Отидете към основна версия

9 628 86

Филм за ужаса на Освиенцим по повод Международния възпоменателен ден на Холокоста

  • освинецим-
  • холокост-
  • евреи-
  • филм-
  • концентрационни лагери-
  • втората световна война

"Споменът не трябва да умира.", заявява германският президент Роман Херцог през 1996 г.

Снимка: Shutterstock

На 27-и януари, обявен за Международен възпоменателен ден на Холокоста, в 11 часа пред Паметника на Съветската армия в столицата ще бъдат поднесени цветя за жертвите на нацизма и подвига на всички антифашистки сили по време на Втората световна война.

От 17.30 ч. в киносалона на ул. "Позитано" 20 ще бъде представен и излъчен филм за освобождението на Освиенцим, съобщава dir.bg. Организатор на събитието е Градският съвет на Български антифашистки съюз.

Аушвиц, или Освиенцим, е комплекс от нацистки концентрационни лагери, построени и ръководени от Нацистка Германия в окупирана Полша по време на Втората световна война. Състои се от концлагера Аушвиц I, Аушвиц II-Биркенау (комбинация от концентрационен и изтребващ лагер) и Аушвиц III-Моновиц (трудов лагер), и още 45 сателитни лагера.

Аушвиц I първоначално е построен, за да държи полски политически затворници, които пристигат през май 1940-а година. Първото изтребване на лагерниците е през септември 1941-ва. Аушвиц II-Биркенау се превръща в основен обект на окончателното решение на нацистите по отношение на еврейския въпрос по време на Холокоста.

От началото на 1942-ра до края на 1944-а година транспортни влакове водят евреи от цяла окупирана Европа до газовите камери на лагера, където биват масово убивани с отровата Циклон Б, първоначално разработена да бъде използвана като пестицид.

Около 1,3 милиона души са изпратени в лагера, 1,1 милиона от които умират. Около 90% от тях са евреи. Приблизително един на всеки шест евреи, убити в Холокоста, са загинали в лагера.

Затворниците от концлагера Аушвиц са освободени от Съветската армия на 27-и януари 1945-а година. Именно заради това, този ден е обявен за Международен възпоменателен ден на Холокоста. През следващите десетилетия оцелелите като Примо Леви, Виктор Франкъл и Ели Визел пишат мемоари на своите преживявания в Аушвиц и лагерът става доминиращ символ на Холокоста. През 1947-а година Полша открива Държавен музей Аушвиц-Биркенау на територията на Аушвиц I и II, който през 1979-а става Световно наследство на ЮНЕСКО.

През 1996-а година германският президент Роман Херцог обявява датата 27-и януари за официален възпоменателен ден на жертвите на Холокоста с думите:

"Споменът не трябва да умира. Той трябва да напомня дори и на бъдещите поколения. Затова е важно да се намери такъв подход, който да бъде ефективен и в бъдеще. Той трябва да изразява скръбта от страданието и загубата, да бъде посветен на паметта на жертвите и да предотврати всяка опасност от повторна поява".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини