Отидете към основна версия

775 3

Връчиха годишните награди за независимо кино „Готам“

  • годишни награди-
  • готам-
  • независимо кино-
  • филми

Те се връчват всяка година на церемония в Ню Йорк

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тъжният романс „Минали животи“ (Past Lives) спечели наградата „Готам“ за най-добър филм в понеделник, когато най-голямата драма на вечерта дойде от политическата реч на Робърт де Ниро, която според актьора е била съкратена без негово разрешение, съобщава АП.

„Готам“ са американски филмови награди за независимо кино, учредени през 1991 г. Те се връчват всяка година на церемония в Ню Йорк - градът, наречен за първи път „Готам“ от родения в него през 19-и век писател Уошингтън Ървинг.

Тази година регламентът на наградите „Готам“ премахна ограничението за бюджет до 35 млн. долара за номинираните, но много високобюджетни филми все пак предпочетоха да не се представят. Продължилата с месеци стачка на Гилдията на актьорите означава, че сезонът на наградите започна по-бавно, но един от първите въпроси е дали нещо може да съперничи на диаметрално противоположните летни сензации „Барби“ и „Опенхаймер“.

Грета Геруиг и Марго Роби от „Барби“ бяха сред носителите на многобройни почетни награди на церемонията за "Готам".

За най-добра поддържаща роля бе отличен Чарлз Мелтън от филма на Тод Хайнс „Май, декември“ (May December). Той играе млад баща, който започва връзката със съпругата си (Джулиан Мур), докато е непълнолетен.

Ей Ви Рокуел, чийто дебют „Хиляда и един“ спечели голямата награда на журито на "Сънданс", грабна приза за режисьорски пробив. Тя отбеляза, че всички нейни номинирани колеги са жени. „Борбата е само да стигнеш дотук“, коментира тя.

За най-добър документален филм бе отличен тунизийският филм „Четири дъщери“ на Каутер Бен Хания - истинска история за тунизийка с две дъщери, която се радикализира. Филмът разказва за тяхното изчезване.

В телевизионните категории сериалът Beef на „Нетфликс“ със Стивън Ян и Али Уонг в ролята на двойка, влязла във вражда след инцидент на пътя, спечели както за пробив при сериал под 40 минути, така и за изпълнението на Уонг.

Изобилните почетни награди гарантираха, че на церемонията по връчването на „Готам“ ще се появят звезди. Такива бяха връчени на Брадли Купър, режисьор, звезда и съсценарист на „Маестро“, Бен Афлек, режисьор и съавтор на „Въздушния“ (приза от негово име получи сценаристът Алекс Конвъри) и Майкъл Ман, режисьор на „Ферари“.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини