25 Октомври, 2024 11:58 411 1

Откриха изгубен призрачен разказ от автора на "Дракула"

  • брам стокър-
  • дракула-
  • разказ-
  • история-
  • готика-
  • откритие-
  • литература

Изгубеният призрачен разказ е на 134 години

Откриха изгубен призрачен разказ от автора на "Дракула" - 1
Снимка: Shutterstock

Историк-аматьор откри отдавна изгубен разказ на Брам Стокър, публикуван само седем години преди легендарния му готически роман „Дракула“. Брайън Клиъри се натъква на 134-годишния призрачен разказ, докато преглежда архивите на Националната библиотека на Ирландия.

Първоначално „Гибет Хил“ е публикуван в дъблински вестник през 1890 г. - когато ирландецът започва да работи по „Дракула“ - но оттогава не е документиран.

Биографът на Стокър Пол Мъри казва, че историята хвърля светлина върху развитието му като автор и е била важна „спирка по пътя му към публикуването на „Дракула“.

Призрачната история разказва за моряк, убит от трима престъпници, чиито тела били окачени на бесилка като предупреждение за преминаващите пътници. Действието се развива в Гибет Хил в Съри - място, което се споменава и в романа на Чарлз Дикенс от 1839 г. „Никълъс Никълби“.

Клиъри прави това откритие, след като през 2021 г. си взима отпуск от работа след внезапна загуба на слуха - през този период той прекарва времето си в националната библиотека в родния Дъблин на Стокър. През октомври 2023 г. почитателят на Стокър попаднал на непознато заглавие в коледното приложение от 1890 г. на дъблинското издание на Daily Express.

Брайън Клиъри заяви пред информационната агенция АФП: „Прочетох думите Гибет Хил и разбрах, че това не е история на Брам Стокър, за която някога съм чувал в някоя от биографиите или библиографиите.“

„И просто бях изумен, смаян. Седях и гледах към екрана, чудейки се дали аз съм единственият жив човек, който го е прочел?“

Той разказва за момента, в който е направил откритието: „Какво, по дяволите, да правя с него?“

Директорът на библиотеката Одри Уайти разказва, че Клиъри ѝ се обадил и казал: „Намерих нещо необикновено в архивите на вестниците ви - няма да повярвате.“ Тя добави, че неговата „изумителна любителска детективска работа“ е доказателство за архивите на библиотеката. „Там има наистина важни за света открития, които чакат да бъдат намерени“, каза тя.

След първоначалното си издирване Клиъри се свързал с биографа Пол Мъри - който потвърдил, че от историята не е имало следа повече от век. Според него през 1890 г., когато е бил млад писател, той е направил първите си бележки за „Дракула“.

„Това е класическа история на Стокър, борбата между доброто и злото, злото, което се появява по екзотични и необясними начини“, добави той.

Книгата „Гибет Хил“ се издава заедно с творби на ирландския художник Пол Маккинли от фондация „Ротонда“ - подразделение за набиране на средства на дъблинската болница „Ротонда“, за която е работил г-н Клиъри.

Всички приходи ще отидат в новосъздадения фонд „Шарлот Стокър“ - кръстен на майката на Брам Стокър, която е била активистка за загуба на слуха - за финансиране на изследвания на загубата на слуха при бебетата.

Откритието ще бъде отбелязано и по време на градския фестивал „Брам Стокър“ по-късно този месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Откриха изгубено призрачно чекмедже

    3 0 Отговор
    от времето на император тикварий