Last news in Fakti

18 Януари, 2012 21:44 4 028 2

Какво знаете за рака?

  • рак-
  • онкология

40% от гръцките ученици много добре знаят какво означава болестта рак, 14% от тях са сигурни, че е смъртоносно заболяване, а 46% не знаели нищо за него. То става ясно от данни от скорошно проучване в южната ни съседка, цитирано от GRReporter.

На въпроса дали имат роднини, които са били засегнати от болестта 70% от учениците дали положителен отговор. Никой от тях обаче не нарекъл заболяването с неговото име. По-образованите използвали определенията „лошата болест” и „неизлечимата болест”, а останалите „знаеш...опазил ни господ”.

А какво знаете Вие?

Над една трета от населението на планетата се очаква да бъде засегната от рак по време на своя живот. Част от тези хора ще загубят битката със заболяването в зависимост от вида рак, който ще развият.
Според хирурга – онколог д-р Нимер Шахин апатията, незнанието и безразличието са трите оръжия, с които самите ние въоръжаваме рака и му помагаме да ни убие. Тогава какво можем да направим, за да се справим с опасността?

Един от основните фактори, които са свързани с появата на рака е заседналият начин на живот. Според изследвания 32 на сто от раковите заболявания на дебелото черво са свързани именно с него.

Спортуването и гимнастиката спомагат за по-бързото придвижване на съдържанието на червото и екскрементите навън. По този начин намалява времето, в което клетките на дебелото черво се намират в контакт с канцерогенните съставки, които евентуално се намират в неговото съдържание.

Приемането на малки количества алкохол не е вредно за здравето. Приемливото количество за мъжете е едно до две питиета на ден, а за жените - до едно питие. Прекомерната консумация и прекаляването могат да предизвикат ракови заболявания на устната кухина, хранопровода, фаринкса, ларинкса, гърдите и черния дроб. Вредното действие на алкохола се повишава още повече, когато е комбинирано с тютюнопушене.
Тютюнът съдържа 3 220 химически съставки, 22 от които са канцерогенни.

Смята се, че пушенето е свързано с 25 – 30 на сто от раковите заболявания. Причинява 90 на сто от смъртните случаи, причинени от рака на белите дробове. Тук е подходящият момент да посочим резултатите от изследването на тема „кои болести се причиняват от тютюнопушенето”, проведено между 63 деца. 25 от тях са познавали болестите в задоволителна степен, 22 – само най-сериозните, а 17 не са знаели нищо за последствията на тютюнопушенето за човешкото здраве.

Ракът е на второ място сред причините за смъртността на съвременния човек и това се дължи в много голяма степен на лошото хранене.

Богатият на наситени мазнини от животински произход хранителен режим е свързан с повишения риск от появата на рак за разлика от храненето с продукти с ниско съдържание на наситени мазнини.
Добре е да предпочитаме богати на растителни влакна и ниски на мазнини храни като пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, варива, риба, пиле без кожата и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

Избягвайте бедни на растителни влакна и богати на мазнини храни като мазни меса (агнешко и свинско), пиле с кожа, пържени ястия, масло, маргарин, олио, майонеза, сосове, млечни продукти с високо съдържание на мазнини, макаронени изделия, пушени и печени на въглища ястия и сладкиши. Когато гледате телевизия предпочитайте да хапвате пуканки, плодове и ядки вместо чипс и царевични пръчици.

Директното излагане на ултравиолетовите слънчеви лъчи е „отговорно” за почти всички случаи на базалноклетъчни и сквамозноклетъчни ракове на кожата. В допълнение това лъчение е виновно в много голяма степен за злокачествените меланоми. Отбягването на слънчевото лъчение, слънцезащитните кремове със защитен фактор над 15, предпазните дрехи и шапки, избягването на изкуственото почерняване и слънчевите очила, които филтрират ултравиолетовите лъчи са резултатни мерки за превенция срещу рака на кожата.

Значителен брой микроби също са свързани с някои видове рак. Те спадат към категориите на вирусите, бактериите и паразитите. Човешкият папилома вирус е причината за повечето от раковите заболявания на шийката на матката. Вирусите на хепатит B и C могат да причинят рак на черния дроб. Вирусът на СПИН спомага за развитието на лимфомите и саркомите. Хеликобактер пилори, който причинява язва на храносмилателната система неведнъж е бил свързван с рака на стомаха.

Много фактори от околната среда също са причинители на ракови заболявания. Различни материали като азбеста, който бе широко използван за изолация през изминалите десетилетия е смятан за причинител на поне два вида рак на белите дробове. В същото време бе отчетено, че излагането на азбест, съчетано с тютюнопушене повишава възможността за развитие на рак с 90 пъти. Ароматните амини, които използват някои индустрии причиняват рак на пикочния мехур, а бензенът, използван в лакове и гуми повишава значително риска от появата на левкемия.

Преките роднини на хората, които са развили някой вид рак са много по-заплашени от възможността да развият същия или друг вид рак. При голям брой случаи на развиване на рак обикновено има наличие на генетичен фон. Хората, които имат роднини, страдали от рак на дебелото черво, гърдите, яйчниците и простатата трябва да бъдат особено внимателни и да се подлагат редовно на изследванията, които им препоръчва лекуващият ги лекар, понеже са в така наречените високорискови групи.

Във всички случаи не трябва да отлагаме посещението си в лекарския кабинет, ако имаме: рани, които не оздравяват, необичайно кръвотечение или секреция от гърдите, червото и влагалището, кашлица и пресипване, които продължават много дълго, бучки или твърди образувания, независимо в коя част от кожата, бенка, която израства изведнъж, размножава се и видът й се изменя, промяна в изпражненията и храносмилането, която не се утихва, трудност при поглъщане, голяма и необяснима загуба на тегло.

Преди 50 години хората са умирали от рак, без да знаят причината. Впоследствие с помощта на информационни материали и публични изяви на специалисти днешният човек научи и продължава да се информира за рака, за факторите, които спомагат за неговото развитие, както и за онези, които се борят срещу него, като увеличават защитата на човешкия организъм. Според лекарите ако всичко написано по-горе стане част от съзнанието на всички ни, тогава ще сме направили още една крачка напред към борбата със заболяването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 daniel

    0 0 Отговор
    da ne dava gospod na nikogo tova ne6o
  • 2 Божидар

    0 0 Отговор
    До Fakti.bg:Благодаря Ви за тази статия.