Сготвените домати забавят развитието на рака на простатата и дори помагат за превенция срещу заболяването, откриха британски учени. Положителното въздействие се дължи на ликопена (червен фитохимикал, спадащ към каротеноидните пигменти). Именно от ликопена идва червения цвят на доматите.
Оказа, че веществото „прихваща“ и блокира способността на раковите клетки и туморите да привличат кръв, с което и тяхното размножаване.
За момента това важи само в експериментални условия, а учените се надяват да успеят да докажат ползата и при опити с хора, пише в. "Дейли телеграф".
Ликопенът се съдържа във всички червени плодове и зеленчуци, но най-високо е съдържанието му в доматите.
Преди месеци подобно изследване, само че експериментално върху хора, потвърди полезните свойства на ликопена.