Отидете към основна версия

5 990 2

Да изядем медузите, преди да унищожат всичко живо

  • медузи-
  • световен океан-
  • морски обитатели-
  • храна-
  • извън контрол-
  • медуза

Броят на тези безгръбначни се е увеличил до такава степен, че те са се превърнали в сериозна екологична заплаха

Снимки: shutterstock

Медузите — тези желеподобни, лигави безгръбначни създания, чиято поява кара хората излизат от водата с писъци, в опита си да избегнат контакт с тях, съвсем скоро може да се окажат част от храната ни.

Причината, за това необичайно кулинарно приложение на лигавите морски създания, е доста странна и обезпокоителна.

Според скорошни проучвания, броят на медузите в световните океани и морета е нараснал до такава степен, че те са се превърнали в сериозна заплаха за всяко друго морско същество на планетата. Точно така, ако не бъдат взети бързи и драстични мерки медузите могат да унищожат всички останали морски обитатели.

Но какво можем да направим, за да избегнем тази екологична катастрофа?

Италианският учен д-р Стефано Пирино твърди, че "ако не можем да ги победим, то тогава просто трябва да ги изядем". Именно тази теза е залегнала в основата на разработения от него проект, наречен "Go Jelly".

Професорът по зоология от университета в Саленто иска да превърне медузите от "нещо неприемливо" в нещо "вкусно", следвайки примера на чревоугодниците от Далечния Изток.

Японците например приготвят медузите в стил "сашими" — нарязани на много тънки ивици и поднесени със соев сос. Китайците пък имат дълга традиция в яденето на мекотелите, датираща от около 1000 години. Едно от най-често приготвяните и модерни ястия от медузи е специална салата, която се поднася на сватби.

И както изглежда няма нужда да се притесняваме, че в даден момент биха се превърнали в застрашен вид. Според в. New York Times, медузите могат да се самовъзпроизвеждат, да се клонират, да снасят по около 45 000 яйца на ден, да покълват от полипи и да разделят телата си на две, превръщайки се в две напълно отделни и самостоятелни единици. Тези техни способности ги правят изключително устойчиви и дори невъзможни за избиване.

Единствената неприятна и отблъскваща страна на това теоретично кулинарно предизвикателство, което съвсем скоро би могло да се превърне в реалност, е фактът, че медузите изглеждат солени, жилави и лигави и си остават такива дори и след като бъдат обработени и овкусени с много подправки.

Телата на медузите обикновено са прозрачни и съдържат около 90% морска вода. Много познавачи и ценители на екзотичната морска храна сравняват "месото" на медузата с това на стридите, като освен това то е изключително богато на белтъчини и има ниско съдържание на холестерол. Това би трябвало да прави медузите доста питателна и здравословна храна. Въпреки това мисълта да станат неизменно част от храната ни си остава отблъскваща за много от нас.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Медузите влизат в менюто на бъдещето

    "Морските дарове не са устойчиви и тези животни не са в международния списък на застрашените видове и екосистеми. Затова трябва да регулираме риб ...
    26.10.2020
    2 045
    15