Отидете към основна версия

13 487 19

Безславна гибел за последната българска подводница „Слава“ (ВИДЕО)

  • слава-
  • подводница-
  • последната подводница-
  • пристанище-
  • варна-
  • скрап-
  • военноморски сили-
  • музей-
  • гние

След четвърт век служба, подводницата завършва славния си път във ВМС, а сега чака да се превърне в музей

Последната българска подводница "Слава" е заплашена да завърши славното си съществуване по трагичен начин. Ако не се вземат мерки, тя е обречена на гибел.

Вече 8 години откакто е свалена от въоръжение тя гние във Варна, а проектът за превръщането й в музей все още не е осъществен.

Така след четвърт век служба приключи славният път на „Слава" във Военноморските сили на България.

В момента „Слава" е тъжна гледка — закотвена на пристан, потънала в ръжда и изгнила. След "пенсионирането" й подводницата бе прехвърлена на Община Варна, за да стане музей. Идеята обаче не е реализирана.

Едно от последните предложения за спасяването на подводницата идва през 2016 г., когато се обсъжда идеята „Слава” да бъде потопена в бъдещото рибарско пристанище в квартал” Аспарухово” и да стане военноисторическа атракция. Друг вариант, който община Варна разглежда, е за разполагането й е в южната част на канала море-езеро. Преди това е предложено ценния експонат да бъде изложена на кея, в отворената за посетители зона на пристанище Варна. Там обаче нямало необходимата и достатъчна издръжливост. 76-метровата подводница не може да се побере и на мястото край Военноморския музей в града. Съюза на подводничарите в България има и друга идея - единствената ненарязана българска подводница да бъде разположена на Втора буна, от страната на Офицерския плаж. Част от подводната лодка би могла да бъде вкопана в сушата, като с времето, течението ще насипе около нея пясък и тя ще легне на дъното.

Според първоначалната оценка за изваждане на подводницата са нужни около 300 000 лв. и още минимум 2 млн. лв. за превръщането й в музей.

Ако не се намери спешно решение за запазването и реставрирането на последното оцеляло доказателство за славната ни военноморска история, то по естествен път ще се превърне в скрап.

По света има над 150 подводници, изведени на брега като музеи. На Балканския полуостров са много малко, като последно Черна гора е изложила за туристи двете си пенсионирани подводни лодки.

Тази година се навършва един век от началото на подводното плаване в България — добър повод да бъде спасена последната ни подводница.

Произведена е в Съветския съюз по проект „633“ или НАТО — клас „Ромео“ през 1959 г. Носи името „Ленински комсомол“ до 1991 г., когато е преименувана. В българските ВМС влиза на въоръжение през декември 1985 г. Първият ѝ командир под български флаг е капитан-лейтенант Дарин Матеев.

През 1989 г. „Слава“ е обявена за „подводна лодка първенец на ВМС“. През 90-те години на XX век не се използва активно, поради привършване на ресурса на батерията, която бива сменена през 1998 г. След влизането на България в НАТО подводницата участва в множество съвместни учения, като през 2007 г. участва в учение за спасяване на екипаж на аварирала подводница, завършило успешно.

Най-дългогодишният ѝ командир е кап. I ранг Камен Кукуров.

„Слава“ е дълга 76 метра, широка — 7 метра, има дълбочина на газене 6 метра. Максималната дълбочина на потапяне е 300 м. Развива максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода — 13,2 възела.

Силовата установка е от 2 дизелови и 2 електродвигателя, които задвижват 2 винта. Подводницата разполага с 6 торпедни апарата на носа и 2 на кърмата.

Общо 54 души екипаж се грижат за управлението, поддържането на системите и въоръжението.

На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата е извадена от състава на Военноморските сили и дарена на община Варна, която обяви планове да я превърната в музей.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини