Медузите — тези желеподобни, лигави безгръбначни създания, чиято поява кара хората излизат от водата с писъци, в опита си да избегнат контакт с тях, съвсем скоро може да се окажат част от храната ни.
Причината, за това необичайно кулинарно приложение на лигавите морски създания, е доста странна и обезпокоителна.
Според скорошни проучвания, броят на медузите в световните океани и морета е нараснал до такава степен, че те са се превърнали в сериозна заплаха за всяко друго морско същество на планетата. Точно така, ако не бъдат взети бързи и драстични мерки медузите могат да унищожат всички останали морски обитатели.
Но какво можем да направим, за да избегнем тази екологична катастрофа?
Професорът по зоология от университета в Саленто иска да превърне медузите от "нещо неприемливо" в нещо "вкусно", следвайки примера на чревоугодниците от Далечния Изток.
Японците например приготвят медузите в стил "сашими" — нарязани на много тънки ивици и поднесени със соев сос. Китайците пък имат дълга традиция в яденето на мекотелите, датираща от около 1000 години. Едно от най-често приготвяните и модерни ястия от медузи е специална салата, която се поднася на сватби.
Единствената неприятна и отблъскваща страна на това теоретично кулинарно предизвикателство, което съвсем скоро би могло да се превърне в реалност, е фактът, че медузите изглеждат солени, жилави и лигави и си остават такива дори и след като бъдат обработени и овкусени с много подправки.
Телата на медузите обикновено са прозрачни и съдържат около 90% морска вода. Много познавачи и ценители на екзотичната морска храна сравняват "месото" на медузата с това на стридите, като освен това то е изключително богато на белтъчини и има ниско съдържание на холестерол. Това би трябвало да прави медузите доста питателна и здравословна храна. Въпреки това мисълта да станат неизменно част от храната ни си остава отблъскваща за много от нас.