инициали на политици от ГЕРБ - И. Ф., Ц. Ц., и Б. Б.

 

След скандала Искра Фидосова напусна парламента. В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото.

Днес  адвокатът на Филип Златанов не коментира по същество присъдата, но призна, че тя е тежка. Самият Филип Златанов каза  единствено "Благодаря" на българския съд. Видимо беше развълнуван, дори се разплакал в съдебна зала.

Филип Златанов трябва да заплати и 3 640 лева разноски по делото за експертизите, които са правени по време на разследването.

Делото ще продължи на по-горни инстанции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    А големите риби пак се измъкнаха...

    Коментиран от #2

  • 2 Светлин Карагеоргиев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    Нали трябва, някой по-нисше стоящ да обере парсата. Никой няма да разследва голяма риба, защото им се заплаща да си мълчът!