Отидете към основна версия

3 299 10

Откриха нов древен език сред руините в Турция

  • древен език-
  • хатуша-
  • турция-
  • хети-
  • откритие

Древният език е открит в Хатуша

Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

Върху клинописни глинени плочки сред древни руини в Турция е открит език, който не е бил произнасян от векове, пише vesti.bg.

Древният език е открит в Хатуша, археологически обект в централна северна Турция, който някога е бил столица на Хетската империя. Мястото е обект на световното наследство на ЮНЕСКО още от 1986 г. благодарение на впечатляващата градска архитектура и зашеметяващите произведения на изкуството, които са останали забележително добре запазени векове наред.

Хетите са древен народ, индоевропейци, които мигрирали към Анатолия – полуостров в съвременна Турция, където създали една от най-страховитите империи в района през късната бронзова епоха (1650 до 1200 г. пр.н.е.).

Прочути с уменията си за водене на война, хетите били добре известни с това, че водели записи, документирали своите битки и закони върху глинени плочки. От 80-те години на миналия век досега археолозите са открили почти 30 000 глинени плочки с клинописно писмо в Хатуша. Повечето текстовете са написани на хетски, но скорошни изследвания разкриха, че някои от плочите са написани на непознат досега език.

Тъй като това е новооткрит език, изследователите все още не са успели да го дешифрират. Въпреки това изглежда, че най-вероятно е бил говорен от хората на Калашма, област в северозападния край на хетските земи около днешния Болу или Гереде. Характеристиките на езика имат прилики с лувийския - добре познат език, използван в рамките на Хетската империя.

Освен това изследователите подозират, че плочата може да говори за древен култов ритуал, извършван в Калашма.

„Хетите са били изключително заинтересовани от записването на ритуалите си на чужди езици“, каза в изявление професор Даниел Швемер, експерт по древния Близък изток от Юлиус-Максимилиан-Университет Вюрцбург.

Въпреки че езикът е необичаен, той очевидно е свързан с индоевропейските езици (езици, които все още се говорят днес в по-голямата част от Европа, както и в земите на Иранското плато и северния Индийски субконтинент).

Обхващайки огромни географски ширини, това семейство езици включва всичко от хинди и персийски до руски и английски. Всъщност сред малкото оцелели езици в Европа, които не произлизат от индоевропейското семейство, е баският - изключителен език, който се говори само в Страната на баските, малка автономна област в западния край на планините Пиренеи между границите на Франция и Испания.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.

Свързани новини