Last news in Fakti

14 Май, 2014 16:58 1 145 0

Затворът за Златанов - предупреждение за управниците

  • филип златанов-
  • предупреждение

Тефтерчето изяло главата на бившия председател на КПУКИ

Затворът за Златанов - предупреждение за управниците - 1
Снимка: БТА

Бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов не е осъден условно, а на 3,5 години затвор, за да може наказанието да послужи и като предупреждение към останалите властимащи.

Това става ясно от мотивите на съдия Андрей Ангелов от Софийския градски съд (СГС), който на 3 април т.г. призна Златанов за виновен за престъпление по служба по чл.282, ал.2 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание от 1 до 8 години затвор, съобщава Правен свят.

Златанов нарушил служебните си задължения, за да набави облага за президента Росен Плевнелиев и вреда за бившата му съветничка Димана Ранкова, приема съдът.

Делото срещу Златанов започна на 31 март и приключи след само две заседания, тъй като протече при съкратена процедура, в която не бяха разпитвани свидетели и вещи лица. Наблюдаващият прокурор Снежана Копчева поиска условна присъда от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок и затова ефективното наказание изненада и подсъдимия.

"Именно така определеното комплексно наказание съдът счете за необходимо и достатъчно да изпълни както превъзпитателна и поправителна функции спрямо подсъдимия Златанов, така и да служи като предупреждение и да има превантивен ефект върху останалите членове на обществото и в частност – върху лицата, ангажирани в системата на държавно управление и контрол", мотивира се съдът. В тази част на мотивите се изтъква, че невисоката обществена опасност на Златанов противостои на изключително високата обществена опасност на извършеното от него, а освен това съдът приема, че не са събрани доказателства за многобройни смекчаващи отговорността на Златанов обстоятелства, за да получи по-леко наказание.

Обвинението, свързано с президента Росен Плевнелиев, се отнася до скриване на сигнал за конфликт на интереси на държавния глава, за което Златанов подробно е писал и в скандалното си тефтерче, а пасажи от писанията му са залегнали и в мотивите на съда. По сигнала комисията решава, че конфликт на интереси няма, но самият сигнал е скрит, за да се запазел авторитета на президента.

Според съда именно от записките на Златанов се извлича изискуемата специална цел на престъплението – да набави облага на Плевнелиев.

Златанов е уронил авторитета на цялата система за социално управление заради "естеството на длъжността му" и функциите на комисията за за "законно и почтено осъществяване на властническите правомощия".

Съдът е категоричен, че това наказание ще съдейства оптимално както за поправянето на Филип Златанов, така и за постигането на останалите цели на наказанието.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА